Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se žlutými myrobalány? Využití? Poradíte?

Od: vlsta2® odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

nějak se mi to přemnožilo za zahradě, myrobalány, žluté, kulaté plody, které rostou u nás většinou u silnic 3. tříd..

Ano, nejsou to špendlíky, jak se jim neprávně říká..

Máte nějaké tipy na zužitkování? Prorostly mi u švestky.. (koupený pozemek).

Loni po mrazech bylo prd ale letos to mohu odvážet na radvancích (kolečkách), je jich fakt hodně.

Má cenu se s tím zabývat? Pecka nejde oddělit od dužiny, slupka je kyselá pokud není plod dokonale zralý.. Však asi víte.

Děláte z toho něco? Nebo kompostovat?

Díky za rady Všem.

Co se žlutými myrobalány? Využití? Poradíte?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Letos mají dobrý rok. Osobní zkušenost, že jedině vypálit. Je z toho výborná jemná pálenka, i když s menší vítěžností. Mně chutná víc, jak slivovice, ale je s tím spousta práce, malé kuličky a velké pecky. Má to tak velký objem pecek, že to raději pomelu udělanou vrtulí na vrtačce, přefiltruji přes bramborový pytel a kvasím bez pecek. Na marmelády a podobné věci to má příliš nudnou chuť. Pokud se rozhodnete pro marmeládu, je to nutné dochutit pomeranči, nebo citróny, nebo kyselinou citrónovou.

prostromek
hodnocení

2x

Pokud nejdou oddělit dobře od pecky, tak vykopat. Leda vykvasit a vypálit.

----------------------------------------------------------------

Nějaká marmeláda se z nich sice dá udělat, celé rozvařit a pecky propasírovat, ale nevím, jestli v době dostatku jiného ovoce to má cenu.

Letos je hodně meruněk, švestek a broskví a bylo i dost josty, borůvek, letňích jablek zraje také dostatek.

V naší ulici je jeden takový keř v neudržované zahradě. Plody jsou velké, (když jich je málo) a jdou velice dobře od pecky.

Tak vypeckuji a dávám sušit. Lze použít místo rozinek, či jen samotné, kvůli navinulé chuti.

Tak až najdete keř s takovými plody, tak sušte, jde to rychle.

Každý keř s těmito špendlíky má plody s jinými vlastnostmi, na procházce můžete každý vyzkoušet. Někde jsou silnice (okresky) lemované těmito keři.

hodnocení

0x

Sem se zeptal AI

Nejvíc se mi líbí ten likér*smich*

Marmeláda z myrobalánů

Co potřebuješ:

1 kg žlutých myrobalánů (omyj a vypeckuj)

500–700 g cukru (podle sladkosti ovoce)

šťávu z 1 citronu

Jak na to:

Vypeckované plody dej do hrnce a rozvař do měkka.

Propasíruj, přidej cukr a citron.

Vař asi 20–30 minut do zhoustnutí.

Horké nalij do čistých sklenic a zavíčkuj.

Myrobalánový sirup

Co potřebuješ:

1 kg žlutých myrobalánů

1 l vody

500–800 g cukru

kyselina citronová (nebo citron)

Jak na to:

Ovoce rozvař s vodou.

Přes plátno nebo jemné sítko přeceď.

Do šťávy přidej cukr a citron/kyselinu citronovou.

Povař, nalij do lahví.

. Domácí víno nebo likér

Myrobalány nech pár dní kvasit, přidej cukr, můžeš i koření (skořice, hřebíček), a pak nechej několik týdnů/ měsíců uzrát. Výsledek překvapí!

doplněno 27.07.25 22:53:

Jo, taky sem jich ze čtyři kila donesl domů.

Žena upekla bublaninu, něco jsme snědli a zbytek letěl do kontejneru, holt nejsou to třešně*smich*

liska5

Ani na tu marmeládu bych nevypeckovávala, když nejdou pecky oddělit, ale rozvařila jako švestky na povidla a propasírovala. Jestli jsou mdlé, tak třeba s citronem a skořicí, pomerančem nebo s rybízem.

Jednou jsem vařila marmošku, máme na zahradě jeden velký strom. Při vaření to smrdělo jak bolavá noha. Nejdou vypeckovat, musí se podusit a propasírovat. Výsledný produkt nesmrděl a nebyl špatný, ale znovu bych to nedělala. Do bečky s tím.

km
hodnocení

0x

děláme z nich (z těch žlutých) marmeládu a je vynikající!

některé jdou od pecky a chutí jsou něco mezi meruňkou a švestkou. nepasírovat, slupka dodá potřebnou kyselost a mám radši, když v marmeládě jsou kousky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]