Nejste přihlášen/a.
Vážená poradno, chtěl bych na zahradě rodinného domku vysadit strom, abych měl část zahrady zastíněnou. Soused mi navrhuje zasadit "Ořešák". Listy ořešáku se údajně nedají kompostovat, proto uvažuji např. o javoru? Můžete poradit?
S pozdravem Oskar48
Pokud na zahradu k domku, tak určitě nějaký užitkový strom (můj názor, mám ráda nějaký užitek). Třešeň, jabloň. Nikoliv ovšem zákrsek.
To víte, košatou korunu užijete později, tak záleží, kolik Vám je let.
Ořešák je opravdu velký strom, až moc.
Listy se dají kompostovat, jen to trvá déle (možno nadrtit) a je potřeba smíchat i s jiným materiálem.
--------
U velkého stromu ořešáku, když by bylo v budoucnu hodně hmoty, se listí dává do pytlů a nechá se odvézt do sběrného dvora. Vždy je nějaká možnost.
Mívali jsme u zastávky strom moruši. Úžasné plody. Snad prý je nejen strom ale i hodně vysoký keř. A co srom, který má nějaké červené kuličky, je jich více, má děravá hlava nepamatuje si názvy. A ten strom s listy jako vrba, oranžové drobné plody plné vitamínu C. Vysoce jedlé, š´távy, marmelády, čaje? Omlouvám se, ale místo mozku mám dnes černou díru. Hlasuji pro užitečnou dřevinu. Nejen pro stín a hory listí na podzim. Odkaz na výběr stromů.
Jak se říká, nemusíš pamatovat, ale musíš vědět, kde informace najdeš. Strejda Gůgl ví.
Mate, jo jo, než jsem si vzpomněla, našla jsem . Děkuji vám.
Co ne, tak kaštan /choroba na listech v celé Evropě/, bříza dělá smetí /semínka všude a na stín je řídká/, javor znamená všudypřítomné nálety z jeho "vrtulek".
Asi platan, ořešák vlašský, možná nějaký barevný buk - chce to ale docela velkou zahradu. I ta vrba není marná, pod tím převisem může být dobře, jen jí asi bude vadit suché klima.
Já si vysadila lípu. Ze semenáče v r. 2000. Dneska už se dá pod ní sedět, a když kvete, voní a bzučí včelami. Kdybyste sehnal velkou, máte náskok nejmíň 10 let.
Syn se snachou si na zahradu vysadili TULIPÁNOVNÍK. Je krásný, mladý, košatý, má velké listy. Navíc dost podobné listům javoru. A na jaře netradiční květy. Znala jsem ho, ale většinou ohromný, vysoký. Nikdy jsem si nemohla osahat květy, listy, protože byly vysoko, pro mě daleko. Až teď. Je to krásný strom. Jaga.
A není příliš rozšířený, nebudete mít to, co má v ulici každý druhý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.