Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napadený ibisek

Od: nikolaliscova odpovědí: 8 změna:
Již na začátku jara jsem si všimla na listech černych teček. Ibišek jsem celý ostříhala,aby tam nebyl ani jeden list. Přesadila do úplně nové hlíny. Parazitů jsem se nezbavila. Postřik proti mšicím, nové listy opadaly. Stejně tam jsou už při růstů úplně maličkých lístků. Postříkala jsem, podle babských rád, jedlá soda rozpustěna ve vodě. To na ně nezabíra. Už jsem z toho tak neštastná, že ho chci vyhodit. Láme mi to srdce, ibišek mám už dlouho a mám ho nejraději z květin. Prosím poradíte. Jsou to malé černé tečky na listech, ale je jich tam hodně, blízko kmenů, kde list vyrůstá...
Napadený ibisek

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vypadá to,že je obalený mšicemi.Koupila bych přípravek právě na ně.

hodnocení

0x

Substral Careo. Prodávají i naředěný v rozprašovači k okamžitému použití.Je kontaktní i systémový.

hodnocení

0x

Zřejmě "sviluška chmelová". Těžko se jí zbavuje. Jestli nechcete použít chemii, tak mně se docela osvědčil jednoduchý postřik zředěným jarem na spodek listů. Ty potvory se neotráví, ale udusí. Musí se opakovat, aby se zlikvidovala i následná generace, než se stačí rozmnožit. Každopádně odstraňovat každý list, který začne žloutnout.

doplněno 19.06.25 18:46:

Párkrát se to tu už řešilo, napříklat tady.

A takhle vypadá pod mikroskopem.

Napadený ibisek #2

jiofa
hodnocení

0x

Mšice maková. Kupte pořádný insekticid ( Karate). Na zvětšeném detailu, samice jako vyšité.

Napadený ibisek #3

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, mám dobrou zkušenost s jíchou z kopřiv, zkuste. Kelímek od jogurtu, na trhat cca 5 kopřiv(vršků) + trocha vody a nechat den dva stát. Pak to nalít to rozprašovače - dal jsem cca 1 díl výluhu a 2-3 díly vody a zachránil tak muškáty.

riva
hodnocení

0x

Mšice. Na ně zabírá téměř jakýkoliv insekticid. Já používám Mospilan. Je systémový, takže celá rostlina se na čas stane pro takové potvůrky jedovatou.

hodnocení

0x

Funguje i mýdlová voda, ale nesmíte nic vynechat.

liska5
hodnocení

0x

Nejdřív jsem lístečky napadených rostlin stírala tamponem namočeným v jarové vodě. To nestačilo. Potvory se množí rychle. Pak jsem viděla radu ovocnáře z internetu, že rozpustit 5 tablet B-komplexu v litru vody a tím mšice na jahodách na balkoně postříkat. Zkusila jsem, ale za dva dny byly stonky jahod obalené mšicemi znova. Šla jsem ven a do krabičky od léků jsem na louce nasbírala slunéčka. To byl cvrkot! Některá sice zmizela, ale těch pár se činilo. Ráno kolem 6 hodiny a v podvečer nejvíc. Teď po pár týdnech tam po rostlinách šmejdí jejich žravé larvičky. Všechno nezmůžou, ale hodně pomohou. Teď jsem ráda, že jsem nepoužila žádný chemický postřik. Letos je to šílené, bazalka i petržel doma na parapetě jsou opakovaně plné mšic. Otryskávám je proudem vody nad vanou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]