Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata v kelímku

Od: ajka5® odpovědí: 8 změna:

Mám za oknem zajčata v kelímku. Pěkně zakořenelá, výška 25-30 cm. Má cenu je zasadit ven, vyrostou ještě? Děkuji!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč by to nemělo cenu, když se budete o ně starat, vysadíte je do záhonu, přiměřeně zalévat a přihnojovat, když je něco nesežere, tak by měla v pohodě vyrůst a plodit. Píchněte oporu, jestli jsou to tyčková a vyštipujte zálistky, až se objeví. Jestli jsou to keříčková, tak opora netřeba a nic se nevylamuje. Pozor na plžáky. Pěstování zdar ! :)

Jestli to jsou "balkonová", tak už moc nevyrostou, ale plodit budou.;)

hodnocení

Dostala jsem je, jsou to černá rajčata, název odrůdy ale neznám.

hodnocení

0x

Je strašně chladná půda a noci jsou hodně studené. Venku se jim nebude líbit. Vůbec. *alene* Pěstovali jsme rajčata celý život, ale teď je tolik nových způsobů, že se mi, nepromyšleně, mihnul jeden z nic, jestli by nestálo za to promyslet a vyzkoušet. Silnější igelitové sáčky, ne ty obří, ale nějaké cca 30cm, naplnit zeminou a sazenice do nich, na celou výšku, nechat čouhat jen vršek, do zeminy zasadit a nechat doma, dokud se sv.Petr neumoudří. Co? Moc blbý nápad?

doplněno 19.05.25 09:07:

Nějak jsem zapomněla na datum. Červen za dveřmi a nápad s pytlíkama je blbost. Musí ven.

hodnocení

0x

Zdravím, já letos zasel rajčata do kelímku hodně brzo (nějak jsem si popletl měsíce) a měl je ještě za oknem když už měly asi 40cm. Asi před třemi nedělemi měli už 60cm a tak jsem je začal postupně otužovat tak, že jsem je ráno vyndal ven a na noc zpátky domů. To jsem dělal asi týden. Když už měly tak kolem osmdesáti centimerů (stále v kelímku) a začaly se mi kácet i skelímkama, tak jsem je dal na zahrádku. To už měly malá rajčátka. Teď je mám venku asi čtrnáct dní. Na zimu nekoukám, protože si nedovedu představit co by se s nimi stalo, kdybych je ještě teď trápil v kelímcích. Venku rostou pomaleji, ale alespoň se jim začínají listy barvit pěkně do té pravé zeleně a rajčátka mají už tak kolem tří centimetrů. Teď už jen doufám, že nechytí plíseň a budou v pohodě. Rajčata žádný rok nestříkám proti plísním a zatím se jim pokaždé dařilo i když nehnojím ničím a dávám je na stále stejné místo.

hodnocení

Výborně, gratuluji! *palec2*

Ještě doplním, slunce mají jen něco málo přes poledne, když teda svítí:),pak už jsou ve stínu.

liska5

Taky doplním. Když jsou rajčata moc vytažená, otrhejte na spodní půlce stonku listy. Až ranky zaschnou /za pár hod./, zasaďte je hluboko celý ten oškubaný stonek pod zem, doporučuje se zešikma. Rajče z něj zakoření, a takto zvětšený kořenový systém rostlinu posílí.

Pro zajímavost, já jsem u tyčkového rajčete vylámala první zálistky /fazochy/, aby "jelo" na jeden výhon a ony vylomené zálistky jsem zasadila do půdy a brzy se z nich staly kvetoucí rostliny rajčat. Takže i pochroumané a zlámané rajče se vzpamatuje a zaplodí. Jen teď bych ještě pár dní s výsadbou počkala, pokud nemáte skleník, folník nebo buňku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]