V druhé polovině července jsem vytahal úrodu česneku. Pár kousků bylo shnilých a zbytek mi přišel v pořádku. Nechal jsem oschnout, oklepal jsem hlínu a dal jsem na větrané místo pod střechu. Když jsem po měsíci ostříhal suché listy, zjistil jsem, že u odrůdy rusák je cca 90 procent palic uvnitř plesnivých (byly normálně tvrdé, tak mě nenapadlo, že by jim mohlo něco být). Další menší palice odrůd skalka a bjetin byly v pořádku. Pěstoval jsem prvním rokem - kde se stala chyba? Nejdřív mě logicky napadlo, že jsem ho měl vytáhnout dříve (kontrolní květ už byl cca 2 týdny vzpřímený), ale pak mě napadlo - nemohl zplesnivět z důvodu, že nebyl namočen v sulce před výsadbou? Za 2 měsíce budu znovu vysazovat, tak jestli nenamočit do sulky... děkuji za rady.
Příčinu vidím v tom, že mu dlouho trvalo než proschnul. Příště hned při vykopání jednu paličku rozlouskněte a zkontrolujte, že je vše ok. Pak na dobře větrané místo, tam kde se prohání vítr nebo je suchý vzduch. Věším, buď na průvan pod střechu nebo do zahradního domku, kde je v létě přes 30°C. Obě varianty schnou před očima.
Musel jste mít smůlu, že jste ho vytáhnul zbytečně pozdě a ještě bylo mokro/vlhko. Já dokonce česnek myju ve vodě od hlíny, což se samozřejmě nemá, ale nemám s tím žádný problém - následky už několik let.
tm
Také si myslím, že jsem ho vytáhnu pozdě. V televizi jsem viděl, že samosbery byly už v polovině června, takže cca o měsíc dřív. Jestli si dobře vzpomínám, první půlka července byla zrovna docela destiva. Akorát mě zmatlo, že ty palice byly úplně tvrdý, takže mě nenapadlo, že jsou v háji. Jak pršelo, listy byly porad pomerne zelené. Asi radši vyndat dřív než později.
Uvnitř plesnivý znamená, že zvenku byl krásný a až se rozdělil na jednotlivé stroužky tak tam byla plíseň? Nebo byl plesnivý až po oloupání jednotlivých stroužků (přímo to, co se konzumuje)?
tm
Většinou byly plesnive až ty stroužky po zbavene slupky. Jaký je v tom rozdíl?
Fotky dát nemůžu - už jsem ho vyhodil a z pár dobrých kousků jsem udělal pastu. Palice byly tvrdé i po 1,5 měsíci na vetranem místě. Začal jsem je zastřihávat a nejedou vidím, že u stonku je plíseň - roztrhnu palici a uvnitř celé plesnive... vezmu další a zase... a tak dál a dál asi 90 procent
Pokud by to bylo špatným sušením, bude to plesnivé na povrchu palic a samotný česnek po oloupání by byl čistý. Letos se mi to povedlo díky tomu, že jsem částečně usušený česnek zapomněl týden v kyblíku. Takto to spíš vypadá že byl česnek napadený už na záhoně.
Myslím si, že jste ho nechal příliš dlouho v zemi. Česnek už léta sklízím začátkem července, jak jsou ty 2 státní svátky. Jen 2 x jsem ho sklízela ještě o pár dní dřív kvůli úmornému suchu.
Očistit, zavěsit do stínu hlavičkami dolů /tak, jak rostl./ Dělám svazky po 10 kusech. Asi po 14 dnech ořezat natě i kořínky.
Loni byl krásný, letos tolik ne. Dcera měla stejné problémy, jako Vy. Sháněla kvalitní sadbu, mořila, pečovala - a bylo to přesto plesnivé a shnilé. Problém je zřejmě v půdě. Tak s tím přestala. Jaga.
tm
V televizi jsem viděl, že v nížině byl samosběr česneku byl v půlce června. Jelikož hlídací květ ještě nebyl zcela vzpřímený a jsme v chladné oblasti, řekl jsem si, že ho tam nechám dýl. Na začátku července byl už květ vzpřímený, ale jeli jsme pryč, tak si říkám, že to udělám za 14 dní, že se to nezblazni... pravda je, že pak docela dost pršelo. Také si myslím, že jsem měl vyndat radši dřív než později...
tm
A jaké odrůdy česneku pestujete? Za chvíli budu objednávat a budu hledat někde na bazosi
Budete se mi smát, ale já pěstuji "ďoubalák". Sama jsem ho tak pojmenovala. V naší obci žije rodina Ďoubalova a ti se pěstováním česneku zabývají úspěšně už po desetiletí. Od nich si kupuji sadbu. Jaký má správný název, netuším. Ale je kvalitní. Jaga.
tm
Já měl rusák - krásné obří palice a stroužky. Pěstoval jsem poprvé. Říkal jsem si proboha, co budu dělat s tolika česneku... jenže rusák mi zplesnivel tak z 90 procent. Pak jsem měl skalku a bjetin - ty jsou velikosti o dost menší a zplesnivelo jich výrazně méně.
Mě česnek taky dlouho nevydrží, ale je to podmínkami skladování. Měl jsem ho v nevytápěné garáži, která úplně dobře netěsní a je tam lehký průvan, který v zimním období přinese dovnitř vlhkost a to česnek nemá rád.
Rodiče mají přímo v domě v suterénu suchý sklep bez průvanu, jen s malou škvírkou v jediném okénku a ten samý česnek tam vydrží až do jara.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.