Dobrý den všem. Doma mám cca..1,5 metrový Pryšec a najednou se začal ohýbat. Zalévám střídmě, žádnou změnu sem sním nedělal. Ráno přijdu do pokoje a on tohle. Nevíte (neznáte) možnou příčinu takového stavu.
Dobrý den, přesnou příčinu neznám, resp. možná skutečně přemokření či přerostlá rostlina, která by zahubila sama sebe nebo s podzimem méně světla z venčí, tak se kloní k oknu. Ovšem, řešil bych to urychleně přivázáním (k tyčce, oknu), než se zlomí a pokračoval bych v nezálivce. Zdravím!
U mne to dopadlo viz foto. Nejdřív se začal ohýbat a po asi 3 týdnech postupně odešel. Příčinou byla podle mne zálivka, stejně jako fíkus v pozadí ho chodily "poctivě zalévat" děti. Vydržel přes 20 let zanedbávání, pak nepřežil 14 dní péče... Ale Vy uvádíte péči beze změn, tak snad to bude jen ta váha.
Ještě bych prozkoumal místo toho ohybu. Pokud by to byl čistě mechanický ohyb vahou "ze dne na den", musely by být vidět nějaké změny - krabatění uvnitř oblouku a napětí (trhlinky) vně oblouku. Na tom mém se dělaly v začátku konce takové dřevnaté skvrny, v tom místě se později ohnul. Ani nevím, jak se rozmnožuje. Ale mám kaktusy, které rostou do výšky a po čase si výhon "položí na zem" a ten zakoření. Už se mi takhle stěhoval kaktus z jednoho květináče do sousedních květináčů. Třeba je to i tento případ, ale to jen hádám...
Z této druhé fotky to vypadá lépe, jako táhlý oblouk. To spíš bude gravitace, zvlášť pokud nemá rostlina nějaké defekty. Z té první fotky mi to přišlo jako ostřejší zlom v místě, kde končí nižší "větev", to mi přišlo podezřelé.
Musel sem ten jeden stvol trošku posunout ať jde líp vyfotit. A ano, krásný oblouk do luku, žádné poškození. No uvidím co to bude dělat dál. Přinejhorším ho odstřihnu, uvolní místo mladším.
Pokud by se táhnul za světlem, pomohlo by otočit květináč o 180 stupňů. Ale pamatuju si, že když jsem otočil ten můj, začaly opadávat lístky . Nebo odstřihnout a zkusit zasadit, měl byste nový přírůstek. Akorát při řezu pozor na mléko (latex), může být nebezpečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.