Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nějak se mi to přemnožilo za zahradě, myrobalány, žluté, kulaté plody, které rostou u nás většinou u silnic 3. tříd..
Ano, nejsou to špendlíky, jak se jim neprávně říká..
Máte nějaké tipy na zužitkování? Prorostly mi u švestky.. (koupený pozemek).
Loni po mrazech bylo prd ale letos to mohu odvážet na radvancích (kolečkách), je jich fakt hodně.
Má cenu se s tím zabývat? Pecka nejde oddělit od dužiny, slupka je kyselá pokud není plod dokonale zralý.. Však asi víte.
Děláte z toho něco? Nebo kompostovat?
Díky za rady Všem.
Pokud nejdou oddělit dobře od pecky, tak vykopat. Leda vykvasit a vypálit.
----------------------------------------------------------------
Nějaká marmeláda se z nich sice dá udělat, celé rozvařit a pecky propasírovat, ale nevím, jestli v době dostatku jiného ovoce to má cenu.
Letos je hodně meruněk, švestek a broskví a bylo i dost josty, borůvek, letňích jablek zraje také dostatek.
V naší ulici je jeden takový keř v neudržované zahradě. Plody jsou velké, (když jich je málo) a jdou velice dobře od pecky.
Tak vypeckuji a dávám sušit. Lze použít místo rozinek, či jen samotné, kvůli navinulé chuti.
Tak až najdete keř s takovými plody, tak sušte, jde to rychle.
Každý keř s těmito špendlíky má plody s jinými vlastnostmi, na procházce můžete každý vyzkoušet. Někde jsou silnice (okresky) lemované těmito keři.
Já jsem věděla o stromě se žlutými špendlíky. Chodila jsem na ně, protože je nikdo nezužitkovával. Zavařovala jsem je. V zavařenině jsou velmi dobré, voňavé a není potřeba příliš cukru. Milovala jsem tyhle zavařeniny. Jééénže, strom pokáceli a udělali tam hřiště.
Byly tam ještě 2 stromy červených a modrých špendlíků, ale ty byly hodně kyselé, i když byly zralé.
Zavařeniny ze žlutých mirabelek: Na dno sklenice 0,3l dvě rovné lžíce cukru, omyté mirabelky, zalít studenou vodou a do hrnce na 20 minut na 80°C. Celou zimu, za cenu cukru, k dispozici velká dobrota.
Včera jsem šla do polí se zapůjčeným psem. Těchto "blumek" roste všude plno. Žluté, fialové i skoro černé. Loni nebyla ani jedna, letos se větve prohýbají.
Nejdou od pecek, sní se jen ta slupka a zbytek se s peckou vyplivne.
Jeden rok jsem z nich zkoušela /před mnoha lety/:
1/ Marmeládu - bylo to pracné, rozvařit, zbavit pecek a výsledek nic moc.
2/ Kompot, to se sice neodpeckovalo, ale dužina pak zůstala na pecce a strávník z toho takřka nic neměl.
Takže s tímto ovocem NIC. Snad leda to vypálení, ale na to nejsem. Proto jen příležitostně pár kuliček ochutnám, když jdu kolem keře. Pokud to máte doma - šup do BIO popelnice. Mít kompost plný pecek bych tedy nechtěla. Jaga.
Sem se zeptal AI
Nejvíc se mi líbí ten likér![]()
Marmeláda z myrobalánů
Co potřebuješ:
1 kg žlutých myrobalánů (omyj a vypeckuj)
500–700 g cukru (podle sladkosti ovoce)
šťávu z 1 citronu
Jak na to:
Vypeckované plody dej do hrnce a rozvař do měkka.
Propasíruj, přidej cukr a citron.
Vař asi 20–30 minut do zhoustnutí.
Horké nalij do čistých sklenic a zavíčkuj.
Myrobalánový sirup
Co potřebuješ:
1 kg žlutých myrobalánů
1 l vody
500–800 g cukru
kyselina citronová (nebo citron)
Jak na to:
Ovoce rozvař s vodou.
Přes plátno nebo jemné sítko přeceď.
Do šťávy přidej cukr a citron/kyselinu citronovou.
Povař, nalij do lahví.
. Domácí víno nebo likér
Myrobalány nech pár dní kvasit, přidej cukr, můžeš i koření (skořice, hřebíček), a pak nechej několik týdnů/ měsíců uzrát. Výsledek překvapí!
Jo, taky sem jich ze čtyři kila donesl domů.
Žena upekla bublaninu, něco jsme snědli a zbytek letěl do kontejneru, holt nejsou to třešně
Ani na tu marmeládu bych nevypeckovávala, když nejdou pecky oddělit, ale rozvařila jako švestky na povidla a propasírovala. Jestli jsou mdlé, tak třeba s citronem a skořicí, pomerančem nebo s rybízem.
Zdravím,
Všem děkuji předem za rady..
Bohužel "vypálit" to neumím a ani nemám vybavení a hlavně zkušenosti..
Ale zítra si přijede známý pro více než půl sudu, snad mi dá pak ochutnat, ikdyž nejsem příznivec těchto pálenek.. ![]()
Marmeládu jsme zkoušeli dělat předloni, ještě máme, asi se nepovedla, taková zvláštní chuť. Takže letos asi ne.
A jinak, na zahradě máme další normální slivoně, snad mirabelky, švestky, a něco jako slivky, vše jde od pecky a vystačíme si s tím. Není to moc stromů, ale nestačíme sníst a zavařit.
Ale tenhle plevel myrobalán, to je něco..
.... mnoo..
)
Ale fakt díky za rady a příspěvky Všem, ještě zvážíme zda něco nevyzkoušet.
Pěkný večer Vám.. a pěkné léto ![]()
Díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.