Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je voda z gatulace Pothosu jedovatá?

Od: petrsvetr® odpovědí: 4 změna:

Zdravím, mám tu dotaz od neteře, která chce zjistit, jestli kapky vody ze šplhavého Pothosu, které se tvoří na listech, jsou jedovaté. Mají ji v kuchyni nad stolem a občas to na ně prý kápne, jestli z toho nemůžou mít nějakou patálii.
Nikde jsem nedohledal jak to je.
Co kdyby to káplo náhodou třeba do oka?
Díky za radu (případně za odkaz).

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Jestli myslíte gutaci, tak definice připouští v těch kapkách rozpuštěné minerální látky. Takže teoreticky by mohly škodit. Já mám v kuchyni tři květináče s těmito rostlinami deset let, často je stříhám a rozsazuji a nikdy jsem nepozorovala, že by mi nějak škodily.

mm
hodnocení

2x

Mám pothos zavěšený jako kokedamu na tyči u okna, přesně nad místem, kde mám při spaní hlavu. Mnohokrát se mi stalo, že mě probudila kapka z gutujícího listu, která mi spadla přímo do oka.

Nic se mi nestalo, všechno v pohodě. Už řadu let...

hodnocení

0x

Sama rostlina je jedovatá, zda i ty kapky...kdo ví?Ale byla bych opatrná a přemístila ji raději jinam.

mm

Epipremnum (potos, scindapsus...) je nebepečný při konzumaci (psům, kočkám, papouškům a samozřejmě i lidem), protože obsahuje tzv. rafidy - ostré krystalky šťavelanu vápenatého, které se zabodávají do sliznic a jejich dráždění vyvolává otoky. Rafidy se vyskytují v buňkách uvnitř vakuol, takže ven se dostanou jen při porušení pletiv.

Při gutaci je hydatodami na okrajích listů vytlačována voda z mezibuněčných prostor, která obsahuje jen rozpuštěné minerální soli (získané kořeny) a malé množství glukózy (vzniklé při fotosyntéze). Tedy žádné rostlinné toxiny.

Z evolučního hlediska by pro rostlinu bylo nevýhodné, kdyby se gutací zbůhdarma zbavolala pracně vytvořených obranných látek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]