Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakrslá peckovice,není zakrslá,co teď

Od: fex odpovědí: 15 změna:

Nechala jsem si na jaře zaslat zakrskou slivku na terasu( jen ta tam může být),ale ona strašně rychle vyhání boční větve,což nevypadá jako zakrslá,ale naopak.Mám to zkrátit,prosím slovo odborníka.

Zakrslá peckovice,není zakrslá,co teď

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

Co je vaším cílem? úroda? hezký keřík? navždy květináč?

fex
hodnocení

Právě ten zakrslý stromek a ne topol...sotva jsem to zasadila,2měs zpátky,tak to roste na všechny strany.

km

pokud chcete radu odborníka, odborník by asi chtěl znát odrůdu a podnož, aby mohl dobře poradit.

pokud má být zakrslá, tak to bude spočívat v tom, že bude na málo rostoucí podnoži a že bude plodit na krátkém dřevě, nicméně to nemusí znamenat, že je vhodné ji mít v květináči, ale je určená normálně do země. běžná slíva má třeba 5 m navýšku (mnohdy i více), takže zakrslá může být 1,5–3 metry, pokud ji budete střihat a nebudete ji dopřávat velký květináč a živiny udržíte ji do 2 m výšky jako štíhlé vřeteno, otázkou je, jak to bude s plodností, to musíte ověřit. výhodou je, že zákrsky plodí velmi brzy, někdy i po prvním roce, nevýhodou, že mají krátkou životnost.

km

jednoduchá rada: stříhejte dlouhé výhony (ty nahoře), nesnažte se o vytváření kmínku a korunky, ale napak podporujte úzký vřetenovitý tvar na velmi nízkém (spíše žádném) kmínku:

dam.production02.nmh.nmhe/...

fex
hodnocení

Děkuji za podrobnou radu.Při koupi jsem vybrala přesně určený na terasy a zakrslý,aby nerostl k sousedům nahoře.Takže dobře,píšete 2m,to bych mohla udržovat v té výšce.Kmen zatím je mladý,větve budu také zkracovat,asi na podzim,pokud vím.

km

prodejci, v rámci honby za ziskem, někdy prostě lžou...

já jsem svoje mladé stromky švestek a špendlíků ostřihal už před 3 týdny. myslím, že je to lešpí, než nechat narůst tlusté metrové výhony. prostě tvarovat včas.

fex
hodnocení

Jejda špendlíky,to jsem neviděla už ani na tržišti

hodnocení

2x

Pokud květináč, pak bonsai ...

Natálská švestka - trpasličí - Carissa Macrocarpa Nana

zahradnictvikruh.cz/...

Jakou bonsaj vybrat?

hana-fialova.cz/...

hodnocení

2x

Postraní výhony zakraťte teď. Vznikne předčasný obrost (rozvětví).

doplněno 29.05.25 15:09:

Terminál nechte růst.

fex
hodnocení

To jsem chtěla vědět a co s tou výškou

hodnocení

2x
Je rozdíl mezi zakrslým stromkem a sloupovým. Podle mě to klidně zakrslá odrůda být může- píšete boční výhony, ty jsou i u zakrslé odrůdy. Nedělal bych s tím nic.
fex
hodnocení

Je jedna z variant,ale vždyť je to ohyzdné, na terase má být ozdobná zeleň

tm
hodnocení

2x
Mne letos 3 roky staré švestky neudelaly jediný květ a taky jedou slahouny víc než obvykle...

hodnocení

2x

Před cca 11 lety jsme zakoupily s kamarádkou dvě zakrslé slivoně. No moje má nyní cca 7 metrů na výšku ;), kamarádčina cca 3 m. Na mojí zaschl roub a vyrostla podnož.

Takže koukněte se, zda vám náhodou dole neprorůstá podnož.

fex
hodnocení

Prorůstá...ty stromky online jsou asi všechny takové,vloni se mi to stalo i na stromkovém rybízu,uschl roub

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]