Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podklad pod hlínu

Od: nestastnik®

Dobrý den,

chci na pěstování rajčat použít plastovou nádobu (dříve byla na dešťovku) , nyní je její výška cca 30 cm. Jelikož se obávám, že nebudu mít dosatek hlíny, napadlo mně dát na dno trochu nastříhaných větviček z ořechu. Je to blbost, nebo to lze použít?

Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

juglonne
hodnocení

1x

Dal bych na spodek kaminky (pár cm skrz odtok přebytečné vody), substrát bych naředil kompostem/klasickou hlinou popřípadě trochou (stavebniho/zahradnickeho) perlitu. Halózky bych nedával, zvláště ne relativně čerstvé z ořešáku kvuli toxickému juglonu.

id
hodnocení

1x
Chce to procházku do přírody. Posbírat krtince, uschlou trávu, zbytky sena, slámy.

km
hodnocení

1x
z oresaku nedavat. imho pokud drevo, nejlepsi je dat uz trouchnivejici z ovocnych stronu, ale na jednu sezonu je to stejne fuk. nadobu proderavet.

hodnocení

1x

Než hlína, je lepší substrát - zemina, hlína je taková nic moc pro pěstování. Pro tyhle účely mám nasušeno trochu sena a jako takovou drenážní vrstvu tř. místo kamínků dám vrstvičku sena. Docela se mi to osvědčilo.:)

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, ten ořešák nikoliv, ale můžete tam na dno té poměrně nízké nádoby rozlámat polystyren, potom dát zeminu/substrát a rajče sázet šikmo (tak se to běžné dělá, ono pustí více kořínků a bude lépe prosperovat). Zdravím!

pb®
hodnocení

1x
Větvičky z ořechu jsou opravdu blbost. Jiné trouchnivějíci dřevo by šlo, stejně jako sláma nebo seno. Nejjednodušší je prostě koupit zahradncký substrát. Jak máte zajištěn odtok přebytečné vody? Ten je potřeba ale radím nedělat otvory na dně, neuzalévate se. U nádob dělám otvory na stěně cca 7cm ode dna, takže nějaká voda na dně zůstane a přeteče opravdu až když je vody hodně. Pokud mám rajče v obyčejném květináči s otvory na dně, davám pod květináč podmisku, i když je na zahradě. Pokud podmiska není, voda rychle proteče a rajče nejde uzalévat.
liska5

Pozn. pro laiky:... uzalévat rovná se přelít... Sorry, chvíli jsem dumala, co že to je za výraz.

km

liska5: ne, uzalévat zde znamená, že nejde pořádně zalít, protože voda zmizí dírou

Obojí musí být přiměřené: Dávka vody na zalévání i velikost odtokového otvoru ...

... přiměřeně, přiměřeně ...

Jan Werich a Vlasta Burian ve filmu "Byl jednou jeden král aneb Sůl nad zlato" (1954) sypou z pytle mouku do díže.

Možná je to tak, že člověk zalévá zalévá, až je rajče k smrti uzaléváno a je po něm. Nebo naopak se rajče nedočká pořádného uzalití, když voda rychle proteče pryč.

hodnocení

0x

Kompost nemáte?

hodnocení

Kompost bohužel nemám

Předpokládám, že nádoba má otvor pro odtok přebytečné vody, aby rostlině nehnily kořínky. Na dno bych dal něco, čím může protékat voda - třeba i ty větvičky.

A jak píše @juglonne - netoxické větvičky.

ttt
hodnocení

0x
Já jsem z lesa přitáhl skoro ztrouchnivělé dřevo.

futra
hodnocení

0x

Já jsem loni pěstovala ve velkém květináči a dala jsem na dno bio odpad z kuchyně co se dává do kompostu.

Ten velký květináč jsem také vyzkoušela a četla radu, zapíchnout do zeminy děravou petku, užíznout dno a do té petky zalévat. A také se rajčata urodila, po okraji zapíchala tyčky.:)

asd1
hodnocení

0x

Je to blbost.

Kup hotový substrát nebo někde na louce posbírej krtince. Příp. dolu nějakýšutry/ písek a hlínu na to..

Nádoba musí mít dole díru, jinak tam bude rybník a vyhnije to (leda bys chtěl pěstovat lekníny)

liska5

Krtince je dobré nabrat z louky, ale ne z pole. V půdě mohou být zbytky pesticidů, jedů na hlodavce ap.

Pište raději zemina, půda, substrát, či ornice... Hlína je na výrobu keramiky, nebo obecné označení např. nějaké navážky.

frantapo

Substrát je větší sajrajt než hlína z pole. Substrát se dělá z nehodnotného odpadového dřeva (jalovce, ...) a špinavou vodou z čističky odpadních vod (mikroplasty, léky, ...).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]