Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zmladit meruňku

Od: aloisb® odpovědí: 7 změna:

Moje meruňka šla hezky, ale potom trochu pomrzla a nyní nemá prakticky žádné letorosty. Na konci jejích větví se utvořily takové metličky, které jsou možná plodonosné, ale zdá se mi to moc brzy. V příloze zasílám fotografie a prosím o radu, jak a kdy jí seřezat, aby pokračovala v růstu.

Jak zmladit meruňku
Jak zmladit meruňku #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Mám znémého (je mu kolem 70ti), který je celý život sadařem a vinařem. Před 15ti lety mi na zahradě vymyslel sestavu stromů... bohužel - z 8mi meruněk jsem buď neměl úrodu žádnou nebo jen symbolickou (doslova na jednu várku ovocných knedlíků). Jeden strom mi podhryzal hryzec i přes pletivo...

Letos jsem shodil 3 stromy, příští rok asi půjdou další 2-3. Zmíněná "studená kotlina" je asi důvodem, proč mi všechno buď zmrzne, nebo ani nekvete. V aktuálním počasí květy rozkvetou až o měsíc dřív! Chytrá hlava, která sadila meruňky na vysočině a vyšších místech, kde to kvete až v květnu.

Ten známý má mimo jiné sad meruněk. Vloni jsem měl 3 kusy, on měl snad 10 tun a prodával do zahraničí za tvrdou měnu. Letos mi říkal, že toho má tolik, že musí jít přetrhávat (víc ovoce než listí).

Mimochodem - k tomu střihu - poslední roky prý změnil styl a i meruňky stříhá skoro jako broskvoně. Vaše stromky se mi zdají moc vysoké - na svou tloušťku kmene. Dal bych to všechno minimálně o 30% kratší a hlavně uvnitř vystříhal - nic nesmí růst dovnitř.

hodnocení

Ale kdy to mám řezat? Nyní nebo až v srpnu?

jm
Peckoviny údajně po úrodě, ale takto mladé řezu v podstatě celoročně. Ten správný čas podle mého názoru je únor a červenec. Někde ale mám odkaz na slušné webovky, kam občas chodím.. mrknu zítra, mám to v pracovním NTB

km
hodnocení

0x

nejste v mrazové kotlině? nemohl hryzec podežrat kořeny?

km

ať to ostřiháte jakokoliv, stejně z tajového stromku už nic nebude. něco mu chybí.

jm
Chybí mu košatost. Úprava v prvních letech. Ale já bych to nevyhazoval. Zarovnat korunu, roztáhnout do šířky.. za dva roky z toho může být slušný stromek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]