Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pryšec trojhranný

Od: juraja® odpovědí: 14 změna:
Dobrý den všem.
Doma mám cca..1,5 metrový Pryšec a najednou se začal ohýbat.
Zalévám střídmě, žádnou změnu sem sním nedělal.
Ráno přijdu do pokoje a on tohle.
Nevíte (neznáte) možnou příčinu takového stavu.

Pryšec trojhranný

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, přesnou příčinu neznám, resp. možná skutečně přemokření či přerostlá rostlina, která by zahubila sama sebe nebo s podzimem méně světla z venčí, tak se kloní k oknu. Ovšem, řešil bych to urychleně přivázáním (k tyčce, oknu), než se zlomí a pokračoval bych v nezálivce. Zdravím!

hodnocení

3x

Váha horní části rostliny už je tak velká, že už sama sebe neunese. Přivázat nebo ustřhnout.

hodnocení

2x
U mne to dopadlo viz foto. Nejdřív se začal ohýbat a po asi 3 týdnech postupně odešel. Příčinou byla podle mne zálivka, stejně jako fíkus v pozadí ho chodily "poctivě zalévat" děti. Vydržel přes 20 let zanedbávání, pak nepřežil 14 dní péče... Ale Vy uvádíte péči beze změn, tak snad to bude jen ta váha.
Pryšec trojhranný #2
hodnocení

No uvidím, prozatím ho nechám takhle.
Přinejhorším odříznu.
Ještě bych prozkoumal místo toho ohybu. Pokud by to byl čistě mechanický ohyb vahou "ze dne na den", musely by být vidět nějaké změny - krabatění uvnitř oblouku a napětí (trhlinky) vně oblouku. Na tom mém se dělaly v začátku konce takové dřevnaté skvrny, v tom místě se později ohnul.
Ani nevím, jak se rozmnožuje. Ale mám kaktusy, které rostou do výšky a po čase si výhon "položí na zem" a ten zakoření. Už se mi takhle stěhoval kaktus z jednoho květináče do sousedních květináčů. Třeba je to i tento případ, ale to jen hádám...
hodnocení

Ono se špatně fotí.
Ten stonek(či jak se to jmenuje) je krásný bez závad. Jen se ohnul.
Ten druhý je ještě delší a a nic.*co*
12.11.25 14:13
hodnocení

Pryšec trojhranný #3
Z této druhé fotky to vypadá lépe, jako táhlý oblouk. To spíš bude gravitace, zvlášť pokud nemá rostlina nějaké defekty. Z té první fotky mi to přišlo jako ostřejší zlom v místě, kde končí nižší "větev", to mi přišlo podezřelé.
hodnocení

Musel sem ten jeden stvol trošku posunout ať jde líp vyfotit.
A ano, krásný oblouk do luku, žádné poškození.
No uvidím co to bude dělat dál.
Přinejhorším ho odstřihnu, uvolní místo mladším.
Pokud by se táhnul za světlem, pomohlo by otočit květináč o 180 stupňů. Ale pamatuju si, že když jsem otočil ten můj, začaly opadávat lístky *zmateny* .
Nebo odstřihnout a zkusit zasadit, měl byste nový přírůstek. Akorát při řezu pozor na mléko (latex), může být nebezpečné.

hodnocení

1x

Souhlas s @pckop - dlouhé a zapůsobila zemská přitažlivost.

Zkrátila bych v tom ohybu, v užší části, pokud nechcete přesadit a mít podpěru. On i ten druhý kousek se bude časem klonit, tak i ten zafixovat.

Vypadá to ale dobře s těmi novými rostlinkami dole.

Tudíž nemyslím si, že to je nemoc, ale spíše fyzikální záležitost.

km
hodnocení

0x

mnoho vody + málo světla (nastávající zima)

hodnocení

Voda stejná, světlo to samé.
Stojí na stejném místě cca .10let.
km

rozumím, ale vylučovat se to nemusí

starý člověk také obvykle vypije méně než mladý (jen přirovnání k vysvěltení mého názoru na pravděpodobný důvod)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]