Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červ v kmeni jabloně

Od: st odpovědí: 9 změna:
Dobrý den loni jsem zasadil jabloň,a teď koukám že je v kmeni asi nějaký červ, každý den je u otvoru a na zemi "nadrobeno" jak se toho zbavit? Nechci o strom přijít je to mladý strom a červ je v místě roubu všimnul jsem si toho při natírání kmenu vápnem na jiných stromech to není posílám foto děkuji za radu
Červ v kmeni jabloně
Červ v kmeni jabloně #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Teď jsem přečetla na stránkách o likvidaci dřevokazného hmyzu, že uvnitř jsou už vajíčka a možná více larev a strom, že už musel být a priori nějak nemocný, což ty potvory vycítí. V článku se spíš předpokládá marný boj, poškození uvnitř kmene a doporučuje se strom spálit včetně všech větviček. Drvopleně se prý šíří hodně převozem palivového dřeva.

Jinak boj s jedem deltamethrin. Ten je obsažen v přípravcích Fast M, Fast K, Atak Deltacaps.

ben®

liska5 - a přesně takové informace už tazatel našel v tom článku viz můj zde vložený odkaz .

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, patrně tam je ubytován drvopleň obecný (housenka). Zdravím!

zahrada-cs.com/...

doplněno 04.05.25 23:43:

Tady v odkazu je popis, ale u nás na zahradě naštěstí tento "hajzlík"nikdy nebyl.

pasti.cz/...

st
hodnocení

Děkuji a nějaké praktické zkušenosti jak se toho zbavit? Zkoušel jsem drát ale neúspěšně,i jsem do dírky nalil vápno kterým jsem natíral kmen a také neúspěšně
liska5

A nešlo by do té díry fouknout Mospilan? A tohle opakovat víckrát, aby to postihlo všechna stadia.

kenav

Pomocí dratu vyhmatat směr a hloubku apak zase drátem ho vytáhnout.Musite ale.pouzit dva druhy dratu nejdříve měkčí a pak ocelový.Zalezi na šikovnosti

ttt

spise nez Mospilan lepsi je Karate proti housenkam.

host
hodnocení

0x

Pokud je pod kůrou, dá se odchápnutý kousek kůry odloupnout, až je housenka nebo vajíčka vidět a normálně mechanicky šroubovákem nebo kusem větvičky vyšťourat a pak zatřít sadařským balzámem, nebo přetřít nějakou barvou, třeba vodou ředitelnou. V případě podle fotografie prostě do toho zašťourat, to uvnitř rozmačkat a sledovat, jestli z toho opět budou padat bobky housenky.

st
hodnocení

Děkuji mockrát za rady, vyzkouším

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]