Nejste přihlášen/a.
šplhavičník pěstuju 7měsiců ale nějak přestavá růst ,rostlinu mám v polostínu jednou za 14 dní přihnojuju pro pokojové rostliny přikládám k tomu obrázek. prosím poradte jak tuto rostlinu donutit aby dobře rostla.dík

0x
Obrázek chybí, ale dole jsou základní informace o pěstován. A moje zkušenost: mám v bytě celkem čtyři. Nedávno jsem to psala zde v poradně - je to zlatá kytka, která snad přežije i "nepéči". Nadělá parádu ať už se po něčem pne nebo v závěsu. Bezvadně se množí. Když to přežene s délkou šlahounů, uříznu a dám do vody a za chvíli pustí kořínky. No paráda. Mě prospívá nejlépe ta, kterou mám na starožitném sekretáři - krásně ladí barvou listů se tmavým dřevem. A je v rohu u jižního okna, kde má dostatek světla, ale ne přímé slunce a také není v průvanu. Takže snad podle návodu něco vymyslíte. Zkuste ji dát na jiné místo a třeba ji to prospěje. Možná by to chtělo pravidelně přihnojovat. Tak ať Vám konečně dělá radost! ![]()
Pěstování:
- Teplota: V létě okolo 20 °C, v zimě možno stejná teplota, nejméně však 10 až 13 °C. Rostlinu nutno chránit před průvanem.
- Umístění: Dobře osvětlené místo, chránit však před přímým sluncem. Ve stínu mizí pestrost listů.
- Zálivka: V zimě zalévat méně, jinak střední zálivka, mezi jednotlivými zálivkami však nechat substrát mírně vyschnout. Prospěje rosení listů.
- Přesazování: Obvykle jednou za 2 až 3 roky na jaře do hlinitého substrátu, který by neměl obsahovat mnoho dusíku, jinak se ztrácí žluté zbarvení listů. Vhodnou směsí může být např. směs listovky, pařeništní země a písku (smíchané v poměru 2:2:1) s přídavkem dřevěného uhlí, nebo rašelinný substrát, pH by mělo být 5,5 až 6,5.
- Množení: Na jaře nebo v létě vrcholovými řízky se 2 až 3 listy nebo řízky bez vrcholu s 1 až 2 očky. Zakořeňuje při teplotě 20 až 22 °C za 4 až 6 týdnů. Zakoření ve směsi rašeliny a písku, ale i ve sklenici vody.
- Problémy při pěstování:
- Listy žloutnou a opadávají, stonek hnije: Extrémní nadbytek vody, substrát je zřejmě trvale zamokřen.
- Listy hnědnou, jsou zaschlé: Příliš suchý vzduch, zkuste rosit.
- Hnědé skvrnu na listech: Nedostatek vody, substrát by neměl nikdy zcela vyschnout.
- Pokroucené listy, hnijící stonek: Zřejmě způsobené poklesem teplot pod 10 °C.
- Listy žloutnou a opadávají, stonek hnije: Extrémní nadbytek vody, substrát je zřejmě trvale zamokřen.
doplněno 14.08.09 12:02:
A obrázek se už objevil. Vypadá opravdu zdravě. Jak ji máte dlouho? Zkuste ji přes léto přihnojovat.
doplněno 14.08.09 12:11:Tak to se omlouvám, máte ji už 7 měsíců a i přihnojujete. Tak snad už jenom ji dejte na jiné místo a uvidíte. Třeba ještě někdo poradí. Já jsem letos přesazovala, tuším, že v květnu a roste jako blázen. V květináči mám také dva šlahouny a za ty tři měsíce snad přidaly 20 až 30 cm. Je pravda ale, že tu co mám na západním okně, ta mi také moc nejde. A není na průvanu a světla má dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.