Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ořezání větví u jedle

Od: luveja® odpovědí: 23 změna:
Dobrý den
Na zahradě jsem před 17.lety vysadil vánoční jedli.Je krásná, pravidelná a zdravá.Spodní větve jsou však opřeny o travnatý terén a není tak možnost sekat trávu.Pokud tyto spodní větve ořežu u kmenu nehrozí tím odumření stromu?V jakém měsíci je popř.ideální provést řez?Děkuji za postřehy a názory.

Ořezání větví u jedle
Ořezání větví u jedle #2

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

4x

řekl bych, že se jedná o smrk pichlavý. pokud chcete ořezat spodní větve, tak můžete. já bych to provedl v zimě, myslím si, že pak kolem řezů nebude vytékat tolik smoly. nicméně za sebe bych neořezával, bude to vypdat blbě a horní větvě se pravděpodobně zase trochu skloní níže. při sekání větvě nadzvedněte, stačí posekat max. 2× do roka. vlastní zkušenost.

mm

Přesně tak. Pokud se ořežou spodní větve, pak ty nad nimi, hned, jak trochu poporostou, opět klesnou až k zemi.

hodnocení

3x

Krásný strom. Dle foto, jak již bylo řečeno smrk pichlavý. Dobré rady jste už dostal. Jen připojím, že aby strom takto prosperoval a neprosychaly spodní větve, je třeba aby k nim šlo světlo (zvrchu) a taky trochu vzduch. Pokud se rozhodnete spodní patro neupravovat, je třeba mu věnovat náležitou péči - jakmile tráva dlouhodobě prorůstá větvemi, skončí to tím, že strom v tomto místě shodí jehličí, což je stav trvalý. Jehličnany ze suchého neobrůstají. Aby bylo jasno, jsem pro zachování spodního patra větví a důslednějšího (častějšího) odstraňování trávy. Na druhé fotce je vidět, že úplně OK to už není.

mate59
hodnocení

2x

Odumření stromu nehrozí,větve můžete klidně u kmenu ořezat i teď.Pod stromem tráva růst nebude,jen slabo,bude tam padat jehličí.

hodnocení

2x

Pod větvemi může mít na zimu chráněný pelíšek ježek.

Tak nevím, jestli jste tomu nakloněn, mít na zahradě tohoto tvora (a jestli tam samozřejmě vůbec je).

Máte-li možnost, zvolila bych variantu zvednutých větví a posekání již stařiny.

Zapojila bych pomocníka z rodiny, který v rukavicích větev jednu po druhé nadzvedne a Vy zajedete sekačkou.

Uvidíte, jak to bude vypadat. Případně po obvodu podsypat mulčem z kůry, který zabraňuje vysychání a růstu plevele/trávy.

Pokud byste nebyl spokojen s výsledkem, vždy je možné větve u kmenu odřezat. Také bych zvolila spíše konec roku.

Větve budou u kmene proschlé, bez jehličí, tak moc parády neudělají, pouze ty konce, které vykukují ven a mají dostatek světla.

liska5
hodnocení

2x

Spodní větve bych neodstraňovala. Nejenže vyživují kořeny, ale taky je chrání před vysycháním. Navíc skýtají úkryt živočichům. Asi bych je kvůli sekání na chvíli nadzvedla. Taky z estetického hlediska bych strom nijak neřezala, takhle je krásný...

nov
hodnocení

2x

Nechte větve tak jako jsou, vezměte srp a trávu pod větvemi posečte ručně. To nedá zas tak moc práce. Máte krásný smrk a zůstane nadále krásným.

U nás technické služby uřezali v naší čtvrti spodní větve všech jehličnanů /včetně "stříbrných"/ do výše cca 1,1 m /možná i výš/ a je po kráse. Vypadá to otřesně. Pod stromy je vyprahlo a vůbec jim to nesvědčí, ovšem TS se lépe seče..

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, taky bych zbytečně neřezal a neničil krásnou stavbu stromu. Pokud už nutně ano, tak ve vegetačním klidu a větve bych použil na "dušičky" či Vánoce. Stačí vložit do kbelíku s vodou. Jinak stromek určitě přihnojte, bude "rád".

karlik
hodnocení

0x

špatný obrázek, je to smrk. Suché haluze není potřeba odstaňovat, ani spodní. Ještě byste obnažili hnusný spodek - holý kmen a jehličí. Možná jenom uštípnout pár přečnívajících konců spodních halouzků na zemi - to můžete udělat kdykoliv. Za mě jehličnany se nehodí moc do vesnic nebo měst.

hodnocení

Děkuji všem za názory a asi to nechám na přírodě... ať si sama poradí.

A copak to je tedy za stromek?

