Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červ v kmeni jabloně

Od: st odpovědí: 9 změna:
Dobrý den loni jsem zasadil jabloň,a teď koukám že je v kmeni asi nějaký červ, každý den je u otvoru a na zemi "nadrobeno" jak se toho zbavit? Nechci o strom přijít je to mladý strom a červ je v místě roubu všimnul jsem si toho při natírání kmenu vápnem na jiných stromech to není posílám foto děkuji za radu
Červ v kmeni jabloně
Červ v kmeni jabloně #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, patrně tam je ubytován drvopleň obecný (housenka). Zdravím!

zahrada-cs.com/...

doplněno 04.05.25 23:43:

Tady v odkazu je popis, ale u nás na zahradě naštěstí tento "hajzlík"nikdy nebyl.

pasti.cz/...

st
hodnocení

Děkuji a nějaké praktické zkušenosti jak se toho zbavit? Zkoušel jsem drát ale neúspěšně,i jsem do dírky nalil vápno kterým jsem natíral kmen a také neúspěšně
liska5

A nešlo by do té díry fouknout Mospilan? A tohle opakovat víckrát, aby to postihlo všechna stadia.

kenav

Pomocí dratu vyhmatat směr a hloubku apak zase drátem ho vytáhnout.Musite ale.pouzit dva druhy dratu nejdříve měkčí a pak ocelový.Zalezi na šikovnosti

ttt

spise nez Mospilan lepsi je Karate proti housenkam.

liska5
hodnocení

2x

Teď jsem přečetla na stránkách o likvidaci dřevokazného hmyzu, že uvnitř jsou už vajíčka a možná více larev a strom, že už musel být a priori nějak nemocný, což ty potvory vycítí. V článku se spíš předpokládá marný boj, poškození uvnitř kmene a doporučuje se strom spálit včetně všech větviček. Drvopleně se prý šíří hodně převozem palivového dřeva.

Jinak boj s jedem deltamethrin. Ten je obsažen v přípravcích Fast M, Fast K, Atak Deltacaps.

ben®

liska5 - a přesně takové informace už tazatel našel v tom článku viz můj zde vložený odkaz .

host
hodnocení

1x

Pokud je pod kůrou, dá se odchápnutý kousek kůry odloupnout, až je housenka nebo vajíčka vidět a normálně mechanicky šroubovákem nebo kusem větvičky vyšťourat a pak zatřít sadařským balzámem, nebo přetřít nějakou barvou, třeba vodou ředitelnou. V případě podle fotografie prostě do toho zašťourat, to uvnitř rozmačkat a sledovat, jestli z toho opět budou padat bobky housenky.

st
hodnocení

Děkuji mockrát za rady, vyzkouším

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]