Nejste přihlášen/a.
Už jsem si tu postěžovala na zničenou zahradu od srnců,syn zachytil fotopast,škoda a zklamání je velké.To,co dokázali ti srnci je k pláči,nejen že to ohryzali,ale ještě to vyvrátili,jako nějaký vandal.Keře rybízů vyvrátil z kořenů,přestože už odkvétaly do bobulek.NO nic.Odborné rady na netu nejsou,ale jen samé nabídky online.Proto se ptám zde : nějaké nenáročné ovocné stromky,co by se nám tam zazelenaly, po té spoušti,prosím.
švestky, že jsou náročné na ošetřování? podle mě nesmysl. musíte zasadit pravokořené. stejně tak rybízy patří mezi odolné. meruňky se hodí jen do určitých oblastní, nepíšete kde jste. pak jsou také různé muchovníky, kamčatské borůvky, ostružiny, maliny, rakytník atd. každopádně zvěři je jedno, co je to za stromky a keře, zničí vše. je třeba sázet vysokokmeny a i tak je chránit mechanicky (pletivo), ale nejlepší je oplotit důsledně celý pozemek. a nezapomínat na to, že i poměrně dospělé stromy srnci zničí, ne okusem, ale odíráním paroží.
je třeba to střílet, alespoň trochu, aby měli respekt a držli se dál od zahrad.
Po zkušenostech - cokoliv, co kvete pozdě. Stejně jako kolegové mám i já zmrzlé jabloně, třešně, trnky, samozřejmě meruňky... jen broskvoně mi letos přežily, ale kdo ví jak to dopadne - bez ohledu na postřiky mám šílenou kadeřavost. Trhám listí denně.
Druhou věcí je, že pokud budete mít spoustu ovoce určitého typu - co s ním? Nedávno jsem na procházce (dovolené) viděl živý plot z jedlí. Už to mělo asi pár let za sebou - možná 10ti leté stromy... ale krásně to vypadá celý rok, ostříhají to 1-2x ročně. Udělá to stěnu, stín, není problém s parazity a houbami.
živý plot ze smrků i z jedlí je poměrně náročný na střihání. také se musí vědět, jak ho střihat, aby to nějak vypadalo.
Zasadil jsem sad, každý strom má pletivo 1,3m. Buď musíte mít oplocený pozemek nebo oplocené stromy. Asi nechcete pěstovat strom 5 let a pak přijde jeden zajíc a přes noc je po něm...
Co jsem si všimnul, tak pokud je někde houští to zajíce nezajímá v okusu, ale pokud je nějaký kolem dokola na holém místě je to pro mě extrémně lákavé. Takhle mi zající pomohli zničit poslední kusy náletů, které byly sporadicky po pozemku. Kde je větší "buš", to je nezajímá. Takže zasazené stromy jsou pro mě jak mucholapka.
Tak to je neuvěřitelné a přitom jim stačí malá výška jejich těla.
Na tom pletivu okolo stromků úplně nahoře zůstala jejich srst,jak si prý odstraňují klíšťata,neuvěřitelné...sousedka,která tam má zděný ZD,tam občas přespává a zděšeně viděla výpravu srnců která tam prošla,škoda že to nestihla vyfotit a poslat na myslivecké sdružení v místě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.