Nejste přihlášen/a.
Jakým způsobem se dají získat semínka z rajčat.Je to vůbec možné v domácích podmínkách? Ze Zelného trhu Brno jsem si na jaře dovezla sazenice, moravsky " přísady " steak-ových rajčat.Nedozrálé ještě dozrávají za oknem a tak mi napadlo, jestli by se úspěšně semínka dala usušit.Máte zkušenost, prosím?
Semínka vybrat z plodu a jakákoliv jen usušit není správně.
Správně se to dělá tak, že se vybrané pěkné /ne hybrid/ rajče opylené hmyzem, vyberete a semínka se nechají vykvasit = fermentovat asi 3 dny.
Tím se Vám oddělí špatná a dobrá, ta klesnou ke dnu, zároveň se naruší obal, který brání v klíčení.
Špatná plovoucí odeberete, vyhodíte a dobrá propláchnete a teprve ta opatrně jednotlivě oddělíte a necháte usušit.
----------------
Protože rajčátko obsahuje mnoho semen, tak zapomenuté rajče v záhonku na jaře příští rok určitě vyraší, mnohdy je to celý chuchvalec. Mám to také tak, mnohdy s divokým rajčetem. Ale my si chceme většinou rajče předpěstovat.
I když i tento způsob je možný, ale účelově, protože každá rostlinka, která ze semene vyraší na svém místě má kořenový systém lepší, do hloubky i rozvětvený a potom lépe prosperuje a někdy i dožene předpěstované. Nemáte jistotu, je to jen takový pokus. Mám tuto zkušenost s dýní hokaido. Vyhozená semena na kompost na jaře vyraší a takové dýni se daří o mnoho lépe, než přesazované.
rjc - nemáte zač
.
km - asi tak (také jsem to zde psal, že to není nic složitého, i když s nejistým výsledkem úrody). Já to odkoukal od své matky a ta to odkoukala také od své matky - a mohli bychom takto jít dál do minulosti. Ovšem, je fakt, že v té době si nešlo nechat vygenerovat odpověď od AI, jak toho někteří využívají dnes
.
Jak to dělat už víte, já vám řeknu proč to nedělat.
1. Těžko budete shánět rajčata, která nejsou hybridní a pokud si necháte semínka hybridů (to je to F1 - první filiální generace), tak nevíte, co vám z toho vyroste (téměř jistě nic kvalitního).
2. Rajčata, která nejsou hybridní nejsou odolná vůči plísním a s největší pravděpodobností to bude neustálý boj s plísní a výsledek nula.
3. Ten úspěch není dán zázračnými sazenicemi, ale tím, že letos bylo dlouho poměrně teplo a všechny rajčata vydržely dlouho.
Tím dozráváním na oknem myslíte otrhaná rajčata? Zelená otrhaná rajčata vám dozrají i ve sklepě a budete mít rajčata ještě na vánoce. Ale když nemají sluníčko, je to bez chuti s tejný odpad, jako prodávají v supermarketech.
mm: rozumím, nicméně to asi neznamená, že opilení neproběhne pilem jiné rosliny/odrůdy a tedy změna vlastností rosliny/plodů z toho semene, nebo se pletu? děkuji
Samosprašnost je schopnost rostlin přenést svůj pyl na své vlastní pestíky (například přímým dotekem). Samozřejmě přitom není vyloučený ani přenos pylu z jiné rostliny (naříklad hmyzem) a už vůbec to neznamená, že potomci budou mít stejnou genetickou informaci jako rodiče.
Ovšem čím déle se daná odrůda bude rozmnožovat samosprášením, tím spolehlivěji se budou její vlastnosti přenášet na potomky.
Nejrozumnějším kompromisem mezi drahými sazenicemi z tržiště a vlastními semeny neznámých vlastností jsou vypěstované vlastní sazenice z kupovaných semen. Takhle to koneckonců řeší většina zahrádkářů i malých a středních zahradníků, kteří nemají vlastní semenářský provoz.
Osivo od renomovaného producenta by mělo mít garantované vlastnosti (klíčivost, vitalitu, vlastnosti rostlin i plodů) a vypěstování vlastních sazenic není nijak náročné, dá se zvládnout i v paneláku.
Předpěstované sazenice na trhu či v hobbymarketech jsou určené pro příliš pohodlné pěstitele nebo věčné "nestíhače", kteří si vzpomenou na poslední chvíli. U těch z trhu navíc nemáte jistotu, co vlastně kupujete (pokud to není opravdu dobře známý prodejce, který za odrůdu ručí vlastní pověstí). A navíc je to drahé, protože platíte cizí prostor, čas a práci.
Na podzim a počátkem zimy je ještě čas vybrat si a objednat ty opravdu nejvhodnější odrůdy, včetně opravdových specialit, jako jsou nejrůznější kultivary "steakových" rajčat. Když budete kupovat semena na jaře v hobbymarketu na poslední chvíli, už může být nabídka hodně omezená.
Jak si vypěstovat rajče z plátku:
Kup si rajče v obchodě.
Nakrájej ho na kolečka silná alespoň 0,5 cm.
Vezmi jedno kolečko a polož ho na záhon nebo do květináče se zeminou.
Lehce ho zasyp hlínou – jen tak, aby bylo zakryté.
Zalij vodou a udržuj zeminu vlhkou.
Po pár dnech by měly začít klíčit malé rostlinky rajčat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.