Nejste přihlášen/a.
Na podzim jsem koupila vánoční kaktus. Měl poupata, dost jich upadlo jak se přenesl z obchodu ale přece vykvetl. Je v takovém malém květináčku jak jsem ho koupila, dost vyrostl a ta zem je úplně tvrdá... Občas ho zaleju. Ráda bych ho přesadila do trochu většího, může se to ted? A jak a do čeho. Bojím se že ho polámu... Máte někdo zkušenost? Díky.
Doba na přesazování je vhodná. Nejdříve si opatřete vhodnou zeminu. Malým sáčkem univerzální zeminy na pokojové rostliny zakoupeným někde v zahradním centru nic moc nepokazíte, ale lepší by byla kyselejší zemina. Za úsměv nebo za dýško při nákupu třeba řezané kytice bych si asi půl litru vyprosila v zahradnictví.
Kaktus před velkým polámáním zabezpečíte, když na něj třeba nasadíte sáček od rohlíků a u země trochu podvážete. Nebo ho zespodu omotejte toaletním papírem, vytvořte jakýsi kornout. Mírné poškození rostlina přežije.
Starou hlínu nechte na kořenech, jen trochu pomačkejte. Novou zeminu v novém květináči upravujte a lehce umačkávejte nějakou špejlí nebo koncem vařečky. K zalévání doporučuji dešťovou vodu. Po přesazení rozhodně asi měsíc nehnojte.
Mám lepší zkušenost ne s přesazováním, ale když ulámu konce a dám do vody, velmi rychle začnou pouštět kořínky . A pak ještě maličké kvetou. Klidně do žardinky kolem dokola. Matečnou rostlinu mám také v betonu, ale očividně se ji tam líbí. Hnojím jako ostatní kytky a už ji mám na plechu ven z okna a domů půjde až před zimou, když už bude hodně, fakt hodně zima. Za 14 dní rozkvete. Takto ji mám víc jak 10 let.
Babi ten je nádhernej! To je z těch malých nebo ten "mateční"? Taky už je oba chci dát ven, loni se to tady zmiňovalo, že až do podzimu na zahradu, spíš do stínu že?
Čtu tu o dávání vánočního kaktusu ven. Já vánoční kaktusy jsem ještěš nikdy nedával ven a mívám je celoročně doma, ale zvažuji, že bych je také zkusil dát ven. Nevadí jim ale někdy náhle střídání počasi z horka do chladna, déšť nebo vítr? Vánoční kaktusy mají dost křehké listy a nepolámé je vítr? Kde je lepší dát venku vánoční kaktusy, na slunné nebo zastíněné místo?
Presazovat muzete ted. Chcete-li mit rostlinu bohatsi nebo ji rozmnozit, ulomte par koncovych listku a zasadte je do hliny. Brzy zakoreni a vyroste nova rostlina.
S kvetem ale pocitejte az kolem vanoc..
Slyšela jsem, že se takhle jednoduše dá namnožit, možná to zkusím. Ale kam to pak má člověk pořád dávat?!
Taky si občas množím vánoční kakltus zasazením několika odlomených listů do hlíny. Z hlínou se příliš nemazlím a používám pro všechny kytky obyčejnou hlínu z kompostu. Než se ale vánoční kaktus začné rozrůstat a vyroste z něho větší rozrostla květina tak to trvá docela dost dlouho i několik let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.