Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uschlá broskev - příčina

Od: dalle® odpovědí: 8 změna:

před dvěma lety mi uschchla cca 5 letá meruňka, letos hned vedle stejně stará broskev. Tak začínám mít podezdření na cizí zavinění, dá se někde zjistit co bylo příčinou?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Polovinu uschlých stromků u mě na zahradě má na svědomí zahradník. Zbytek vítr , sucho, sem tam nějaký parazit. Neřeším to, uschne, dobrá, zasadí se něco jiného a život jde dál. Třeba višeň uschla už potřetí. Uvidíme letos.
Ale třeba planá třešeň roste bez jakýchkoliv zásahů jako z vody. Dal jsem do jejího stínu takové menší venkovní posezení, do koruny dál ptačí budku a tím vším jsem ji věnoval život.

jiofa
hodnocení

1x

Mrtvice čili apoplexie. Mrtvice nejčastěji postihuje peckoviny. Apoplexie čili mrtvice značí částečné nebo celkové odumírání stromu, které se v našich podmínkách projevuje především na meruňkách, broskvoních, zejména v severnějších oblastech v nevhodných podmínkách. Jeden rok varují vadnoucí větvičky či větev, druhý rok může uschnout celá. Stalo se mi rovněž. jeden rok obsypaná 12 letá meruňka "Kráska" další jaro uschla. Mrtvice, jedna z nejčastějších příčin náhlého odumření sstromu.

Ano, máme už třetí merunku, vždy mrtvice. Jednou už na ní byly plody, nedorostly a všechno lisktí povadlo, plody byly nechutné, byla to mrtvice.

riva
hodnocení

0x
Těžko. Když někdo nastříká roundup, tak by asi usychala i tráva okolo. Jinak kamera se záznamem.

hodnocení

0x

Není to zpsobeno spíš suchem? Odešla mi také broskev a při vykopávání byla zemina suchá i cca 60 cm pod povrchem, úplný prach. Nyní zvadla magnolie, po silném prolití se zdá OK.

Pokud podezíráte někoho, že stromům pomohl, tak zkontrolujte kmínek těsně nad zeminou. Nejjednodušší je navrtat otvor a stříknout tam chemikálii. Ovšem to asi nebude dělat nikdo uprostřed zahrady.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, cizím zaviněním myslíte zásah člověka? Kdybych Vám měl vypisovat, co vše nám za léta na (oplocené) zahradě u domu "odešlo", tak by toho bylo dost (např. tři meruňky, dvě broskve, višeň, dvě jabloně, zimní hruška). Dělá to příroda a počasí, nadmořská výška a složení půdy, hmyz i paraziti a občas špatný zahradník. Pokud nemáte k těm uhynulým stromkům nějakou fotodokumentaci či vzorky (listy, kůru, zeminu), tak to těžko určí i odborník. Je to přírodní koloběh - něco zahyne a jinému se daří. Zdravím!

liska5
hodnocení

0x

Mně jabloň a švestku podežral hryzec. Stromky rostly v zahradě nedaleko potoka, kde se hryzcům líbí. Na povrchu půdy nic, ale postupně začaly usychat.. Poznali jsme to podle ohlodaných kořenů, až když jsme stromek vykopali. Švestka o průměru asi 10cm šla vyklonit a vytáhnout, jak byla ohlodaná. Pak už jsme sázeli jen do košů z hustého pletiva..

Jinak je letos na jaro dost sucho, to může být také příčina.

hodnocení

0x

Cizí zavinění může mít na svědomí houba - jmenuje se to monilióza.

Hlavně jestli jste pozůstatky uschlé meruňky neodstranila a loni + letos nestříkala ...

V každém případě bych nejprve hledal chybu u sebe a pak teprve "cizí zavinění".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]