Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedé a plot

Od: bimbam® odpovědí: 11 změna:

Zdravím! Sousedé před časem postavili plot a těsně u něj nasázeli túje a různé keře. O tom, že mě obtěžuje prorůstající zeleň, jsem psala zde. Teď je to horší. Na mnoha místech se k plotu nedostane kvůli zeleni dostatek vzduchu a kvůli zástavbě ani dostatek slunce. Tyčky nejsou tyčky, ale jen tenké dřevěné plátky. Hnijí, hřebíčky v nich nedrží.

Mám psa. Už delší dobu nachází mezi uvolněným dřevem průchod na sousedovu zahradu. Zatím jsem to všelijak drátovala a vyspravovala. Teď jsem několik měsíců špatně pohyblivá a drátovat to nezvládám. Pes si bohužel nové díry nachází. Sousedka se zlobí, prý pes poškozuje její majetek. A že je mou povinností postavit nový plot. Začínám o tom uvažovat. Pár hovínek v cizí zahradě mě netrápí, ale mohl by být záměrně vypuštěn na rušnou silnici.

Dotaz: Budu-li dělat nový plot, co ta zeleň? Budu mít nějaké právo požadovat, abych se ke "svému"plotu ze strany souseda pohodlně dostala? A to při stavbě i budoucí údržbě.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Nový Občanský zákoník říká:
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku ROZUMNÝ DŮVOD , může požadovat, aby se soused zdržel SÁZENÍ STROMŮ v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a VYSADIL-LI JE nebo NECHAL-LI JE VZRŮST, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako PŘÍPUSTNÁ VZDÁLENOST OD SPOLEČNÉ HRANICE POZEMKŮ 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
K tomu §1016:
Neučiní-li to vlastník v PŘIMĚŘENÉ DOBĚ POTÉ, co ho O TO SOUSED POŽÁDAL, smí soused ŠETRNÝM ZPŮSOBEM a ve VHODNÉ ROČNÍ DOBĚ odstranit kořeny nebo VĚTVE STROMŮ PŘESAHUJÍCÍ NA JEHO POZEMEK, působí-li mu to škodu nebo jiné OBTÍŽE PŘEVYŠUJÍCÍ ZÁJEM NA nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.

(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.
.
Seznamte se i s §§ 1025
Kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.
§ 1026
Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot nebo obnovit jinou rozhradu, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Dojde-li však k takovému narušení rozhrady, že hrozí, že se hranice mezi pozemky stane neznatelná, má každý soused právo požadovat opravu nebo obnovení rozhrady.

re4zon
hodnocení

2x
Ano, mate na to pravo. Stejne tak mate pravo chtit, aby tuje dali pryc, tuje je strom a nema tesne u hranice pozemku co delat. A rozhodne mate pravo chtit, aby jakakoliv vegetace nerostla po vasem plotu. Byt to moje, tak to parkrat ostriham, pak je k tomu dvakrat vyzvu a priste bych cokoliv protustajici vzal herbicidem.
Pokud ale nechcete resit dohadovani a behani po uradech nebo dokonce po soudech, proste se na to vyprdnete, kupte podle velikosti psa 100-150cm vysoke svarovane panely, do zeme nechte nekoho tesne u stavajiciho plotu zatlouct obycejne silnostene trubky, k nim to prichytte a mate vyreseno, tim neproleze zadny pes. Pokud nejde o vzhled, muzete tam dat klidne kari site a usetrite.
Jo tak spatne ctu. Jestli to je jejich plot, tak to ale plati stejne, dejte si 10cm od jejich plotu to co jsem psal a vyreseno. To zadnou udrzbu nepotrebuje.

0rion
hodnocení

2x

Pokud si postavíte svůj plot na hranici pozemku, obávám se, že vás k němu nepustí, protože by to nejspíš obnášelo likvidaci nebo aspoň značné prořezání keřů, to se obávám s nimi nedomluvíte a soudit se s nimi asi nechcete. Musela byste ho postavit dál a zmenšit si tím pozemek. Ovšem jen kvůli psovi postačí natáhnout nějaký plastový ohradník.

hodnocení

Děkuji za rady. O víkendu to snad syn zadrátuje, pak během pár týdnů asi natáhneme nějaký plastový plůtek. A časem se uvidí.

Znova §1025:
kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.
Soused svůj plot neudržuje...
Upozorněte ho, že jeho plot neplní funkci. Dobrý plot neumožní psovi vniknout na sousedním pozemek.
hodnocení

Děkuji za další radu. Problém je, že jsem při různém hledání rad našla i velmi zasvěcený a snad i právně podložený názor, který sem teď nejsem schopná doslova napsat, tedy jen stručně: Majitel plotu se o plot starat má, ale když se o svůj majetek nestará, nic se neděje. Svůj plot může každý nechat shnít, pokud on sám žádný plot nepotřebuje.

asd1
Po takovým upozornění bych ten plot sundal a starej se. Tvůj pes tvoje starost aby mi nalezl na pozemek.
vili
Předpokládám, že hned potom byste kopal ty túje.
asd1
To souhlasím, jen je rozdíl že me by nasazet tuje k plotu vedle souseda ani nenapadlo, jedině že by to on sám chtel a mě by to vyhovovalo taky... Takže dát je pryč bych problém neměl.
re4zon
Hejkal by mel prestat citovat zakonik, kdyz nevi, co ty paragrafy vubec znamenaji. Ne, nikdo nemusi udrzovat svuj plot pokud tim sousedovi nezpusobi skodu nebo pokud se hranice tim nestane neznatelna. Ani jedno neni tenhle pripad. A ne, fakt majitel plotu nema povinnost resit, ze mu cizi pes plot nici, naopak majitel psa by ten plot mel uvest do puvodniho stavu na vlastni naklady. Tohle ma jen dve reseni - udelat si svuj plot, nebo souseda ukecat at ten plot muzu za svoje penize vylepsit. A ano, to ze tam ma tuje lze pouzit jako paku, pokud mi pusobi jakekoliv obtize.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]