Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou koupit hrušeň?

Od: ann odpovědí: 9 změna:

Mám na zahradě podzimní hrušeň conference a ráda bych měla i letní hrušeň. Měla by být spíše nižší a snášet sušší půdu. Zahrádka je na Praze východ. Poradíte jakou vybrat odrůdu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Clappova máslovka - stará osvědčená odrůda. Zraje v srpnu, velké plody, vhodná i na kuchyňské zpracování - zavaření, sušení, povidla. Případně na pálení je také vhodná.

ann
01.10.25 12:28
hodnocení

Děkuji.

jiofa
hodnocení

1x

Omrkněte, jestli v dostupném okolí cca 150 nemají sousdé na zahradách jalovce, zejméná čínský. Jestli ano, hrušek se možná ani nedočkáte. Hrušeň napadne rez hrušňová. Postřiky fungicidem před květem a 2-3 týdny po kvetení. To není strašení, ale realita.

ben®

jiofa - dobrá připomínka, ale asi mimo, protože tazatelka píše v dotazu, že na zahradě už (zřejmě zdravou) hrušeň má.

jiofa

ben. Jo, já jsem už myslel na odpověď a tohle jsem jaksi zapomněl vzít na vědomí. Taky jsme měli pár desetiletí několik hrušní, Clapovu, Přížanku a jiné. Dnes nezbyla anii jedna a z nové výsadby rovněž jsem bez hrušek.. Začaly být v "módě" okrasné zahrady, včetně jalovců a během desetiletí vše odcházelo. Pokud tam mají čisto, tak snad budou prosperovat.

ben®

jiofa - u nás to samé. Ze tří stromů v průběhu let nepřežil rez hrušní žádný.

km

doplňuji v kontextu otázky i odpovědi: vyberte z rezistentních odrůd

hodnocení

1x

Mám ráda Boscova lahvice. Po oloupání sladká a šťavnatá.

Také Solanka byla vynikající, myslím v srpnu.

U souseda jsme trhali zimní Pařížanky a v lednu - únoru byla opět vynikající.

Dnes již jenom vzpomínky, tak, jak píší přede mnou, vše zhynulo.

hodnocení

0x
My máme japonskou hrušeň, nashi. Dvě kvůli opylování, ty rzí netrpí vůbec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]