Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavlažovací systémy

Od: deda® odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
Zvazuji udělat na záhony zavlažování a prosím znalé o radu.
1) Jaký je rozdil v kapkové hadici s kompenzací a bez kompenzace?
2) Je lepší použit hadici o průměru 7mm, nebo 16mm?
Budu mit dvě větve a vzdy bude privod-zavlazeni-privod-zavlazeni.
Dekuji za poznatky od těch, co tento system na zahradě má

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Když je delší zavlažovací hadice, tak na začátku je vyšší tlak než na konci. Pokud jsou kapkovače bez kompenzace, tak na začátku to poteče víc, než na konci hadice. Ze stejného důvodu je lepší hadice 16mm. Na začátek je vhodné dát filtr aby se kapkovače neucpaly nečistotou

hodnocení

Děkuji za vysvětlení. Myslel jsem, že tlak v hadici by mel byt v celé delce stejný, ale dle vseho je lepší pouzit 16mm trubku s kompenzací.
Teď mě napadá, jak řeší průsakové hadice?
riva

Tlak v hadici by byl stejný, kdyby v ní nebyly kapkovače. Za každým kapkovačem tlak vody trošku poklesne. Já měl jednotlivé "větve"i 50m a tam byla kompenzace nutná. Vše jsem tehdy pořídil na zavlahy-jerabek.cz/... a fungovalo to tak, jak mělo. Nechával jsem to venku i v zimě za mrazu, časem to "vrostlo"do země, takže nepřekáželo ani sekačce.

hodnocení

Tedy pri 15 metrech zavlahy by nemusela být nutně kompenzace, ze?
km

riva: a proč už to nemáte?

riva

Bylo to pro stromy a keře a i když se to nezdá, tak to potřebovalo hodně vody ze studny. Dnes stromy i keře rostou bez zálivky.

nnn
hodnocení

0x

Dědo a jak dlouhý ho máš?

doplněno 25.04.25 19:54:

ZáHonek

hodnocení

Privod cca 2 m, zavlaha cca 6m, potom opět privod cca 2-4m a zavlaha na konec cca 4m. Ty dvě vetve jsou +-; stejné, budou se zavlazovat zvlášť.
aaa

Na takovou vzdálenost nic kompenzovat asi nemusíš, Já mám prusakovou hadici asi 20 m nebo 15 už si to nepamatuji, dával jsem jenom kompenzátor tlaku na 1 bar - před tuhle prusakovou hadici z důvodu, Aby byl v kapání konstantní tlak a aby nebyl tlak zbytečně vysoký.

Co se týká kapkové závlahy, tak ti kapkové Možnost závitem nastavit průtok

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]