Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bude to houba druhu pýchavka (viz odkaz). Zdravím!
gj - pýchavek je hodně druhů, což vidíte v tom odkazu a stáří se na nich může projevit i změnou barvy (plodnice).
Calvatia sculpta v odkazu se podobá opravdu velmi nápadně, bohužel jde o ryze severoamerický druh, u nás se nevyskytující.
Ale opravdu to bude s největší pravděpodobností nějaká pýchavka, konkrétně rodu Lycoperdon, z našich druhů možná Lycoperdon marginatum, možná i Lycoperdon echinatum. Jejich tvarová variabilita je obrovská, zvláště když plodnice vyrůstá velmi rychle (jako u té zobrazené), pravděpodobně v důsledku explozivního růstu po zvýšení půdní vlhkosti.
Pestřec (nějaký méně obvyklý druh) nelze vyloučit také. Každopádně jde o nějakou "pýchavkovitou" houbu ze skupiny dříve označované jako břichatkovité s výtrusorodým rouškem uvnitř plodnice.
Určitě jde o nějaký vzácnější druh. (Kdyby nebyl, asi by se tu na něj nikdo neptal.)
Podívejte se na filmy naYouTube, nebo DuckDuckGo. Dioscorea (jsou různé druhy) se pěstuje na plantáži ve velkém. Jamy jsou základní potravina.
km - to nevadí, on je jich na 600 druhů.
Tak kdo by to hledal.
Ale má k němu blízko, ještě je podobný elephantipes.
Každopádně se tato rostlina (yam) používá jak k jídlu, k léčení a též k výzdobě bytů. Je možné, že někdo pěstoval v bytě jako pokojovku, později vyhodil do hnědé bio popelnice a firma zpracovávající zeminu po uzrání tohoto materiálu rozvezla na nějaké určené místo. Koloběh.
Každopádně žasnu, jak je naše matička zeměkoule bohatá a za náš krátký život poznáme tak desetinu všeho.
Pokud houba - možná poslat na určení do mykologické poradny.
Trochu mi to připomíná houbu Šiškovec Z houbařských dot/... , ale ta roste roztroušeně po Čechách. Osobně jsem ji viděl v areálu Prachovských skal v Českém ráji. Co to je na fotce ve skutečnosti, těžko říct,ale docela by mě to i zajímalo.
Myslím si, že vím. U nás dosti rozšířená houba PESTŘEC OBECNÝ. Zpočátku má pokožku hladší, stárnutím se zvrásńuje a praská. Podívejte se na netu na obrázky a porovnejte.
Roste hlavně v písčitých půdách, pod listnatými stromy. Je to houba jedovatá. V mládí uvnitř bílá, pak dužina šedne až černá. Tradovalo se, že maličko této sušené houby /na špičku nože/ lze přidat do polévky kvůli pikantní chuti. Nikdy jsem to ale nezkoušela.
Na toto určení mě přivedlo "manželčino rýpnutí" do houby. Ano, je vidět, že uvnitř už černá, povrch je rozpraskaný, tedy starší plodnice. Jaga.
Zkoušel to někdo projet Lensem?
Mě to nyní ukázalo na Discorea elephantipes, známé jako sloní noha.
To zkoušel asi každý a jak je vidět, Google Lens dá na velmi povrchní dojem. Dioscorea je africký sukulent, který určitě neporoste pod lavičkou v Kunštátu. Ano, její dřevnatý caudex se té pýchavce svým popraskáním vzdáleně podobá (ale to ten handgranát a želví krunýř také).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.