Nejste přihlášen/a.
Na podzim jsem koupila vánoční kaktus. Měl poupata, dost jich upadlo jak se přenesl z obchodu ale přece vykvetl. Je v takovém malém květináčku jak jsem ho koupila, dost vyrostl a ta zem je úplně tvrdá...
Občas ho zaleju. Ráda bych ho přesadila do trochu většího, může se to ted? A jak a do čeho. Bojím se že ho polámu... Máte někdo zkušenost? Díky.
Doba na přesazování je vhodná. Nejdříve si opatřete vhodnou zeminu. Malým sáčkem univerzální zeminy na pokojové rostliny zakoupeným někde v zahradním centru nic moc nepokazíte, ale lepší by byla kyselejší zemina. Za úsměv nebo za dýško při nákupu třeba řezané kytice bych si asi půl litru vyprosila v zahradnictví.
Kaktus před velkým polámáním zabezpečíte, když na něj třeba nasadíte sáček od rohlíků a u země trochu podvážete. Nebo ho zespodu omotejte toaletním papírem, vytvořte jakýsi kornout. Mírné poškození rostlina přežije.
Starou hlínu nechte na kořenech, jen trochu pomačkejte. Novou zeminu v novém květináči upravujte a lehce umačkávejte nějakou špejlí nebo koncem vařečky. K zalévání doporučuji dešťovou vodu. Po přesazení rozhodně asi měsíc nehnojte.
Mám lepší zkušenost ne s přesazováním, ale když ulámu konce a dám do vody, velmi rychle začnou pouštět kořínky . A pak ještě maličké kvetou. Klidně do žardinky kolem dokola. Matečnou rostlinu mám také v betonu, ale očividně se ji tam líbí. Hnojím jako ostatní kytky a už ji mám na plechu ven z okna a domů půjde až před zimou, když už bude hodně, fakt hodně zima. Za 14 dní rozkvete. Takto ji mám víc jak 10 let.
Babi ten je nádhernej! To je z těch malých nebo ten "mateční"? Taky už je oba chci dát ven, loni se to tady zmiňovalo, že až do podzimu na zahradu, spíš do stínu že?
Čtu tu o dávání vánočního kaktusu ven. Já vánoční kaktusy jsem ještěš nikdy nedával ven a mívám je celoročně doma, ale zvažuji, že bych je také zkusil dát ven. Nevadí jim ale někdy náhle střídání počasi z horka do chladna, déšť nebo vítr? Vánoční kaktusy mají dost křehké listy a nepolámé je vítr? Kde je lepší dát venku vánoční kaktusy, na slunné nebo zastíněné místo?
Presazovat muzete ted. Chcete-li mit rostlinu bohatsi nebo ji rozmnozit, ulomte par koncovych listku a zasadte je do hliny. Brzy zakoreni a vyroste nova rostlina.
S kvetem ale pocitejte az kolem vanoc..
Slyšela jsem, že se takhle jednoduše dá namnožit, možná to zkusím. Ale kam to pak má člověk pořád dávat?! ![]()
Taky si občas množím vánoční kakltus zasazením několika odlomených listů do hlíny. Z hlínou se příliš nemazlím a používám pro všechny kytky obyčejnou hlínu z kompostu. Než se ale vánoční kaktus začné rozrůstat a vyroste z něho větší rozrostla květina tak to trvá docela dost dlouho i několik let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.