Nejste přihlášen/a.
Já osobně bych ty čajové růže, co mají ještě malé pupeny /do 1 cm/, vysadila hned na záhon. Dnes je tu asi 5°C a má to jít možná pod nulu. Mám je postavené v kýblu v troše vody, aby se nasály. Plast na spodu balu jsem trochu natrhla. Rodina protestuje, že je mám vrátit do domu a čekat na teplejší počasí. Pokud jsem kdy sázela růže, tak ne takové stažené v balíčku vlhkých pilin odněkud z dovozu, ale prostokořené ze zahradnictví, tak se raději ptám.
4x
Jsou to ty zavoskované polské sazenice, zabalené v igelitu? Jak to o podzimu skladují nemám tušení, ale v obchodě určitě nejsou v chladu, takže vyrašené výhony jsou choulostivé. Ponecháním doma ve vodě sazenice odejdou. Nasázejte ven a na noc na ně hoďte kýbl, aby se mladé výhony ochránily před nízkými nočními teplotami.
Konečně nějaká odpověď. Ano, jsou to tyto povoskované. Nevím jestli z Polska, nápisy hlavně německé. Vybírala jsem dlouho, abych našla ty nejzdravější a více barev.. Jdu k dědovi, co mu povodeň odnesla kus zahrady i se záhonem růží, což těžko nese. Měl taky čajové. Po nákupu jsem je měla v kýblu na baloně. Zařídím se, jak píšete. Asi bych sama taky tak postupovala, jen jsem chtěla podporu, jelikož je tam snacha, která by růže ještě skladovala. Ty zbylé růže, co povodeň přežily mají stejně velké pupeny jako tyto LIDLovky.
Jenže to nejsou rajčata ani cinie, ale dřevnaté růže. Stejné jako ty, co tam rostou léta, už jim pučí pupeny a nebyly nijak na zimu chráněny. Prostě za povodně "uplavala" část rabata s čajohybridy, tak jsem je doplnila. Vysadila podle návodu. Podle selských rad se růže stříhají, když kvetou zlatice, a ty začínají kvést.
4x
Sázení růží na jaře (duben–květen) je ideální pro zakořenění před létem. Prostokořenné sazenice namočte na 12–24 hodin do vody, zkraťte kořeny a výhony na 2–3 očka. Sázejte do slunné, propustné půdy s kompostem, místo štěpování musí být 5 cm pod zemí. Po výsadbě vydatně zalijte (10 l/rostlinu) a přihrňte zeminou.
Výsadba: Jáma by měla být dostatečně velká (cca
Místo štěpování (uzel) musí být 5 cm pod úrovní terénu.
Péče po výsadbě: Vydatně zalijte a vytvořte kolem sazenice malý kopeček zeminy pro ochranu před vyschnutím.
Termín: Ideálně od dubna, kdy je půda zahřátá a nehrozí silné mrazy.
Příprava sazenice: Před výsadbou zkraťte kořeny na cca 20 cm a nadzemní část na 2–3 očka. Prostokořenné růže namočte do vody.
Půda a stanoviště: Vyberte slunné, vzdušné místo. Půda by měla být hlinitopísčitá, obohacená o kompost
Více např.: Google: výsadba růží
.
Tento typ sazenic nezakracovat, letorosty jsou zavoskovány proti odparu vody, zastřižením se zvýší odpar. U kořenů pouze obnovit řez (špičky kořenů). Přihrnutí je zbytečné, spíše udělat zálivkovou mísu kolem sazenic.
2x
2x
Dobrý den, máte je venku, tak jestli jsou venku v kýblu nebo v zemině už nebude takový rozdíl. Takže, buď je schovat do domu a počkat/sázet později nebo už nyní na záhon (má se oteplovat). Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.