Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mají mladé listy scindapsusu takové skvrny?

Od: 11hana® odpovědí: 7 změna:

Z přerostlé rostliny jsem si udělala řízky a po zakořenění zasadila- zdálo se,že pěkně prospívají a nyní jakmile vyroste nový list hned je znetvořený, zkroucený a nebo má hnědé skveny. Nikdy jsem to na mých květinách neměla, poradíte co to způsobuje? Škůdce jsem žádného okem viditelného nenašla.Vše jsem právě odstranila.

Proč mají mladé listy scindapsusu takové skvrny?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, všichni zde píší o nadměrné zálivce, ale já jsem tuto kytičku několik let pěstoval pouze ve vodě a rostla jako z vody . Když měla ke třem metrům (pnula se nahoře po dveřním futru), tak začaly opadávat listy a protože to nebylo hezké zrušil jsem ji. Až později jsem se dozvěděl, že nesnáší průvan, kterého měla nad dveřmi, bohužel, dostatek. Takže, zbavte ji substrátu a dejte jen do vody někam, kde není průvan. Zdravím!
doplněno 31.08.25 10:08:

Nemáte zač. Pořiďte si novou, nechte ji jen ve vodě a doufejte, že bude zdravá, prosperovat a dělat Vám radost.

hodnocení

Souhlasím bene- je to nesmysl přemoření. Již jsem jich měla hodně a taky jen ve vodě a rostly a byly zdravé. Až pujdu ven obšťastním kontejner - nebudu se tím víc zabývat. Možná je nějak divně zmutovaná-kdo ví...Díky.

liska5
hodnocení

1x

Může to být přílišnou zálivkou. Dobré je vyfotit i nádobu, zda je květináč v obalu nebo na misce. Nebyl scindapsus na slunci?

hodnocení

Děkuji za reakci.Určitě přemokřená není a nebyla a na slunci není - nejsem začátečník , jen se mi ještě nestalo,že by rostly takovéto mladé špatné listy.

hodnocení

1x

Když mám takový problém, moje vnučka - zahradnice, řekne: Zkontroluj kořínky! Vyklop ji do dlaně, koukni a zase vrať. Když jsou kořny bílé, je to dobré, když jsou hnědé, hnijí z přílišné zálivky.

kukuc
hodnocení

0x

Obvykle jde o nadměrnou zálivku. Kořeny pak mohou uhnívat. To je nejpravděpodobnější.

Může to být také plíseň šedá, což je houbová choroba.

Odstraňte napadené listy, omezte zálivku, zajistěte, aby rostlina nestála ve vodě.

V případě houbových chorob použijte fungicid, proti škůdcům insekticid. (Fungicid je pesticid používaný k hubení či potlačování hub). Vždy postupujte dle návodu na obalu přípravku.

Izolujte rostlinu od ostatních, aby se "nemoc" nešířila. Rostlina by něměla stát na přímém slunci.

hodnocení

Díky za reakci - nadměrně zalévaná nebyla, na slunce nedávám pokojovky nikdy. Scindapsus mi roste i ve váze- takže nehrozí přemokření.Než bych použila fungicidy raději se ji zbavím- je to maličká rostlina .Za peníze na fungicid si mohu koupit novou rostlinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]