Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se žlutými myrobalány? Využití? Poradíte?

Od: vlsta2® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

nějak se mi to přemnožilo za zahradě, myrobalány, žluté, kulaté plody, které rostou u nás většinou u silnic 3. tříd..

Ano, nejsou to špendlíky, jak se jim neprávně říká..

Máte nějaké tipy na zužitkování? Prorostly mi u švestky.. (koupený pozemek).

Loni po mrazech bylo prd ale letos to mohu odvážet na radvancích (kolečkách), je jich fakt hodně.

Má cenu se s tím zabývat? Pecka nejde oddělit od dužiny, slupka je kyselá pokud není plod dokonale zralý.. Však asi víte.

Děláte z toho něco? Nebo kompostovat?

Díky za rady Všem.

Co se žlutými myrobalány? Využití? Poradíte?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prostromek*
hodnocení

6x

Pokud nejdou oddělit dobře od pecky, tak vykopat. Leda vykvasit a vypálit.

----------------------------------------------------------------

Nějaká marmeláda se z nich sice dá udělat, celé rozvařit a pecky propasírovat, ale nevím, jestli v době dostatku jiného ovoce to má cenu.

Letos je hodně meruněk, švestek a broskví a bylo i dost josty, borůvek, letňích jablek zraje také dostatek.

V naší ulici je jeden takový keř v neudržované zahradě. Plody jsou velké, (když jich je málo) a jdou velice dobře od pecky.

Tak vypeckuji a dávám sušit. Lze použít místo rozinek, či jen samotné, kvůli navinulé chuti.

Tak až najdete keř s takovými plody, tak sušte, jde to rychle.

Každý keř s těmito špendlíky má plody s jinými vlastnostmi, na procházce můžete každý vyzkoušet. Někde jsou silnice (okresky) lemované těmito keři.

hodnocení

5x
Letos mají dobrý rok. Osobní zkušenost, že jedině vypálit. Je z toho výborná jemná pálenka, i když s menší vítěžností. Mně chutná víc, jak slivovice, ale je s tím spousta práce, malé kuličky a velké pecky. Má to tak velký objem pecek, že to raději pomelu udělanou vrtulí na vrtačce, přefiltruji přes bramborový pytel a kvasím bez pecek. Na marmelády a podobné věci to má příliš nudnou chuť. Pokud se rozhodnete pro marmeládu, je to nutné dochutit pomeranči, nebo citróny, nebo kyselinou citrónovou.

hodnocení

4x

Já jsem věděla o stromě se žlutými špendlíky. Chodila jsem na ně, protože je nikdo nezužitkovával. Zavařovala jsem je. V zavařenině jsou velmi dobré, voňavé a není potřeba příliš cukru. Milovala jsem tyhle zavařeniny. Jééénže, strom pokáceli a udělali tam hřiště. *palec* Byly tam ještě 2 stromy červených a modrých špendlíků, ale ty byly hodně kyselé, i když byly zralé.

Zavařeniny ze žlutých mirabelek: Na dno sklenice 0,3l dvě rovné lžíce cukru, omyté mirabelky, zalít studenou vodou a do hrnce na 20 minut na 80°C. Celou zimu, za cenu cukru, k dispozici velká dobrota.

hodnocení

4x

Včera jsem šla do polí se zapůjčeným psem. Těchto "blumek" roste všude plno. Žluté, fialové i skoro černé. Loni nebyla ani jedna, letos se větve prohýbají.

Nejdou od pecek, sní se jen ta slupka a zbytek se s peckou vyplivne.

Jeden rok jsem z nich zkoušela /před mnoha lety/:

1/ Marmeládu - bylo to pracné, rozvařit, zbavit pecek a výsledek nic moc.

2/ Kompot, to se sice neodpeckovalo, ale dužina pak zůstala na pecce a strávník z toho takřka nic neměl.

Takže s tímto ovocem NIC. Snad leda to vypálení, ale na to nejsem. Proto jen příležitostně pár kuliček ochutnám, když jdu kolem keře. Pokud to máte doma - šup do BIO popelnice. Mít kompost plný pecek bych tedy nechtěla. Jaga.

hodnocení

2x

Sem se zeptal AI

Nejvíc se mi líbí ten likér*smich*

Marmeláda z myrobalánů

Co potřebuješ:

1 kg žlutých myrobalánů (omyj a vypeckuj)

500–700 g cukru (podle sladkosti ovoce)

šťávu z 1 citronu

Jak na to:

Vypeckované plody dej do hrnce a rozvař do měkka.

Propasíruj, přidej cukr a citron.

Vař asi 20–30 minut do zhoustnutí.

Horké nalij do čistých sklenic a zavíčkuj.

Myrobalánový sirup

Co potřebuješ:

1 kg žlutých myrobalánů

1 l vody

500–800 g cukru

kyselina citronová (nebo citron)

Jak na to:

Ovoce rozvař s vodou.

Přes plátno nebo jemné sítko přeceď.

Do šťávy přidej cukr a citron/kyselinu citronovou.

Povař, nalij do lahví.

. Domácí víno nebo likér

Myrobalány nech pár dní kvasit, přidej cukr, můžeš i koření (skořice, hřebíček), a pak nechej několik týdnů/ měsíců uzrát. Výsledek překvapí!

doplněno 27.07.25 22:53:

Jo, taky sem jich ze čtyři kila donesl domů.

Žena upekla bublaninu, něco jsme snědli a zbytek letěl do kontejneru, holt nejsou to třešně*smich*

liska5

Ani na tu marmeládu bych nevypeckovávala, když nejdou pecky oddělit, ale rozvařila jako švestky na povidla a propasírovala. Jestli jsou mdlé, tak třeba s citronem a skořicí, pomerančem nebo s rybízem.

Jednou jsem vařila marmošku, máme na zahradě jeden velký strom. Při vaření to smrdělo jak bolavá noha. Nejdou vypeckovat, musí se podusit a propasírovat. Výsledný produkt nesmrděl a nebyl špatný, ale znovu bych to nedělala. Do bečky s tím.

km
hodnocení

2x

děláme z nich (z těch žlutých) marmeládu a je vynikající!

některé jdou od pecky a chutí jsou něco mezi meruňkou a švestkou. nepasírovat, slupka dodá potřebnou kyselost a mám radši, když v marmeládě jsou kousky.

hodnocení

Zdravím,

Všem děkuji předem za rady..

Bohužel "vypálit" to neumím a ani nemám vybavení a hlavně zkušenosti..

Ale zítra si přijede známý pro více než půl sudu, snad mi dá pak ochutnat, ikdyž nejsem příznivec těchto pálenek.. :)

Marmeládu jsme zkoušeli dělat předloni, ještě máme, asi se nepovedla, taková zvláštní chuť. Takže letos asi ne.

A jinak, na zahradě máme další normální slivoně, snad mirabelky, švestky, a něco jako slivky, vše jde od pecky a vystačíme si s tím. Není to moc stromů, ale nestačíme sníst a zavařit.

Ale tenhle plevel myrobalán, to je něco.. :) .... mnoo.. :))

Ale fakt díky za rady a příspěvky Všem, ještě zvážíme zda něco nevyzkoušet.

Pěkný večer Vám.. a pěkné léto :)

Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]