Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hadice ke kalovému čerpadlu

Od: lorenc odpovědí: 7 změna:

Zdravím.Ke kalovému čerpadlu,která má čerpat 4 kubíky za hodinu,potřebuju 25 m hadice.Vývod je 2". Dostal jsem dabídku na dvoupláštovou chráničku Koruflex za cenu,za kterou normální hadici nekoupím.Tlak vody,asi 0,6 atm,si myslím vydrží,ale nebude problém s tím,že není vevnitř úplně hladká?Mám za to,že při vnitřním průměru 50 - 60 mm by to vadit nemělo.Máte stejný názor?Díky za reakce.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hladkost vnitřního povrchu bude ten poslední problém.

Manipulace s chráničkou bude asi dost nepohodlná.

Při ponechání na slunci vnější povrch zkřehne a začne opadávat.

Jak chceš chráničku utěsnit na výtlaku z čerpadla?

Ještě si promysli, jestli není rozumnější koupit hadici, která vydrží i desítky roků než každé dva až tři roky kupovat novou chráničku.

A s těmi 4kubíky za hodinu si taky nejsem jist. Pokud to má překonat 6metrů výšky a 25metrů délky potrubí, tak ten průtok půjde hodně dolů (bude výrazně nižší).

Já bych si půjčil od někoho známého hadici, kterou má doma a zkusil bych ji připojit k čerpadlu. Podle výsledku bych se pak rozhodl jestli koupím stejnou hadici, nebo větší hadici, nebo jestli koupím dvě hadice a výtlak z čerpadla rozdělím na dva.

lorenc
hodnocení

Věc je trochu složitější.Z tý studny vodu chci přečerpávat do nádrže na deštovku,která je skoro vedle studny.Odtud pak do nádrží,které jsou 2 m nad zemí a 25 m daleko.Chránička bude vedena nastálo většinou ve stínu a kde nebude,mohu ji něčím obalit.Na vsuvku,kterou našroubuju do výstupu čerpadla,mohu navařit kousek trubky odpovídajícímu průměru,navinout několik závitů teflonu,nastrčit chráničku a stáhnout hadicovou sponou.Těsnil jsem takto trubku PVC na dvoucoulovou trubku a 0,1 atm to vydrží.

hodnocení

0x
Při tom průměru to bude v pohodě. Sací hadice také mívají podobný profil. Určitě to bude lepší, než když nějaký šetřílek koupí tu nejtenčí, která pasuje za stupňovitou redukci a ještě ne samonosnou, ona se mu zplácne a on se diví, že tlak kalového čerpadla nestačí na její nafouknutí..
Samozřejmě, pokud voda obsahuje hodně kalu, tak ty samotné žlábky budou mít tendenci se zanášet.
lorenc
hodnocení

Budu čerpat vodu z 5m hluboké studny do nádrže na zalévání.

5 m už je na některý kalovky dost.
kenav

Kalovka není na čerpání ze studny zvláště pokud je za pár korun z marketu

lorenc
hodnocení

Čerpadlo je po strejdovi,litinovy(váha tak asi 20 kg)starý snad 25 let,takový někde v Bauhausu neprodávají.Přívodní gumový kabel není popraskaný,to současné náhražky gumy nevydrží.Už jsem ho zkoušel s 6/4" trubkou,za pět min.bylo v nádrži na deštovku min.300 lt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]