Nejste přihlášen/a.
Ořech se řezal v srpnu, časem se přišlo že právě v tomto období je to nejlepší, rány se do zimy zacelý,vyzkoušeno. Hlavně nerezat v predjaři.)
Bejvávalo, v současnosti se za nejvhodnější dobu považuje červen, resp. když jsou nové výhony ca 10 cm dlouhé. Dřív na jaře z toho teče míza, později už se řezy do zimy nestíhají zhojit..
= období OK, otázka je jak to prořezal - bylo by foto před a po?
Pokud jste udělal radikálnější řez tak z něj kamenáč může být. Ořešáky se řežou až tak v srpnu tam by mohl vydržet i radikálnější řez, větve se řežou vždy na větevní kroužek. Ale přinejhorším máte čím topit, protože kamenáč přestává plodit a trvá to spousty let než se zase obrodí, jestli teda vůbec ...
uvádí se řezat v srpvnu, ale jednou jsem to tak udělal, byl suchý rok, rány se hojily dlouho a velmi špatně, do zimy to nestihl a chytily nějakou houbu. od té doby bych řezal jedině dřív, aby se stihly zacelit.
ořešák je na řez velmi odolný, rychle a hodně zmlazuje, když se ořeže.
s tím kamenáčem to nechápu, jakože by ořezáním změnil vlastnosti plodů, to mi přijde hodně nepravděpodobné, nevěřím tomu
Má letošní přírůstky? Zřejmě má. Teče z ran proudem míza? Zřejmě ne. Takže jste to udělal správně. Při řezu v pozdním létě se rány už do zimy pořádně nezahojí.
Docela by mě zajímalo jak se změní genetická informace ořešáku uříznutím pár větví. Prosím, zeptejte se paní. Nebo ať řekne, co si představuje pod pojmem "kameňák".
Tak pokud se jí zeptá na genetickou informaci, bude na něj řvát, že je určitě sporosťák a všude bude povídat, že chtěl vidět její vagínu. Některé lidi je lepší poslat rovnou do řiti, protože už od počátku víte, že je to marný boj. Přece máňa v jednotě povídala, že její babka vždycky říkala, že z toho bude kameňák (asi moc sleduje TV).
mám podobnou špatnou zkušenost s papíráky, zplesniví dřív, než je člověk stačí sebrat. při louskání se člověk navyhazuje špatných jader.
zase dostat se do opravdových kameňáků je skutečný oříšek. to také není ono.
dobrý je kompromis, něco mezi. ořech, který je třeba rozlousknotu louskáčkem nebo nožem (papírák jde snadno rozlousknout jen rukou, prsty), ale neni ho třeba louskat ve svěráku. mám rád velká jádra (ikdyž ty malá jsou ještě chutnější) a nejradši mám ty, co mají jádra růžová/načervenalá.
Proto se na podzim ořechy klátí, aby se koruna zbavila přebytečných větví. S úrodou padají dolů i staré, suché větve.
Strom ořešák je velký rozložitý strom do velké zahrady a do přírody, kde by ničemu nestínil.
Pod ním stejně nic nevypěstujete, kořeny má tam, co nejposlednější větve, navíc z něj jde určitá jedovatost.
Takže ořezávat spodní větve, aby pod ním byla nějaká úroda, nepovažuji za přínosné.
Také jsem neslyšela, že by se z jednoho dobře louskatelného druhu stal kamenáč na vyhození.
Také jsem kdysi chtěla ořešák a co jsem koukala na druh, tak vyšel Mars.
Člověk to myslí dobře, a nakonec sklidí držkovou. To tak někdy bývá.
Na to prď. Kup jako já balzám na stromy a řez ošetři. Taky jsem řezal a dost, ale ovocnáče. Už ta zahrada byla džungle. Jestli se to nevzpamatuje, tak más trom smůlu a půjde dolů celej.
Pokud za něco stál, tak mu to nebude vadit.
Různé stromy se řežou v různou dobu a jsou různě náchylné na nedodržení této doby. Ořech patří mezi ty náchylnější, takže otcova přítelkyně má v podstatě pravdu. Netvrdím, že jste strom zničil, ale možné to je, uvidíte.
U ořechu je zajímavé i to, že každý říká něco jiného a každý říká, že jinak je to zásadně špatně. Nejčastěji se doporučuje na jaře a v srpnu. Vy jste to udělal mezi , tak uvidíte jak to dopadne.
To už jsem psal, dřív se za ideální dobu považoval srpen, aktuálně období konec května/ červen, tj zhruba teď. Přesně to je když jsou nový výhony ca 10 cm dlouhý - už z toho neteče míza a je nejdelší doba do zimy na zhojení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.