Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych postavit zahradní domek (vybral jsem si skládačku od jedné firmy), ale rošt a základy si chci udělat sám. Jednalo by se o domek 3x2,5m s hmotností cca 560kg. Chtěl bych se zeptat zda stačí betonové patky 300x300mm po 9ks a nebo raději vybetonovat 12 patek viz. přiložené schéma, kóty na obrázku jsou hůře čitelné.
Děkuji za odpoveďi.
Neuvažujete správně. 560 kg na devíti nebo 12 patkách 300x300 mm je poměrně nicneříkající údaj. Na obdobných patkách stavěl otec kdysi montovanou chatku, takovou, jaké byly v pionýrských táborech. Patek bylo osm nebo devět a chatka měla určitě mnohem víc, než 560 kg a půdorys 4x4 m . Jenomže nosný rám byl z trámků, dnes těžko odhadnout, ale počítám minimálně tak 150x150 mmm. A to je to, oč tu běží. Čím silnější rám, tím může být patek méně. Já jsem u zahradního domku šel jinou cestou a pod domkem formátu 3,5x2,5 m mám hranoly 80x80 mm v rozteči cca 500 mm, ty leží na izolovaném základu.
Takže ještě jednou - jako limitující bych neviděl počet sloupků, ale mohutnost prvků roštu, podlahy a v neposlední řadě zatížení. Domek jistě nebude prázdný.
To záleží, na jaká mista budou směřovat nosné prvky toho skládaciío domku. Protože pokud celé zatížení z domku + střechy + sněhu na střeše půjde pouze do rohů tak ty patky navíc ničemu nepomůžou. A podlaha by se podle mě dala vhodnými průřezy trámů vyřešit s devíti patkami, jak máte nakresleno.
560 kg zvládne klidně jedna taková patka, pokud je správně udělaná. tady je podstatné, jakou, jak pevnou, má domek podlahu. Pokud by např. byly rovnou na vámi zakreslených hranolech prkna podlahy (popř. OSB desky), ptal bych se, jak budou prkna silná a jestli budou pero-drážka, od toho by se odvíjelo jak daleko mají být pod tím hranoly a od toho by se zase odvíjelo, kde mají být ty patky. Pokud by byla hypoteticky podlaha pevná deska, stačila by jedna patka do každého rohu.
Záleží na komstrukci (podlahy) toho domku.. Patky můžou stačit 4 v rozích nebo i těch 12 může být málo..
Milane deska = násobně větší spotřeba betonu, problém s bouráním. Pokud to bude dřevěný, tak mezera od země je lepší než když to je na desce.
ASD1, to je na každím, jak to udělá. Bude v boud chodit po udusané hlíně? Jak to bude krásné, když to pak lehce zamete, jednou za čas.
Ale kdo chce kopat a odvážet někam zeminu, ať si to udělá dle svého. Proto jsem napsal, jak bych to dělal já.
Udělal jsem malou boudu, 4x 22 metrů, na zemních vrutech z velkých palet.
Stačí 9. Avšak betonové patky jsou naprosto zbytečné, navíc brutálně předimenzované. Od doby co existují zemní vruty je betonovat takový domeček tímto způsobem nesmysl. Pokud se rozhodnete pro vruty (např. zde: atilashop.cz/... ), budete to mít nejen levnější, rychlejší, ale navíc takřka bez práce. Za hodinu máte hotovo (železem zavrtáte pro dostatečnou páku - vrut má k tomuto účelu otvor). Nebo je možné si pozvat firmu a ta za pár korun do půl hodiny zavrtá. Tak jako tak jsou vruty nesrovnatelně lepším řešením. p.s. byl jsem i u dřevostavby na patro na vrutech (samozřejmě daleko větších), firma přijela, za 4 hodiny zavrtala, hotovo. Žádné kari sítě, žádné hydroizolace za desítky tisíc navíc, žádný mix na cestě, žádné čerpadlo, žádní dělníci na stavbě.
Mít takový domeček na betonu, hlavně bych hleděl ten základ něčím rychle zabednit, aby to nebylo vidět, neb za takové patky bych se styděl
Je vrut a vrut. Ale chápu. Používat zemní vruty je zatím stále něco podobného jako říkat v roce 87 že za 2 roky bude revoluce. Lidé na to nejsou připraveni.
Děkuji za odpovědi. Pro betonové patky jsem se rozhodl kvůli podloží a taky mi zbyly tvarovky 300x300mm které použiji jako ztracené bednění. Ještě bych měl jednu otázku a to, aby patky moc nevyčnívaly ven, tak jsem uvažoval o dvou možnostech. Buď kotvící prvek "U" zabetonovat aby byl zarovnán s okrajem patky, takže osa (roxor) by byl cca 5 cm od okraje betonu. A nebo krajní patky posunout o pár cm dovnitř (takže osa kotvy by byla přesně ve středu patky), takže by dřevěný rošt vlastně přesahoval. Která z těch možností Vám přijde jako lepší řešení, vzhledem ke statice?
Ještě doplním, že se jedná o srubovou konstrukci domku, takže stěny jsou nosné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.