Jedle šišky nahoru, smrk šišky dolů.

A jedle má i měkké jehličí oproti pichlavému smrku.

km
svuj nazor vam tazatel napsal hned v dotazu, co myslite, ze vam napise ted?

km versus km? *sok*

Nějaký km včera 15:40 = řekl bych, že se jedná o smrk pichlavý

a karlik včera 22:10 = špatný obrázek, je to smrk

---------------

Samozřejmě jsem otázku četla, ale vidím u dvou přispěvovatelů pochybnosti. I já tam vidím podobu se smrkem, tak se chci ujistit od zakladatele otázky. Jiný důvod to nemá, jen mít potvrzení od luveja.

km

jaké potvrzení chcete od člověka, který nerozezná smrk od jedle? podle obrázku je jasné, že se jedná o nějaký kultivar Picea pungens. tečka

Km - jsem člověk zvídavý, příroda, zahrada mě zajímá, ale nejsem odborník. Dejte mi fyzicky větvičku do ruky a určím na 100 %, ale takhle podle obrázku si netroufnu.

Tazatel tento stromek koupil před 17 lety a i prodejce mohl tenkrát uvést cokoliv, anebo po 17 letech si člověk může vsugerovat v mysli právě to, co uvádí v dotazu.

Pokud se tazatel vrátí a odpoví, jaké šišky mu rostou na stromku, věřte mi, že budu spokojená a dobře spát. A kladně *palec*ohodnotím jiné názory (karlík, km) v určení. Takhle to je pro zatím otevřené.

Nu, prostě jsem taková.

km

takhle mladý strom žádné šišky mít nemusí a jak je vidět na fotce tak také nemá (protože už by je touto dobou měl nasazené)

porovnejte si obrázky jedle, píše vánoční, což by mohla být kavkazská nebo případně obrovská, a smrku pichlavého

rozpoznávání jehličnanů podle toho kam směřujou šišky je spíš pro mateřkou školu

děti učím rozpoznávat komplexně a pak podle všech částí a také podle vůně

km

obrázek pro pobavení. jedná se o detail etikety šamponu na vlasy.

Ořezání větví u jedle #3

km 14:38 Tak jistě, stromy se dají poznat i podle kůry.

Co je špatného na tom šampónu?

Hluchavka bílá je kopřiva s hojivými a dezinfekčními vlastnostmi, která se využívá v kosmetice pro zklidnění pokožky, léčbu ekzémů a podporu zdraví vlasů.

Je možné, že Vás zmátl květ na vroubkovaném listu.

km

co to píšete za nesmysly? od kdy je hluchavka kopřiva, a od kdy se kopřivový šampon vyrábí z hluchavky?

perly sviním... já tu končím...

km 23:18 - Ano, je to kopřiva hluchavka, tzv. kopřiva hluchá. Tak jí normálně říkáme na vesnici. A je to opravdu léčivá rostlinka. A nejen tato bílá, existují i jiné barvy.

Jejich listům chybí žahavé chloupky, nepálí a nešlehají. V tomto smyslu to jsou "mrtvé" kopřivy (anglicky dead nettle, francouzsky ortie morte).

Přijměte, že různí lidé mají na různé věci různé názory, ale i různé pojmenování.

Snad Vás můj odlišný názor nepřivede do nějakého nepříjemného stavu.

Stížnosti napište výrobci šamponu.

km
u vas na vesnici si tomu rikejte jak chcete. az na to ze koprivovy sampon se nevyrabi z hluchavky, proc ji tedy zobrazovat na etikete? kopriva a hluchavka jsou jine rostliny a nejsou pribuzne ani taxonomicky. zamenit je muze leda...
a prosim nepoucujte me, je evidentni, ze jsme kazdy z nas znalostmi v botanice nekde jinde.
a nezamenujte vyrazy nazor a faktum.
nov

Dejte si oba stop. *smich* Že vás to baví.*co*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, máte jen dvě správné možnosti a jednu nesprávnou. Ta nesprávná by byla, kdybyste spodní větve stromu jen zkrátil, což by vypadalo nehezky a jako "bolavá noha". Takže, buď vše ponechat a zlobit se, že do spodních větví zajíždíte sekačkou při sekání trávníku, čímž je poškozujete a zase to je ošklivé. Nebo jedno až dvě patra spodních větví uříznout až u kmene, čímž bude vidět kmen a strom bude vypadat "dospěle" (řezat můžete v podstatě kdykoliv, trochu to na řezu poteče, ale strom to vydrží). Sice pod stromem tráva už neporoste, ale sekačkou se bez problému dostanete až za hranu trávního porostu. Zdravím!

P.S. Já jsem těmto stromům na našem pozemku říkal stříbrný smrk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]