Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím ošetřit listy třešně?

Od: hejkal® odpovědí: 10 změna:
Poraďte prosím prostředek na likvidaci těchto potvor...
Listy s nimi jsem otrhal, zřejmě ale ne všechny.
Radši něco přírodního, při nejhorším chemii. Strom je mladý, ještě k tomu špatně odkvetl.
doplněno 13.05.25 16:57: Sklerotik občas zapomene...
Omlouvám se!

Čím ošetřit listy třešně?
Čím ošetřit listy třešně? #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

nevidím fotku, tak posílám odkaz obecný

zahradnictvilibeznice.cz/...

doplněno 13.05.25 16:38:

Musím dodat, že poslední roky jak u mne, tak u rodičů nebo známých jdou všechny ovocné stromy do kopru :(

Monolióza je šílená i přes opakované postřiky a ošetření, 30ti leté stromy během dvou let umírají. Houby a plísně začínají být stále odolnější a včeličku i přes 2 včelaře v obci vidět nejde.

Jen vloni bylo dost trnek a po 10ti letech dost třešní - letos to vidím na kaufland :(

doplněno 13.05.25 17:29:

To jsou hnusácké mšice ... je jich spousta odrůd nebo jak to nazvat...

Nejdřív bych to stříknul Karate a pak - teď to testuju - postřik z B-komplexu. 5 tablet na litr vody. Prý to pro mšice je toxické - přitom to nikomu neškodí.

Také nadávám na tu moniliozu, a to hodně sprostě, loni i letos jsem stříkal a 2 meruňky jsou kaput. I na svestkach je to ale zatím žijí.Zasažení se liší dle odrůdy,také stříkané proti monilii a zřejmě o víkendu budu vystřihovat napadené větve.

hodnocení

2x

Zdravím,

řeším toto každý rok. A nejen u třešní.

Rady na chemie jste dostal, ano také jsem je zkoušel.. Ale vždy tak nějak někdy ano a někdy ne.. A chápu že je levnější koupit postřik v obchodě.

Zkuste výluh z kopřiv, tzv. "Jíchu".. nejlépe teď ještě z mladých.. (aby neměli semínka) Natrhejte, lehce rozsekejte (už to moc nedělám), záleží na množství. A ideálně do plastového kbelíku, nebo menšího soudku. Do dvou třetin namačkejte kopřivy a zalejte skoro do plna dešťovkou. Přikryjte lehce, aby tam šel vzduch. Dejte na slunko jestli chcete urychlit výluh, nebo i do stínu. A hlavně někam na odlehlé místo na zahradě.. smrdí to fakt hodně.. Kravský hnůj skoro se dá cítit, oproti tomuto :))

Nechte dle potřeby a zkušeností od pár dnů do i měsíce.. Ideálně, pokud chcete mít silný koncentrát, měl byl zpěnit a zhnědnout. Ale je to na zkušenostech, i po dvou dnech můžete použít ten zelený a použít bez ředění anebo ten silnější po pár týdnech, kde musíte dostatečně ředit.

Dobře přefiltrovat do postřikovače a postříkejte s tím všechny mšice. Na zálivku a hnojení nemusíte do konve tolik filtrovat. Jen si zjistěte dle koncentrace ředění. Každý zahrádkář uvádí něco jiného, a také každý nechá výluh jinou dobu kvasit, nebo jen louhovat. Každopádně, je to jedno z nej-účinějších přírodních přípravků, které stojí jen tu práci s touto jednoduchou přípravou. Dočtěte se více na netu. Nelze přesně radit.

Mšice a mravenci nemají toto rádi.. Ale není to chemie, je nutno prostě opakovat.

A jak psala liska5, doporučuji také obalit kmen stromku vhodnou lepenkou, aby se zamezil přístup mravenců. Ti si je tam většinou nosí, po zimě larvy, které přechovávají v zemi.. Jsou to jejich dojné krávy a zdroj potravy, jaky my máme ty naše "krávy" :)

Hodně zdaru.

riva
hodnocení

0x

Savý škůdce, vypadá jako mšice. Mospilan je vhodný prostředek. Je systémový - tedy dostane se do rostliny, která se stane na čas jedovatou. Má krátkou dobu rozkladu, takže za dva týdny už po něm není památky. A je dobré se podívat a přepočítat si kolik stojí malé a větší balení. Obvykle vychází dávka z toho malého mnohokrát dražší než z velkého. A to větší bude při vhodném skladování fungovat za dva i více roků.

mate59
hodnocení

0x

Koupit prostředek na hubení mšicí a pak postříkat.Nebo sbírat berušky a umisťovat je na postižené místa.

hodnocení

0x

Operte proudem vody z hadice. Tak 3x ob den.

liska5
hodnocení

0x

Rozpustit 5 tabletek B- komplexu v 1 litru vody a postříkat tím poctivě stromek. Kmínek opatřit lepovou páskou, aby je tam znova mravenci nenanosili.

Nezkoušela jsem, ale doporučil to na fcb hodinový sadař a metodu chválil. Mně zas doporučil někdo postříkat mlékem. Nepomohlo.

ttt
hodnocení

0x

mšice třešňová - chemie = Sanium System

pavlik
hodnocení

0x

Jak píší i jiní. Zcela zásadní je zamezit mravencům, aby lezli nahoru.

Pak podle velikosti stromu a stupně napadení volit mechanický, bio, nebo chemický boj... Zkoušel jsem silný výluh z koření. Taky to funguje, ale zásadní jsou prostě ty mrchy mravenci...

hodnocení

0x
Na mšice jsem zkusil mýdlovou vodu...Zabírá to..Rozpustit kostku mýdla a přecedit,abyste neucpal postřikovač..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]