Nejste přihlášen/a.
Po velmi dlouhé době jsem viděl škvora. Uvědomil jsem si, že tento dřív tak hojný hmyz, úplně vymizel. Aspoň já jsem ho už několik let nikde neviděl. Je to spíš náhoda, nebo máte podobnou zkušenost?
Hmyzáků bylo více, protože měli více potravy. Nebyl problém mít na poli hromadu hnoje, v potocích se sbíhaly fekálie z domků okolo a potůček mizel v příkopu daleko za vesnicí. Bujná vegetace náročná na dusík byla místem vykrmeného hmyzu. Taktéž domácí hnojiště a chlévy. O to vše hmyz přišel.
Škvoři (Dermaptera De Geer, 1773) jsou aktivní hlavně v noci a na zahradě jsou užiteční - vypořádají se s mšicemi a sviluškami.
Ano, pustí se i do ovoce nebo do okvětních plátků květin - ostatně i člověk si rád zamlsá.
Nějak nám ta příroda, zdá se, ubývá. Škvory jsem už neviděla dost dlouho. Kdysi jako dítě, po mytí podlahy, se nechal venku mokrý hadr uschnout - a pod nim jich bylo! Bála jsem se jich. Babička jim říkávala "střihavky." Asi podle nůžek na zadečku. Vzpomenu si na to vždycky, když slyším "Kamil Střihavka."
Stejně tak ubývá chroustů. Jako děti jsme je sklepávaly /hlavně z mladých doubků/ do starých bandasek, zalily horkou vodou a servírovaly slepicím. A letos jsem ještě neviděla ani jednoho.
A když jsem letos viděla jednou babočku paví oko, byla jsem unešená. A že těch krásných motýlů kdysi bylo, nejenom pavích ok, ale i jiných druhů. Ubývá všeho, dokonce ani škodliví bělásci zelní už nejsou tolik, jako dřív. Nebo je to snad tím, že v mládí byla tráva zelenější? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.