Nejste přihlášen/a.
Dělám si zálusk na čerpadlo z lidlu. Chtěl bych ho využít pro čerpání dešťové vody z IBC nádrží - tzn. z nádrží mám zahradní kohout, na kterých bych našrouboval sací hadici k čerpadlu. Jelikož podle popisu čerpadla je sací hadice zakončena "sacím košem", budu moct tuto hadici našroubovat na ten zahradní kohout? Případně jestli půjde hadice se sacím košem nahradit jinou zahradní hadicí? Netušíte? Představuji si sací koš tak, že jej hodím např. do sudu s vodou, ale já to potřebuji našroubovat na kohout (zvrchu se do nádrží nedostanu, tam je napevno okapová roura). Je to momentálně v akci, takže psát do Lidlu a čekat na odpověď se asi nestíhá... Díky
Jestli čerpadlo potřebuješ, tak si je kup.
Podle popisu je to dodané jako komplet a tak to funguje.
Jestli ty dokážeš některé části demontovat a přizpůsobit je pro napojení na vypouštěcí kohout IBC kontejneru, to už je tvoje šikovnost. Ale rozmontovat jde skoro všechno.
A počítej s tím, že když připojíš sací hadici bez sacího filtru, tak se ti do čerpadla budou dostávat nečistoty ze dna kontejneru. Ten kontejner musíš stejně minimálně jednou za sezónu vyčistit a nečistoty ze dna odstranit.
Já bych řekl, že jednodušší než kupovat nové sání, tak je snažší do horní plochy kontejneru vykružovacím vrtákem udělat díru pro sací hadici s filtrem. Ale to je moje myšlenka a moje řešení.
A pokud bych vyvrtal otvor nahoře pro sací hadici, tak tam asi musí být nějaká těsnící sací průchodka? A jak tu průchodku utáhnu zevnitř, když se tam nedostanu? A ještě jedna technická - když není vhodné napojit na spodní výpust z nádrže, ale je lepší protáhnout vrchem, tak ten sací koš stejně přece musím nějak dostat ke dnu a tam to nasaje usazeniny tak jako tak...
Tak já předpokládám že budeš vrtat do horní plochy. Tam to nijak těsnit nemusíš, protože snad máš na IBC kontejneru přepad, kterým při plném kontejneru voda odtéká pryč a nenatlakuje se ti celá nádrž tak, aby ti voda vytékala otvorem pro sací koš.
Odpověď na tvou technickou otázku je sací filtr. Přece sací filtr je tam proto, aby zabránil nasátí nečistot do čerpadla.
Když chceš připojit sací hadici na vypouštěcí kohout na kontejneru, tak z té sací hadice musíš sací filtr nějak odstranit / uříznout a tu sací hadici pak bez filtru připojíš na vypouštěcí ventil kontejneru.
Tak to si kup čerpadlo a uprav si sací hadici tak, abys ji dokázal připojit na vypouštěcí ventil.
Než to nějak složitě bastlit, to je lepší upravit sací hadici a doufat, že nečistoty ti nebudou něco ucpávat.
Najjednoduchšie je savicu hodiť do kontajneru cez horné víko. Čerpadlo ešte potrebujete doplniť o kohút na výtlaku, prípadne savicu po čerpaní vytiahnúť, pretože ak necháte hadicu pohodenú voľne na zemi, cez efekt sifónu Vám môže vytiahnuť celý objem vody z kontajnera.
Pokiaľ sa vo vode tvoria riasy, odporúčam doplniť čerpadlo ešte jemným filtrom na saní, prípadne na výtlaku. Samotnému čerpadlu to asi až tak nevadí, ale bude Vám to dosť zanášať postrekovače.
Kôš je opatrený sitkom a za ním je spätná klapka. Tieto lacné savice majú časť so spätnou klapkou častokrát nalepenú do savice. Občas sa dá demontovať aj spätná klapka. V tom prípade ostane savica väčšinou zakončená vonkajším závitom 1". Samotné sitko býva väčšinou demontovateľné, ale tam nemusí byť štandardný závit. Samotná špirálová hadica savice máva v týchto setoch priemer 3/4".
Pokiaľ sa nepodarí kôš demontovať, môžete ho buď odstrihnúť alebo kúpte kus špirálovej hadice a ideálne mosadzné bajonetové GK spojky. Choďte do priemeru 1". Pokiaľ bude čerpadlo pod hladinou v kontaneri, žiadnu spätnú klapku nebudete potrebovať. Na výstupe z kontajnera by som osadil T kus a dva plnoprietočné kohúty 1". Jeden pôjde do čerpadla. Druhý bude zakončený kolenom a kúskom hadice pre napúšťanie konví.
Pred čerpadlo v tomto prípade osaďte ešte sací filter, pretože z dna budete ťahať pomerne špinavú vodu a pokiaľ ho napojíte cez spodný výstup, nebudete tam mať ani to sitko sacieho koša.
Ešte existuje ďaľšia možnosť. Vyrobiť tzv. plávajúce sanie. Zamedzíte tým nasávaniu nečistôt zo spodnej časti kontanera. Sací kôš opatríte plavákom na povrázku a závažím. Dĺžku povrázku nastavte tak, aby bol kôš cca 15 cm pod hladinou. Čím vyššie, tým lepšie, ale kôš si nesmie prisávať vzduch skrz vír ako pri vypúšťaní vane. Závažie potrebujete preto, že plastový kôš môže byť pomerne ľahký a môže mať tendenciu sa vynárať na hladinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.