Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tymián odchází

Od: mace odpovědí: 3 změna:

Zdravím, každý rok si z jara vyseju do květináče tymián, v létě ho i s květináčem zahrabu do země a na podzim ho vyhrabu a donesu na verandu(nevytápěná). A loni i letos mi umírá, nepřežije do jara. Jak ho uchovat přes zimu abych nemusel pěstovat nový?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tymián je trvalka.

Pokud tedy koupíte náš, český, který snese naši zimu. Tedy ne z ciziny z hypermarketů.

Pokud jste z vesnice, poptejte se po sousedech, jestli mají, ať Vám odrýpnou.

Osobně vím, že zakořeněný tríbek se zapěstovává hodně špatně. Já se o to snažím již 10 let a stále se nedaří zapěstovat novou rostlinku. Chtěla bych mít dvě, pro případ uhynutí původní rostlinky.

doplněno 20.01.26 16:10:

Teď jsem to pochopila, Vy si sama vysejete. Co píší na obalu? Už jste zkoušela nechat tymián venku na záhonku přes zimu? Anebo jej přikrýt chvojím. Podívejte se na zahradnictví Krulichovi v Praze, kteří mají speciální rostlinky, jestli by neměli vytrvalý tymián.

doplněno 20.01.26 16:14:

Tak jsem Vám to vyhledala, mají v nabídce a snese až - 23 °C, na zimu doporučují přikrýt.

Osobně má tot zahradnictví ráda, takové malé a mají máločetné druhy v nabídce.

mace
hodnocení

jde mi o to, že ho nechci nechat venku, ale chci z něho odebírat i v zimě. Na zahradě ho mám přikrytý chvojím a nyní i sněhem - vysočina. Proto ho mám v létě v květináči v zemi, aby šel přenést.

Sušený Vám nevyhovuje?

Přes léto jej tak dvakrát ostříhám, usuším, odrolím z větviček a mám skleničku na zimu.

Když otevřu víčko, tak krásně zavoní, není rozdíl od čerstvého.

Nejen do jídel, ale vařím z něj občas i čaj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]