Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chystám se udělat si dřevěný vyvýšený záhon na bylinky. Různé návody doporučují dát dovnitř záhonu okolo stěn nopovou folii. Chtěla bych se zeptat, kdo máte zkušenost, jestli ji tam dáváte, případně jestli místo ní dávate něco jiného. Jde mi hlavně o to, že folie je plastová a všude jsou mikroplasty, tak je nemusím mít i v bylinkách. Ale zase když ji tam nedám, tak záhon asi dlouho nevydrží, že?
nopovka zajistí, aby se vlhkost nedostávala v nepřiměřené míře na dřevo (nopy směrem ke dřevu). pokud ji tam nedáte, a nedáte ani jinou nepropustnou vrstvu, dřevo bude degradovat mnohem rychleji. tzn. že dřevo je třeba buď ošetřit (natřít, namořit, napustit), a pak je otázka čím, aby to byl dost ekobio (případně opálit) a nebo zvolit takové, které ve vlhku vydrží dlouho a to je velmi drahý dub, případně jiné drahé dřevo z dalekého dovozu pocházející z deštného pralesa. takže chovat se dnes skutečně ekologicky je velmi složité jak na organizaci, tak na ekonomiku. proto doporučuji udělat záhon z recyklovaného materiálu, ze starých palet a jednou za 8 let záhony předělat. je to levné, ale náročné na práci. bude vás hřát dobrý pocit, že jste udělala něco pro planetu a zároveň, že záhon nevypadá hnusně, jako s nopovkou.
Mimo ochrany dřeva od stálé vlhkosti jsem využil nopovku i pro zamezení nežádoucího vlezení krka a myší... - na dno vyvýšeného záhonu jsem dal králičí pletivo a z 99% i nopovku. Mám vyvýšené záhony z palet - takže jsou vysoké cca. 80cm. díky nopovce dole se dle mého názoru lépe udrží vlhkost uvnitř a neprosaje se do půdy pod záhonem tak rychle.
Mikroplasty ze záhonu vám uškodí méně než mikroplasty z obalů jídla, jogurtů, ... Nejvíce mikroplastů do sebe dostanete při jezení mořských ryb.
Nopovka je nejlepší, prodlouží životnost a ten plast se prakticky ani nerozkládá.Jo, mikroplasty jsou všude,ale to bysme museli žít pak v inkubátorech.Jen ji tam s klidem dejte.
..nopovka se na slunci rozkládá(zešedne a rozpadne na malé kousky, mám kus nopovky bohužel na terase-část na slunci a vidím co to dělá). Ve stínu se nic neděje, spíš jen velice pomalu degraduje. můžu přidat foto..
olin: záleží jestli je nebo není z uv stabilního plastu. většinou ty obyčejné plastové výrobky, které jsou určeny do země, uv stabilní nejsou, protože není důvod. uv nestabilní většinou nějakou dobu drží, můžou to být roky a pak se najednou rozpadne. mám nopovku a husí krky na slunci 3 roky zatím žádné změny, ale počítám, že jednou to přijde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.