Nejste přihlášen/a.
Roste mi na zahrádce rozmarýn - už je docela velký, rozložil se spíš do šířky a tak přemýšlím co s ním?
Jestli použít na koření, kdy se sbírá, jak se suší a k čemu se hodí. A tak podobně.
A jestli ho mám nechat růst tak jak je, nebo ho nějak zakracovat, nebo vyvázat, nebo jak s ním?
Tak ho asi nechám, ať si roste jak chce.
Ale hlavně mě zajímá, jak ho použít na koření - kdy sbírat co, jak to sušit, co s tím kořením kořenit.
obecné rady na sběr bylin: google ai: "Rozmarýn lze sbírat prakticky po celý rok, ale nejlepší aroma a chuť má na jaře a v létě, těsně před rozkvětem. Pro sušení je ideální sbírat mladé, ohebné lístky od května do srpna, nejlépe dopoledne po oschnutí rosy."
to bych podepsal
sušit ve stínu a v běžné teplotě
google ai: "rozmarýn můžete sušit zavěšený ve svazcích na stinném, suchém a vzdušném místě nebo rozložený v jedné vrstvě v sušičce při teplotě do 40 °C"
Já mám s AI špatnou zkušenost, že mi většinou dá odpovědi nepřesné, často i vyložně nepravdivé a lživé, ale zato věrohodně vypadající. (Aspoň u toho, čemu sám rozumím.)
Takže ve věcech, kterým nerozumím jí taky nevěřím ani slovo, dokud si to neověřím jinak. (Ale jestli s tím máte sám zkušenost a AI to jenom za vás formulovala a vy jste to osobně odsouhlasil, tak s tím problém nemám. Taky ji takyhle občas používám, že ji něco nechám napsat a pak to sám jen zrediguju.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.