Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Splhavičník(scindapsus) jak pěstovat

Od: jirikut82 odpovědí: 6 změna:

šplhavičník pěstuju 7měsiců ale nějak přestavá růst ,rostlinu mám v polostínu jednou za 14 dní přihnojuju pro pokojové rostliny přikládám k tomu obrázek. prosím poradte jak tuto rostlinu donutit aby dobře rostla.dík

Splhavičník(scindapsus) jak pěstovat

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tahle kytka prý začne růst, až prokoření celý květináč, což může trvat dosti dlouho - říkala máma :). Na té fotce to vypadá jako nedávno zasazené, takže možná to chce jenom trpělivost. Když začne šplhavičník růst, nestačíte dělat místo.

lidka*
hodnocení

0x

Obrázek chybí, ale dole jsou základní informace o pěstován. A moje zkušenost: mám v bytě celkem čtyři. Nedávno jsem to psala zde v poradně - je to zlatá kytka, která snad přežije i "nepéči". Nadělá parádu ať už se po něčem pne nebo v závěsu. Bezvadně se množí. Když to přežene s délkou šlahounů, uříznu a dám do vody a za chvíli pustí kořínky. No paráda. Mě prospívá nejlépe ta, kterou mám na starožitném sekretáři - krásně ladí barvou listů se tmavým dřevem. A je v rohu u jižního okna, kde má dostatek světla, ale ne přímé slunce a také není v průvanu. Takže snad podle návodu něco vymyslíte. Zkuste ji dát na jiné místo a třeba ji to prospěje. Možná by to chtělo pravidelně přihnojovat. Tak ať Vám konečně dělá radost! *placni*

Pěstování:

• Teplota: V létě okolo 20 °C, v zimě možno stejná teplota, nejméně však 10 až 13 °C. Rostlinu nutno chránit před průvanem.

• Umístění: Dobře osvětlené místo, chránit však před přímým sluncem. Ve stínu mizí pestrost listů.

• Zálivka: V zimě zalévat méně, jinak střední zálivka, mezi jednotlivými zálivkami však nechat substrát mírně vyschnout. Prospěje rosení listů.

• Přesazování: Obvykle jednou za 2 až 3 roky na jaře do hlinitého substrátu, který by neměl obsahovat mnoho dusíku, jinak se ztrácí žluté zbarvení listů. Vhodnou směsí může být např. směs listovky, pařeništní země a písku (smíchané v poměru 2:2:1) s přídavkem dřevěného uhlí, nebo rašelinný substrát, pH by mělo být 5,5 až 6,5.

• Množení: Na jaře nebo v létě vrcholovými řízky se 2 až 3 listy nebo řízky bez vrcholu s 1 až 2 očky. Zakořeňuje při teplotě 20 až 22 °C za 4 až 6 týdnů. Zakoření ve směsi rašeliny a písku, ale i ve sklenici vody.

• Problémy při pěstování:

• Listy žloutnou a opadávají, stonek hnije: Extrémní nadbytek vody, substrát je zřejmě trvale zamokřen.

• Listy hnědnou, jsou zaschlé: Příliš suchý vzduch, zkuste rosit.

• Hnědé skvrnu na listech: Nedostatek vody, substrát by neměl nikdy zcela vyschnout.

• Pokroucené listy, hnijící stonek: Zřejmě způsobené poklesem teplot pod 10 °C.

doplněno 14.08.09 12:02:

A obrázek se už objevil. Vypadá opravdu zdravě. Jak ji máte dlouho? Zkuste ji přes léto přihnojovat.

doplněno 14.08.09 12:11:

Tak to se omlouvám, máte ji už 7 měsíců a i přihnojujete. Tak snad už jenom ji dejte na jiné místo a uvidíte. Třeba ještě někdo poradí. Já jsem letos přesazovala, tuším, že v květnu a roste jako blázen. V květináči mám také dva šlahouny a za ty tři měsíce snad přidaly 20 až 30 cm. Je pravda ale, že tu co mám na západním okně, ta mi také moc nejde. A není na průvanu a světla má dost.

moncicak*
hodnocení

0x

já ho mám u okna na východ a roste jak blázen, napadá mě jestli není přehnojený, já ho totiž vůbec nehnojím

charlie1366*
hodnocení

0x

Mám ho na lednici asi 3 metry od okna,a roste jako blázen.Chce to hodně zalévat a hnojit

hodnocení

0x

Já ji pěstuji v hlíně i ve vodě,dobře roste v obojím,do vody dávám hydroponické tablety.Do hlíny běžné hnojivo pro pokojové rostliny,nepřelévat.*slunce*

hodnocení

0x

Několikrát za celý život jsem tuto kytku měla a vždycky mě polekalo, jak dlouho jí trvalo, než po přesazení začala růst. Opravdu musí kořeny prorůst celý květináč. Chce to menší květináč a trpělivost *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]