Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dají se získat semínka z rajčat a jak

Od: rjc odpovědí: 16 změna:

Jakým způsobem se dají získat semínka z rajčat.Je to vůbec možné v domácích podmínkách? Ze Zelného trhu Brno jsem si na jaře dovezla sazenice, moravsky " přísady " steak-ových rajčat.Nedozrálé ještě dozrávají za oknem a tak mi napadlo, jestli by se úspěšně semínka dala usušit.Máte zkušenost, prosím?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Semínka vybrat z plodu a jakákoliv jen usušit není správně.

Správně se to dělá tak, že se vybrané pěkné /ne hybrid/ rajče opylené hmyzem, vyberete a semínka se nechají vykvasit = fermentovat asi 3 dny.

Tím se Vám oddělí špatná a dobrá, ta klesnou ke dnu, zároveň se naruší obal, který brání v klíčení.

Špatná plovoucí odeberete, vyhodíte a dobrá propláchnete a teprve ta opatrně jednotlivě oddělíte a necháte usušit.

----------------

Protože rajčátko obsahuje mnoho semen, tak zapomenuté rajče v záhonku na jaře příští rok určitě vyraší, mnohdy je to celý chuchvalec. Mám to také tak, mnohdy s divokým rajčetem. Ale my si chceme většinou rajče předpěstovat.

I když i tento způsob je možný, ale účelově, protože každá rostlinka, která ze semene vyraší na svém místě má kořenový systém lepší, do hloubky i rozvětvený a potom lépe prosperuje a někdy i dožene předpěstované. Nemáte jistotu, je to jen takový pokus. Mám tuto zkušenost s dýní hokaido. Vyhozená semena na kompost na jaře vyraší a takové dýni se daří o mnoho lépe, než přesazované.

id
hodnocení

6x
Nesmí být F1. Z nich vždy něco vyroste, ale do původních rajčat mají daleko.
Jinak rajče dobře vyzrálé rozřízněte příčně. Ne od stopky dolů. Uvidíte komůrky se semínky. Malou lžičkou vyberete semínka co možná s minimem dužiny. Na sítku dobře propláchněte. Dáte do malé šrouboucí skleničky, zalejete trochou vody a dáte na parapet na sluníčko. Každý den protřepat, aby se zbytek dožiny oddělil. Necháte 2-3 dny a pak na sítku proplachujte. Okapaná semínka po jednom rozdělte na talířek. Na papíře by se přilepila. Suchá semínka uskladníte v chladnější místmosti.

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, rozříznete vyzrálé rajče, nejlépe nožem vyberete po jednom semínka a hned je odkládate na piják nebo ubrousek. Necháte je uschnout tak, až půjdou lehce z papíru odstranit a uložíte si je do papírového sáčku nebo obálky. Zdravím!
doplněno 29.10.25 09:29: rjc - hlavně se nenechte vybláznit, že je to nějak extrémně složité, jak by se Vám mohlo z některých odpovědí zde zdát. Hlavně, aby byla semínka před uskladněním v suchu zcela bez vlhkosti a nemohla plesnivět. Tato metoda je buď pro chudé nebo pro experimenty a nemusí mít dobrý výsledek. Jistota je kupovat každý rok nová semínka (F1) nebo ještě lépe investovat do kvalitní/silné sadby přímo z osvědčeného zahradnictví.
doplněno 29.10.25 10:56:

rjc - nemáte zač .

ttt
hodnocení

2x
Chce to znát přesne odrůdu.
Pokud to jsou F1 (hybrid) tak nedají, resp. výsledek není zaručen a zmutují.
Pokud to F1 nejsou tak se dají semínka vzít na příští rok.
rjc
hodnocení

No jo, tak to opravdu nevím.Kupuji to 2. sezónu na trhu v Brně, ale jednak jsou furt dražší ty přisady a jednak mi to napadlo to zkusit s radami zde.Díky

kedul
hodnocení

2x

Jak bylo zmíněno pokud je to F1 tak by neměli jít dál pěstovat, pokud ne tak se to dá. Mě například na záhonku každý rok vyraší několik rajčat, protože jsem nedbalý a nechávám občas nějaké plody spadnout ...

rjc
hodnocení

Já to mám v kořenáčích.

km
hodnocení

2x
semena vyndate z dobre vyzralych plodu a ususite. ja susim na papire. to je vse.
jen pocitejte s tim, ze uz se nemusi jednat o kvalitu puvodni odrudy.
ben®

km - asi tak (také jsem to zde psal, že to není nic složitého, i když s nejistým výsledkem úrody). Já to odkoukal od své matky a ta to odkoukala také od své matky - a mohli bychom takto jít dál do minulosti. Ovšem, je fakt, že v té době si nešlo nechat vygenerovat odpověď od AI, jak toho někteří využívají dnes .

id
Nebo radí z 20ti leté zkušenosti a i z praxe v semenářském ústavu. To ještě Al nebyla.
ben®

id - ano, děkuji za potvrzení toho, co jsem zde napsal.

km
na papir s nalepenymi semeny napisu druh a rok a uskladnim v suchu a temnu i s papirem. jednodussi zpusob imho neni. :)

hodnocení

0x

A proč by to nešlo,?

Prostě vytáhnete z rajčete, propláchnete ve vodě a usušíte při pokojové teplotě.

Já tak dělával z feferonky.

rjc
hodnocení

No z feferonky mám košatou krásu, to jsou tvrdší semínka, ty rostou samy přímo.

hodnocení

0x
Že to není žádná věda dokazuje i citace z publikace Paměť Ostravy:
"Při vyhnívacím procesu ve vyhnívací nádrži se nezničila semena rajčat a tak na kalových polích vyrůstaly z vysýchající vrstvy kalu tisíce sazenic rajčat."
Jednalo se o kaly z ČOV, tedy konečný produkt trávicího ústrojí člověka.

makk
hodnocení

0x

Jak to dělat už víte, já vám řeknu proč to nedělat.

1. Těžko budete shánět rajčata, která nejsou hybridní a pokud si necháte semínka hybridů (to je to F1 - první filiální generace), tak nevíte, co vám z toho vyroste (téměř jistě nic kvalitního).

2. Rajčata, která nejsou hybridní nejsou odolná vůči plísním a s největší pravděpodobností to bude neustálý boj s plísní a výsledek nula.

3. Ten úspěch není dán zázračnými sazenicemi, ale tím, že letos bylo dlouho poměrně teplo a všechny rajčata vydržely dlouho.

Tím dozráváním na oknem myslíte otrhaná rajčata? Zelená otrhaná rajčata vám dozrají i ve sklepě a budete mít rajčata ještě na vánoce. Ale když nemají sluníčko, je to bez chuti s tejný odpad, jako prodávají v supermarketech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]