Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc ořešáku

Od: dzek odpovědí: 7 změna:

Prosím o pomoc a radu. Mám na zahradě asi 30 letý velký, rozložitý, ořešák. A letos se poprvé u něj objevila nemoc. Nezrálé plody černají, opadávají a každý den jich seberu 20 - 30 ks. Tak velký strom se nedá stříkat .Zajímá mě zda se tato houbovitá nemoc nechá léčit jinak, nebo zda se vyléčí sám. Nebo jej mám dokonce porazit? Děkuji Fišer

Nemoc ořešáku

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já netuším, proč se domníváte, že je váš ořešák napadený houbou, nevidím plody ani strom... Letošní počasí ale vykazuje veliké výkyvy z hlediska teplot i srážek. Ořechům se proto mimořádně daří a tak přirozenou selekcí odhazují část plodů proto, aby měly sílu pro zbývající plody. Černé skvrny na spadlých plodech jsou normální... I my nyní sbíráme poměrně hodně plodů, ale je to pravidelný každoroční jev. Nebojte se, na stromě ještě zbude ořechů spousta. A budou dobré!

libu*
hodnocení

2x

Dobrý den,mám stejný problém s ořešákem jako vy. Mám mladý strom a loni i letos mi ořechy zčernaly a spadly. Také jsem doufala, že se vyléčí sám, ale asi ne. Asi je to vrtule ořechová.

hannelka*
hodnocení

0x

Dobrý den! Máme obdobný problém, zatím jsem zjistila, že se jedná nejspíš o klíněnku, která napadá také kaštany_jírovce. Na vzrostlý strom se postřik aplikuje špatně /duben květen/ , nesplní zcela svůj účel,nejúčinnější je průběžně okamžitě odstraňovat opadané listí a pálit ho. Kompostování je složité a zdlouhavé. Listí ponechané pod stromy je líhní motýlků v příštím roce. Pokud se listí vyhrabe pozdě, kdy jsou již listy byť jen částečně zetlelé, kukly z listů vypadají a přežijí i v samotné půdě. Ale je to začarovaný kruh. Dozvěděla jsem se ale, že motýlci mohou přiletět odjinud a založit si "farmu" právě u nás. ... Mám snahu domluvit se s odborem životního prostředí a získat souhlas na pokácení a po letech nahradit zdravým stromem.

limetka*

Jak jste přišla na tu klíněnku, ptala jsem se na to odborníků a kroutili hlavou že asi nee, že by jí ořešák asi nechutnal - našla jste ty motýlky? Moc by mne to zajímalo

limetka*
hodnocení

0x

Mladý stromek můžete zkusit preventivně postříkat na jaře měďnatými fungicidy, u těch velkých by to nešlo prakticky provést, ale tam většinou nějaký ten opad plodů poslouží jako přirozená probírka a většina ořechů stejně dozraje.

dejavu*
hodnocení

0x

Nejspíš jde o antraknózu ořešáku. Způsobuje ji houba gnomonia leptostyla. Postřiky se dělají v květnu. Je taky třeba pravidelně hrabat staré listí a dbát na dostatek vápníku v půdě. K chemickému ošetření jsou registrovány Champion 50 WP, Kuprikol 50

irenafoukalova

Dobrý den, není to žádná houbovitá nemoc, ale je to škůdce, který se postupně dostal až k nám, ze severní Ameriky, v Evropě začal poprvé od roku 1986, Španělsko,Švýcarsko, 1993 Itálie, 2008 horvatsko, k nám přišel od r. 2014, na jihu Moravy se objevil od r.2016. Letos jsem zaznamenali , všechny okolní ořechy jsou napaden z 95%. Černání , deformace a tím pádem likvidace plodu ořechu způsobuje muška, Rhagoletis completa Cresson, napadá malé, mladé plody, obyčejně je na nich jeden malý vpich, naklade vajíčka , až 20 do jednoho plodu pod šupku, larva se vyvíjí v plodu ve třech stádiích, šupkou , která roste se po celou dobu živí, vyzrálé larvy, (malý bílý červík) opouštějí ořech , zakuklí se v půdě pod stromem, larva po celou dobu tuneluje šupku, ta potom černá,měkne, a mohou být i tvrdé skořápky deformované, plody černé, poškozené šlupky se špatně odstranˇují, způsobují plesnivění a hnití plodu.Muška má jednu generaci do roka, samičky kladou vajíčka pod slupku plodů a za 3-7 dní se z nich líhnou larvy. zakuklí se pod stromem v zemi, a ve stádiu kukly aj přezimují. Období vývoje trvá od září do června, a znovu se cyklus opakuje. Muška Rhagoletis completa je schopna se šířit přeletem do velkých vzdáleností, a díky větru se může rozšířit až do okruhu 300/km za rok.

K nám se dostala mezinárodním obchodem rozšířením škůdce při převozu plodů s živými larvami. Dříve tento problém u nás nebyl. Je důležité odstraňovat a likvidovat napadnuté ořechy. Chemicky likvidovat mušky před nakladením vajíček, nejlépe začátkem června a to v týdenních intervalech. Tento chemický postřik stromů opakovat až do doby měsíc před sběrem ořechů. Tolik, co jsem zjistila na stránkách Ustřední kontrolní a zkušebný ústav polnohospodárský v Bratislavě. Ale, je tady jedno velké ale, nebo vlastně dvě: za prvé: dospělý ořešák má na výšku někdy až 10 metrů a více, a koruna je tak obrovská, že je nemyslitelné, takovou plochu každý týden chemicky ošetřovat, a za druhé, musela by se i zem pod stromem také prolévat nějakou chemií, aby se larvy v zemi taky zničily, a když jsem šla dál a zjišťovala druh chemie, tak je to v tisícových hodnotách za litr, takže jsme z toho taky bezradní. A ješte jeden problém, pokud je nablízko od vás další napadený ořešák, o který se nikdo nestará, nestříká a nelikviduje napadené plody, a to nejlépe spálením, tak jde všechna snaha do háje, protože ty potvory přeletí zase k vám na ořech, a zase ořechy černají , měknou a padají. Podle statistik už např. ve Španělsku jsou z 90% zdecimované obrovské ořechové sady.

Takže jsem asi nepotěšila, ale trochu osvětlila problém. Hodně zdaru v pěstování ovoce a zeleniny všeho druhu.Foukalová

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]