Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vyklopila jsem kbelíky, ve kterých jsem pěstovala okurky salátovky, sazeničky původně velmi krásné a zdravé mi letos prostě odešly. Zjistila jsem dnes, že v zemině mám žížalovou líheň. Např. jen v jedné hrudce o rozměru +-2,5 cm jsem napočítala 17 centimetrových žížalek, v kolečku s vyklopenou zeminou se to jimi jen hemží. Ve stejné zemině mám zasazené i rajčata, rovněž mi letos živoří, snad jen papriky něco urodí. Přisuzovala jsem to počasí. Vím, že samy žížaly rostlinám neškodí, naopak, ale když je jich tolik? Chtěla jsem tu zeminu použít na vysazení jiných rostlin, ale teď nevím. Co s tím? Zemina je složená z vlastního kompostu (pár žížal v něm určitě bylo, ale přehlédnutelné množství) + kupovaný substrát.
Přidám dodatečně fotky. Našla jsem je na jedno rozhrábnutí lopatkou, chybí ty úplně mrňavé a také jsem předtím v zemině objevila několik větších. Ale jako ilustrace to snad stačí. Palec je jako měřítko.
Všem vám děkuji za rady ohledně žížalí invaze Zemina půjde zpět do kompostéru, ať mi žížaly vyrobí kompost na příští rok. Opravdu za zhruba deset let, co mám kompostér, jsem něco takvého ještě nezažila. Spíše jsem při přerývání záhonů žížalky sbírala a do kompostu nosila. Letos nebudu muset.
Je několik druhů žížal. Tyhle, jsou strašně rychlé a drsné. Nevím co to je za druh. Vím, že táta žížalám sypal na záhony posečenou trávu a do rána byla tráva pryč. Když jel na ryby, hrábnul do kompostu, že tam jsou jiné, říkal jim hnojky.
Mnoho let jmsme se na chodnících po dešti žížalám vyhýbali. Teď žížalu neuvidíš ani kosovi nebo drozdovi v zobáčku. Dávala jsem pozor, ale fakt jsem neviděla. Všelijaký hmyz s housenky, ale žížaly ne.
Tak u nás je asi žížal dost, i po deštích na chodníku. To by mne tedy zajímalo, co je tohle. Co si to pěstuju místo okurek
Mně připomínají kalifornské žížaly, které jsou menší a červenější. Jeden čas byl v módě jejich chov, jelikož byly vyšlechtěny na rychlé zpracování domácího bio odpadu. Třeba se k vám dostala na nějaké zelenině jejich vajíčka a v nevyzrálém kompostu našly příhodné prostředí pro množení.
Já jednou nasbírala v přírodě žížalky, abych je v krabičce darovala příbuzným, kteří si čerstvě založili kompost, aby jim žížalky rychleji vyrobily živnou půdu.
Jinak žížalky nejsou nevinní tvorové. Hlavně u salátu jsem je nachytala, jak zatahují sazeničky pod zem.
Ano, rozhodně je nebudu ničit, ale hodím do kompostu. Ale zajímá mne, jestli mají svůj podíl na tom, že mi letos nejde ta zelenina v kbelících. Navíc potřebuji zrovna dnes něco zasadit a nemám jinou možnost. Už jste někdy katroval žížaly? Já před chvílí skončila. Mám teď zasazeno - směs z trochy písku, zbytku kupované zeminy a toho překatrovaného. Tož někdy není zbytí, než začít rochu riskovat
no nám se zase žížaly moc v kompostu nevyskytují, jen jednou jsem zaznamenal a to když tam byly červená řepa vyhozena, ta jim asi chutná..
Jste si jistá, že jsou to skutečně žížaly? Že by žížaly likvidovaly rostliny, ani ta jejich uvedená délka se mi moc nezdá.
Abyste si neinfikovala kompost nějakou zákeřnou potvorou.
Tohle podle barvy je opravdu žížala. Oranžové by byly larvy kovaříka - drátovci.
Jak se zbavit drátovců: oranžové larvy dokáží zlikvidovat vaši úrodu. Vsaďte hlavně na prevenci
Proč tam mám ale těch mršek tolik, nevíte? Když jsem kbelíky vysypala, bylo v kolečku pomalu víc žížal než půdy
Píšete že "Zemina je složená z vlastního kompostu", takže počítám, že ten kompost ještě nebyl hotový, no a proto ta nadůroda žížalek. Prostě měli co žrát, tak se množili.
Rostliny okurek už jsou zlikvidované. A vím, že žížaly nežerou přímo rostliny, jen mne zarazilo to jejich množství. Celá klubka žížal. Protože jsem to ještě nikdy nezažila ani o tom neslyšela, přemýšlela jsem, jestli to obrovské množství jedinců na rostliny nemá vliv. Jestli jim třeba nevyžerou živiny a podobně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.