Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve včerejších Údálostech jsem si vyslechl reportáž, kterou readaktorka uvedla slovy "na ořezávání nebezpečných větví a kácení rizikových stromů je čas už jen 14 dní, pak končí vegetační klid a dalšího půl roku to půjde pouze ve vyjímečných případech". V závěru reportáže pak zaznělo "čas na prořezání nebezpečných větví nebo rizikových stromů je ze zákona čas až na výjimky už jen do konce března". Osobně považuji tu první větu za zavádějící a tu druhou za lživou. Jak to tedy je? Který zákon definuje období vegetačního klidu konkrétními daty a který zákon říká kdy mohu provést ořezávání nebezpečných větví a kácení rizikových stromů?
Myslím si, že kácení a prořezávání jakýchkoliv stromů pod zákonem stanovenými limity, které nepodléhají povolení úřadů, mohu provést kdykoliv v roce, pokud je to v době vegetačního klidu. Vegetační klid neurčuje zákon, ale rostlina samotná. Rizikové kácení a prořezávání, respektive "kácení dřevin z důvodu ohrožení" dle zákona, mohu provést kdykoliv v roce bez povolení a oznáním ho úřadům až po kácení.
0x
Máme dost velkou zahradnickou firmu a takovéto problémy řešíme neustále. Problém je v tom, že na skoro každé zakázce vás někdo kvůli něčemu udá. Vždy udržujeme vegetační klid,na všechny větší stromy vždy máme povolení je pokácet, ale klidně vám za to ti ido... z životního prostředí stejně dají milionovou pokutu. Už jsme se při nějakém nesmyslu soudili, bohužel soudci této problematice nerozumí, takže vždy rozhodnou ve prospěch přírody. Jinak si myslíme tosamé co tu píšete, a mělo by to tak být.
doplněno 17.03.26 08:35:
Ještě jak takové udání od nějakých sousedů probíhá. Přijedou otrávení policajti ze 158, omlouvají se, že musí, když už to nahlásilo 15 lidí a už tam řičí do telefonu že jsou neschopní že nepřijeli do 5 minut, že za minutu jsme schopní udělat nenávratné škody. Pak přijedou ochránci, z auta vyleze tlusá bába s megafonem a řve, okamžitě přerušte práce, nářadí odhoďte na zem a zůstaňte na svých místech. Prostě zásah jako proti Kájínkovi. Jsou tu slále možné absurdity.
0x
0x
To bylo něco jak rubrika dřevostavitel? Novináři si toho vymyslí...
Jasně že nebezpečné větve a rizikové stromy se můžou sundat kdykoliv, dokonce musí, protože ze zákona je povinnost předcházet škodám a ohrožení zdraví i majetku.
A i pro běžné kácení se v období klidu kácí obvykle a ne "pouze"
Odbor žp často postupuje protizákonně. Holt když tam sedí zelenej arogant kterej si chce užívat moc nad lidma, tak to podle toho vypadá.
Chtěl jsem položit dva velký smrky, kdysi je děda zasadil hned u baráku aby byl stín. Po čase bylo stínu, že nebyl ani vidět barák. Když byl trochu větší vítr, smrky nakloněný až k baráku. I pojal jsem myšlenku je sundat. Jdu za starostou obce a říkám mu, napiš mě papír na ty dva smrky u baráku, já je porazím. On, že by to klidně napsal, ale že nemůže, protože park. Tak jdu na park dát žádost a do měsíce přijeli dvakrát se na to podívat, pokaždý čtyři parkaři. A že tohle a támhle, a že jsou bytelný, ty že vítr nepoloží. Když to trvalo už půl roku, tak jsem ve Vrchlabí zašel na park a ať mě podepíšou,že zaplatí veškeré škody které stromy způsobí, to samozřejmě nepodepsali, ale do čtrnácti dnů byl papír doma. Mělo to tu výhodu, že se už neptám a když potřebuji něco pokácet jdu a řežu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.