Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zavařovat rajčata

Od: kala22 odpovědí: 14 změna:

Může mně někdo poradit jak zavařovat rajčata. Mám jich letos naráz hodně a nevím jaké všechny jsou možnosti. Děkuji

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x

Hodně let jsem je prostě jen celá naskládala do čistých suchých sklenic zavíčkovala a sterilizovala . Daly se pak použít na cokoli. .

Žádný nálev- byly prostě přírodní .

km
31.08.25 21:29

dobrý tip

dělám to jako hana, nkrájím, do skleni a zavařím, rajská je i v únoru

 

happygod
hodnocení

2x
Děláme domácí kečup, protlak, uncle bens, další..
km

presne tak

liska5

Nebo lečo, podusit, zavařit.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Já jsem dlouhé roky zavařovala rajčata ze zahrady: Nakrájela halabala a trochu do sklenice přimáčkla a zavíčkovala. Bez ničeho. A pak v hrnci jako všechny kompoty na 80°C 10 minut, 10 minut nechat ustát a vytáhnout, uložit dnem vzhůru. *palec*Do polévky, pod maso, do ptáčků, omáček, vydusit a vajíčko s chlebem. Rajčata moc nejím, ale do vaření jich spotřebuji hodně. Nikdy se mi nechtělo loupat je, slupky mi nevadí.

Jednou mi někdo poradil k rajčatům česnek a kopr. Zkvasily mi, chytly plíseň. Tak jsem zůstala u toho, co mám prověřené.

 

belus
hodnocení

0x

A ked mam spoustu zelenych.Da sa s nimi nieco vymysliet? Uz asi nedozreju.

km

zelená rajčata dozrávají klidně až do listopadu, nejlépe když je uskladníte spolu s jablky: "jablka při svém dozrávání uvolňují plyn ethylen, který stimuluje proces zrání ostatních plodů."

zelená rajčata se dají také zavařovat: "Zelená rajčata se dají zavařit jako sladkokyselý salát, čalamáda nebo jako přílohový salát s kořenovou zeleninou. Zavařováním se snižuje obsah jedovatého solaninu, proto jsou rajčata po tepelné úpravě bezpečná k jídlu."

dobré je také chutney (čatní) ze zelených rajčat

Kdysi jsem dělla čatný že zelených rajčat. Bylo to chutné. Pak jsem si někde opřečetla, že zelená rajčata nejsou vůbec zdravá, velké množství solaninu, tak už to nedělám.

Recept bych možná ještě někde po hledání našla. Jaga.

@babajaga:

Při dlouhodobém uchovávání zelených rajčat v marinádě nebo slaném nálevu množství solaninu výrazně klesá. A naštěstí pro nás se při vaření téměř vše zničí.

viz také zde

 

hodnocení

0x

My sme roky nakladali zelené paradajky ,tak ako uhorky plus sa pridala jedná ostrá feferónka.

 

sametka
hodnocení

0x

Rozvařím nakrájená rajčata, rozmixuju, přepasíruju a plním do zavařovacích sklenic. Zavařím 20 min. na 80-90°C. Celou zimu popíjím nebo z toho vařím omáčku či polévku.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]