Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Sousedé před časem postavili plot a těsně u něj nasázeli túje a různé keře. O tom, že mě obtěžuje prorůstající zeleň, jsem psala zde. Teď je to horší. Na mnoha místech se k plotu nedostane kvůli zeleni dostatek vzduchu a kvůli zástavbě ani dostatek slunce. Tyčky nejsou tyčky, ale jen tenké dřevěné plátky. Hnijí, hřebíčky v nich nedrží.
Mám psa. Už delší dobu nachází mezi uvolněným dřevem průchod na sousedovu zahradu. Zatím jsem to všelijak drátovala a vyspravovala. Teď jsem několik měsíců špatně pohyblivá a drátovat to nezvládám. Pes si bohužel nové díry nachází. Sousedka se zlobí, prý pes poškozuje její majetek. A že je mou povinností postavit nový plot. Začínám o tom uvažovat. Pár hovínek v cizí zahradě mě netrápí, ale mohl by být záměrně vypuštěn na rušnou silnici.
Dotaz: Budu-li dělat nový plot, co ta zeleň? Budu mít nějaké právo požadovat, abych se ke "svému"plotu ze strany souseda pohodlně dostala? A to při stavbě i budoucí údržbě.
Pokud si postavíte svůj plot na hranici pozemku, obávám se, že vás k němu nepustí, protože by to nejspíš obnášelo likvidaci nebo aspoň značné prořezání keřů, to se obávám s nimi nedomluvíte a soudit se s nimi asi nechcete. Musela byste ho postavit dál a zmenšit si tím pozemek. Ovšem jen kvůli psovi postačí natáhnout nějaký plastový ohradník.
Děkuji za rady. O víkendu to snad syn zadrátuje, pak během pár týdnů asi natáhneme nějaký plastový plůtek. A časem se uvidí.
Děkuji za další radu. Problém je, že jsem při různém hledání rad našla i velmi zasvěcený a snad i právně podložený názor, který sem teď nejsem schopná doslova napsat, tedy jen stručně: Majitel plotu se o plot starat má, ale když se o svůj majetek nestará, nic se neděje. Svůj plot může každý nechat shnít, pokud on sám žádný plot nepotřebuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.