Nejste přihlášen/a.
Prosím o pomoc a radu. Mám na zahradě asi 30 letý velký, rozložitý, ořešák. A letos se poprvé u něj objevila nemoc. Nezrálé plody černají, opadávají a každý den jich seberu 20 - 30 ks. Tak velký strom se nedá stříkat .Zajímá mě zda se tato houbovitá nemoc nechá léčit jinak, nebo zda se vyléčí sám. Nebo jej mám dokonce porazit? Děkuji Fišer
Já netuším, proč se domníváte, že je váš ořešák napadený houbou, nevidím plody ani strom... Letošní počasí ale vykazuje veliké výkyvy z hlediska teplot i srážek. Ořechům se proto mimořádně daří a tak přirozenou selekcí odhazují část plodů proto, aby měly sílu pro zbývající plody. Černé skvrny na spadlých plodech jsou normální... I my nyní sbíráme poměrně hodně plodů, ale je to pravidelný každoroční jev. Nebojte se, na stromě ještě zbude ořechů spousta. A budou dobré!
Dobrý den! Máme obdobný problém, zatím jsem zjistila, že se jedná nejspíš o klíněnku, která napadá také kaštany_jírovce. Na vzrostlý strom se postřik aplikuje špatně /duben květen/ , nesplní zcela svůj účel,nejúčinnější je průběžně okamžitě odstraňovat opadané listí a pálit ho. Kompostování je složité a zdlouhavé. Listí ponechané pod stromy je líhní motýlků v příštím roce. Pokud se listí vyhrabe pozdě, kdy jsou již listy byť jen částečně zetlelé, kukly z listů vypadají a přežijí i v samotné půdě. Ale je to začarovaný kruh. Dozvěděla jsem se ale, že motýlci mohou přiletět odjinud a založit si "farmu" právě u nás. ... Mám snahu domluvit se s odborem životního prostředí a získat souhlas na pokácení a po letech nahradit zdravým stromem.
Nejspíš jde o antraknózu ořešáku. Způsobuje ji houba gnomonia leptostyla. Postřiky se dělají v květnu. Je taky třeba pravidelně hrabat staré listí a dbát na dostatek vápníku v půdě. K chemickému ošetření jsou registrovány Champion 50 WP, Kuprikol 50
Dobrý den, není to žádná houbovitá nemoc, ale je to škůdce, který se postupně dostal až k nám, ze severní Ameriky, v Evropě začal poprvé od roku 1986, Španělsko,Švýcarsko, 1993 Itálie, 2008 horvatsko, k nám přišel od r. 2014, na jihu Moravy se objevil od r.2016. Letos jsem zaznamenali , všechny okolní ořechy jsou napaden z 95%. Černání , deformace a tím pádem likvidace plodu ořechu způsobuje muška, Rhagoletis completa Cresson, napadá malé, mladé plody, obyčejně je na nich jeden malý vpich, naklade vajíčka , až 20 do jednoho plodu pod šupku, larva se vyvíjí v plodu ve třech stádiích, šupkou , která roste se po celou dobu živí, vyzrálé larvy, (malý bílý červík) opouštějí ořech , zakuklí se v půdě pod stromem, larva po celou dobu tuneluje šupku, ta potom černá,měkne, a mohou být i tvrdé skořápky deformované, plody černé, poškozené šlupky se špatně odstranˇují, způsobují plesnivění a hnití plodu.Muška má jednu generaci do roka, samičky kladou vajíčka pod slupku plodů a za 3-7 dní se z nich líhnou larvy. zakuklí se pod stromem v zemi, a ve stádiu kukly aj přezimují. Období vývoje trvá od září do června, a znovu se cyklus opakuje. Muška Rhagoletis completa je schopna se šířit přeletem do velkých vzdáleností, a díky větru se může rozšířit až do okruhu 300/km za rok.
K nám se dostala mezinárodním obchodem rozšířením škůdce při převozu plodů s živými larvami. Dříve tento problém u nás nebyl. Je důležité odstraňovat a likvidovat napadnuté ořechy. Chemicky likvidovat mušky před nakladením vajíček, nejlépe začátkem června a to v týdenních intervalech. Tento chemický postřik stromů opakovat až do doby měsíc před sběrem ořechů. Tolik, co jsem zjistila na stránkách Ustřední kontrolní a zkušebný ústav polnohospodárský v Bratislavě. Ale, je tady jedno velké ale, nebo vlastně dvě: za prvé: dospělý ořešák má na výšku někdy až 10 metrů a více, a koruna je tak obrovská, že je nemyslitelné, takovou plochu každý týden chemicky ošetřovat, a za druhé, musela by se i zem pod stromem také prolévat nějakou chemií, aby se larvy v zemi taky zničily, a když jsem šla dál a zjišťovala druh chemie, tak je to v tisícových hodnotách za litr, takže jsme z toho taky bezradní. A ješte jeden problém, pokud je nablízko od vás další napadený ořešák, o který se nikdo nestará, nestříká a nelikviduje napadené plody, a to nejlépe spálením, tak jde všechna snaha do háje, protože ty potvory přeletí zase k vám na ořech, a zase ořechy černají , měknou a padají. Podle statistik už např. ve Španělsku jsou z 90% zdecimované obrovské ořechové sady.
Takže jsem asi nepotěšila, ale trochu osvětlila problém. Hodně zdaru v pěstování ovoce a zeleniny všeho druhu.Foukalová
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.