Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schnoucí listy na borůvkách

Od: delta® odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny. Začínají mi schnout listy na borůvkách a kroutí se. Nevím, jestli je to v tuto dobu normální. Nejsou něčím napadeny? A co s tím? Poradíte mi? Děkuji.

Schnoucí listy na borůvkách

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Težko říct. Při vašem způsobu zálivky mohou začít zahnívat kořeny a rostlina jde do pryč. Chce sice dost vody, ale není to rýže. Podobné příznaky jsem měl, když jsem experimentoval s hnojením a trochu mi ujela ruka. Pak máme celou řadu hub, které se na borůvkách vyskytují. Já sázím na přemokření. Co je na obrázku v rohu vlevo dole?

hodnocení

Ten flek - to je kaz na fotce :) ve skutečnosti je tam mulč, borůvky mám zamulčované. A myslím, že borůvky přemokřené nejsou...

hodnocení

2x

Zaléváte?
Borůvky vyžadují bohatou zálivku. Já dávám konev ke každé rostlině jednou za 2-3 dny.

hodnocení

Ano, zalévám podobně jako vy.

km
hodnocení

2x
co je to za boruvku, neni to zimolez?
hodnocení

Není, jsou to kanadské borůvky. Mám je už asi 10let, poprvé jsou ty listy takové. Zalévám je pravidelně, rašelinu dávám hned zjara a hnojivo Forestina Biomin, které se mi osvědčilo.

km

nemohla jste to přehnat s hnojením?

hodnocení

Myslím, že ne. Ke každé borůvce jsem dala 3 lžíce Forestina Biominu a rašelinu. Nic víc, ani později.

hodnocení

2x

Zdá se mi ten keřík hodně zanedbaný, stříhají se staré letorosty, aby byl keřík provzdušněny.

Stříhejte odplozené (hnědá, šedivá kůra), zlomené větvičky. Tím podpoříte rašení nových.

Podívejte se na internetu kdy a jak stříhat. Kdybyste nechtěla sledovat celé povídání, tak zahradnice seznamuje s borůvkami asi od 1 minuty a ukázka řezu od asi 4:20

Na porovnání = Mám borůvky stále pěkně zelené, a druhý obrázek je zimolez, který již hnědne a bude shazovat.

Jak píše km, podle listu si jsou keříky podobné.

Stříhat byste měla jednou za dva roky, nebo za tři roky. Vše je ve videu.

Schnoucí listy na borůvkách #2
Schnoucí listy na borůvkách #3

hodnocení

2x

Optám se - co to tam máte v levém dolním rohu?

To je světlá skvrna na fotce, anebo vodní plocha?

Pokud voda, tak borůvka není vodomilná, nemáchá si kořeny ve vodě, naopak potřebuje drenáž.

hodnocení

Je to kaz na fotce, ve skutečnosti je tam mulč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]