Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovocné stromy mimo domov vs zvěř

Od: fra odpovědí: 18 změna:

Už jsem si tu postěžovala na zničenou zahradu od srnců,syn zachytil fotopast,škoda a zklamání je velké.To,co dokázali ti srnci je k pláči,nejen že to ohryzali,ale ještě to vyvrátili,jako nějaký vandal.Keře rybízů vyvrátil z kořenů,přestože už odkvétaly do bobulek.NO nic.Odborné rady na netu nejsou,ale jen samé nabídky online.Proto se ptám zde : nějaké nenáročné ovocné stromky,co by se nám tam zazelenaly, po té spoušti,prosím.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

5x
Můžete mít stromky, jaké chcete, ale musíte je ochránit, protože ožerou všechno: jabloně, švestky, meruňky, ořech, vinohrad... Kolem každého stromku se dají dát tři vysoké kůly a kolem nich pletivo. Soused to tak má a vypadá to, že to funguje. Já už mám stromky větší, větve mají vysoko a tak mám jen pletivo okolo kmene.
Stojí to sice peníze, ale je to účinné. Vypěstování stromu je záležitost let, takže zamrzí, když to zničí, to je jasné.
fra
hodnocení

Moc děkuji za podrobný popis,na tom už se pracuje.Ptám se na odborné zkušenosti s odrůdami,např.švestky už nikdy,ty jsou náročné na ošetřování,meruňkám se tam nějak nedařilo nikdy.Všechno musíme nahradit něčím,co nedá moc práce.Já osobně to budu objednávat,tak nějaké tipy.

km
hodnocení

2x

švestky, že jsou náročné na ošetřování? podle mě nesmysl. musíte zasadit pravokořené. stejně tak rybízy patří mezi odolné. meruňky se hodí jen do určitých oblastní, nepíšete kde jste. pak jsou také různé muchovníky, kamčatské borůvky, ostružiny, maliny, rakytník atd. každopádně zvěři je jedno, co je to za stromky a keře, zničí vše. je třeba sázet vysokokmeny a i tak je chránit mechanicky (pletivo), ale nejlepší je oplotit důsledně celý pozemek. a nezapomínat na to, že i poměrně dospělé stromy srnci zničí, ne okusem, ale odíráním paroží.

je třeba to střílet, alespoň trochu, aby měli respekt a držli se dál od zahrad.

rudla
hodnocení

2x
My máme zase vše zmrzlé - jabloně, rybizy, švestky, hrušky, muchovniky...
km

zamrzí, ale je to problém roku. když zvěř zničí kůru na kmínku, je to konečná pro celý stromek buď hned a nebo do pár let, takže nemá cenu poškozený stromek dále držet

riva
hodnocení

2x

Ořešák je nenáročný.

Vlašský ořech? Taky jsem si to myslel, ale jeho cena vs velikost stromku a načtení informací o jeho pěstování vč střihu mě vyvedlo z omylu.

hodnocení

2x

Po zkušenostech - cokoliv, co kvete pozdě. Stejně jako kolegové mám i já zmrzlé jabloně, třešně, trnky, samozřejmě meruňky... jen broskvoně mi letos přežily, ale kdo ví jak to dopadne - bez ohledu na postřiky mám šílenou kadeřavost. Trhám listí denně.

Druhou věcí je, že pokud budete mít spoustu ovoce určitého typu - co s ním? Nedávno jsem na procházce (dovolené) viděl živý plot z jedlí. Už to mělo asi pár let za sebou - možná 10ti leté stromy... ale krásně to vypadá celý rok, ostříhají to 1-2x ročně. Udělá to stěnu, stín, není problém s parazity a houbami.

km

živý plot ze smrků i z jedlí je poměrně náročný na střihání. také se musí vědět, jak ho střihat, aby to nějak vypadalo.

fra
hodnocení

Píšu ovocné stromy,

nikoliv jehličnaté,ty tam máme pár,jako závětrnou clonu u posezení.Oplocení drátěné se bude řešit následně.

Spousta ovoce jednoho druhu se zpravidla dá vypálit. :)

hodnocení

2x

Zasadil jsem sad, každý strom má pletivo 1,3m. Buď musíte mít oplocený pozemek nebo oplocené stromy. Asi nechcete pěstovat strom 5 let a pak přijde jeden zajíc a přes noc je po něm...

Co jsem si všimnul, tak pokud je někde houští to zajíce nezajímá v okusu, ale pokud je nějaký kolem dokola na holém místě je to pro mě extrémně lákavé. Takhle mi zající pomohli zničit poslední kusy náletů, které byly sporadicky po pozemku. Kde je větší "buš", to je nezajímá. Takže zasazené stromy jsou pro mě jak mucholapka.

fra
hodnocení

Tak to je neuvěřitelné a přitom jim stačí malá výška jejich těla.

Na tom pletivu okolo stromků úplně nahoře zůstala jejich srst,jak si prý odstraňují klíšťata,neuvěřitelné...sousedka,která tam má zděný ZD,tam občas přespává a zděšeně viděla výpravu srnců která tam prošla,škoda že to nestihla vyfotit a poslat na myslivecké sdružení v místě

liska5
hodnocení

0x

Lísku, muchovníky, ořech, jeřáb jedlý, kdouloň, špendlíky...

hodnocení

0x

Maliny, ringle, zakrslou moruši, třešeň, višeň, jabloň,hrušeň?

km

vyjmenováte ovocné druhy které znáte nebo radíte? zakrslá moruše jaksi nedává smysl...

fra
hodnocení

Tu zahradu zakládal otec v 50.letech,kde bylo lecos,nej byla ryngle,pak švestky na naši moravskou slivovici,několik druhů jabloní,ořešák ještě tam majestátně stojí,ale nepamatujeme,že by tam tak řádila zvěř,sem tam hraboši na zelenině jo

km

také té zvěře je nyní nejvíce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]