Nejste přihlášen/a.
Jakým způsobem se dají získat semínka z rajčat.Je to vůbec možné v domácích podmínkách? Ze Zelného trhu Brno jsem si na jaře dovezla sazenice, moravsky " přísady " steak-ových rajčat.Nedozrálé ještě dozrávají za oknem a tak mi napadlo, jestli by se úspěšně semínka dala usušit.Máte zkušenost, prosím?
Semínka vybrat z plodu a jakákoliv jen usušit není správně.
Správně se to dělá tak, že se vybrané pěkné /ne hybrid/ rajče opylené hmyzem, vyberete a semínka se nechají vykvasit = fermentovat asi 3 dny.
Tím se Vám oddělí špatná a dobrá, ta klesnou ke dnu, zároveň se naruší obal, který brání v klíčení.
Špatná plovoucí odeberete, vyhodíte a dobrá propláchnete a teprve ta opatrně jednotlivě oddělíte a necháte usušit.
----------------
Protože rajčátko obsahuje mnoho semen, tak zapomenuté rajče v záhonku na jaře příští rok určitě vyraší, mnohdy je to celý chuchvalec. Mám to také tak, mnohdy s divokým rajčetem. Ale my si chceme většinou rajče předpěstovat.
I když i tento způsob je možný, ale účelově, protože každá rostlinka, která ze semene vyraší na svém místě má kořenový systém lepší, do hloubky i rozvětvený a potom lépe prosperuje a někdy i dožene předpěstované. Nemáte jistotu, je to jen takový pokus. Mám tuto zkušenost s dýní hokaido. Vyhozená semena na kompost na jaře vyraší a takové dýni se daří o mnoho lépe, než přesazované.
rjc - nemáte zač
.
km - asi tak (také jsem to zde psal, že to není nic složitého, i když s nejistým výsledkem úrody). Já to odkoukal od své matky a ta to odkoukala také od své matky - a mohli bychom takto jít dál do minulosti. Ovšem, je fakt, že v té době si nešlo nechat vygenerovat odpověď od AI, jak toho někteří využívají dnes
.
Jak to dělat už víte, já vám řeknu proč to nedělat.
1. Těžko budete shánět rajčata, která nejsou hybridní a pokud si necháte semínka hybridů (to je to F1 - první filiální generace), tak nevíte, co vám z toho vyroste (téměř jistě nic kvalitního).
2. Rajčata, která nejsou hybridní nejsou odolná vůči plísním a s největší pravděpodobností to bude neustálý boj s plísní a výsledek nula.
3. Ten úspěch není dán zázračnými sazenicemi, ale tím, že letos bylo dlouho poměrně teplo a všechny rajčata vydržely dlouho.
Tím dozráváním na oknem myslíte otrhaná rajčata? Zelená otrhaná rajčata vám dozrají i ve sklepě a budete mít rajčata ještě na vánoce. Ale když nemají sluníčko, je to bez chuti s tejný odpad, jako prodávají v supermarketech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.