Nejste přihlášen/a.
Strávil jsem teď delší dobu pročítáním "jednoduchých" postupů na výrobu ovocných vín, které se nejen vzájemně dost liší, v pořadí i podstatě úkonů, ale prakticky všechny obsahují jeden záhadný moment, který nikde není vysvětlený, co tím chtěl básník říct.
Jde o fázi, kdy se zčásti nebo úplně vypeckované plody ( např. švestky ) nadrtí, což lze i dnem láhve v pevnější misce či hrnci, různě se zalijí vodou s tím či oním, vaří či nevaří ( recepty se šíleně liší ), pak se to nechá pár dnů kvasit, v tom se celkem shodují - a pak, ve chvíli kdy, má kvasící směs konzistenci polévky, tak se všude píše, že směs, kaši, vylisujeme ( ! ). A to jako čím? To už nezvládne ani běžný lis, to by musela být nějaká nerezová várnice s širokým pístem shora a jemným sítem dole, navíc z tlustého plechu, který by snesl ten tlak... Takovou akci si vůbec neumím představit.
Klidně ti dám alternativní recept. Parním odšťavňovačem získáš čistou šťávu, tu dle potřeby dosladíš a dodáš kvasinky. Chce to ale ten parní odšťavňovač. Pokud tento odšťavňovač nemáš, tak se hodí na získání šťávy z nadúrody rybízu, angreštu, meruňek, broskví.
V lisu připravujeme šťávu na burčák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.