Nejste přihlášen/a.
Může mně někdo poradit jak zavařovat rajčata. Mám jich letos naráz hodně a nevím jaké všechny jsou možnosti. Děkuji
Já jsem dlouhé roky zavařovala rajčata ze zahrady: Nakrájela halabala a trochu do sklenice přimáčkla a zavíčkovala. Bez ničeho. A pak v hrnci jako všechny kompoty na 80°C 10 minut, 10 minut nechat ustát a vytáhnout, uložit dnem vzhůru. Do polévky, pod maso, do ptáčků, omáček, vydusit a vajíčko s chlebem. Rajčata moc nejím, ale do vaření jich spotřebuji hodně. Nikdy se mi nechtělo loupat je, slupky mi nevadí.
Jednou mi někdo poradil k rajčatům česnek a kopr. Zkvasily mi, chytly plíseň. Tak jsem zůstala u toho, co mám prověřené.
zelená rajčata dozrávají klidně až do listopadu, nejlépe když je uskladníte spolu s jablky: "jablka při svém dozrávání uvolňují plyn ethylen, který stimuluje proces zrání ostatních plodů."
zelená rajčata se dají také zavařovat: "Zelená rajčata se dají zavařit jako sladkokyselý salát, čalamáda nebo jako přílohový salát s kořenovou zeleninou. Zavařováním se snižuje obsah jedovatého solaninu, proto jsou rajčata po tepelné úpravě bezpečná k jídlu."
dobré je také chutney (čatní) ze zelených rajčat
Kdysi jsem dělla čatný že zelených rajčat. Bylo to chutné. Pak jsem si někde opřečetla, že zelená rajčata nejsou vůbec zdravá, velké množství solaninu, tak už to nedělám.
Recept bych možná ještě někde po hledání našla. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.