Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drtič větví

Od: lipan® odpovědí: 13 změna:

Zdravím uživatele tohoto fóra.Po zákazu pálení větví na zahradě,jsem nucen zakoupit drtič větví. Nechci nožový, ale frézový. Od kterého výrobce (do 45mm) ,a cenu tak max.6000kč, by jste mi doporučily?Dík za info,pěkný den všem.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

3x

Na úvod poznámka. Větve není zakázáno pálit, ale musí být suché a nesmí to kouřit.

Nyní k drtičům, měl jsem Hecht 626 a u něj se měsíc pozáruce rozsypala převodovka (nechápu, jak můžou převodovku dimenzovat tak, že motor je schopen ji zničit). Byl cca 10x použitý a na vyhození, takže nedpoporučuji.

Další jsem koupil Riwall Pro RES 3044, ten mám cca 5 let a zatím je OK. Proti Hechtu je trochu hlučnější (ne zásadně), zato drží. Drtí větve do 4,4cm (dle popisu), což je pro tuto kategorii typické. Je to dáno tím, že napájení je 230V, takže víc než 3kW z toho nejde dostat, takže v tom se konkurence v podstatě neliší.

asd1
hodnocení

2x

Je zakázáno pálit odpad. Oheň i jen na posezení a koukání je legální a to i ze suchýho listí nebo trávy (smí se pálit pouze suchý biologický materiál, mokrý nebo znečištěný nátěrem apod. ne).

= nesmíš větve pálit aby ses jich zbavil (= odpad), ale obří oheň na pečení buřtů žádný předpis neporušuje.

Levnější štěpkovače jsou na jedno brdo. Papírově maj sice 4,5 cm +-, ale v reálu je to mokrý max 3 cm, suchý tvrdý dřevo (švestka apod.) spúíš jen 2 cm. Silnější přetěžuje převodovku a brzy to chcípne (únavové lomy hřídelí v převodovce), taky se rychle vydře přítlačná deska obvykle je z hliníku.

= nutno vyřezat silnější kusy, pilkou nebo pákovýma nůžkama (dobrý např. velký Fiskars s převodem). Slabší syrový větvičky to často jen žvejká.

Výhodnější může být jednou za čas půjčit velkej štěpkovač, většina obcí ho má, máš to hned a nemusíš se prokousávat vyštípáváním silnějších větviček. Mmch. dobrý do kamen, polínka z větví nebo i štěpka, jen musí být suchá. Naložíš a zapálíš nahoře = nic nečoudí.

makk

Nechci se hádat, ale já bych řekl, že suché větve se pálit smí a je jedno, jestli jsou odpad nebo ne. Pouze pokud jde o velký oheň, musí se to předem nahlásit.

asd1

Neni to jedno (viz zákon o odpadech), a naopak to hlášení hasičům - soukromá osoba nemá žádnou povinnost oheň hlásit. Jen je lepší aby o tom věděli.. Jen to má taky mouchu, když tam kromě hlášenýho ohně bude opravdu požár, tak nevyjedou protože oheň je přece hlášený tak tam přece nehoří..

Tento zákonný předpis nám zajistila řeznická lobby, abychom si ke každému ohni zakoupili věnec buřtů.

@makk: Žádný odpad se nesmí pálit.

re4zon
Nesmi, ale rostlinny material se odpadem stava tim, ze to o nem vlastnik prohlasi. Tzn vetve / suchou tracu palim za ucelem vyroby hnojiva a uz to neni spalovani odpadu.

Nick genehawkins má pravdu. MŽP vydalo metodický pokyn k zakládání ohňů. Podle toho se smějí zakládat otevřené ohně jen k přípravě nebo ohřívání jídla a to tak, že spalované množství suchého dřeva musí odpovídat množství ohřívané nebo připravované potravy. Další množství dřeva už je považováno za odpad, který spalovat je zakázáno.

riva
hodnocení

0x

Devátou sezónu používám Proteco 2800 naradihornig.cz/...

Trochu orezlá konstrukce, ale jinak bez závady. Samozřejmě chce to naučit se s tím pracovat. Průklest upravit pákovýma nůžkama a odstranit "polena". A pak větev za větví, jinak se vstup ucpe a musí se třeba dlouhým šroubovákem válec vyčistit. Drť jde na mulčování. Tehdy to stálo 4250,-Kč, tak ani moc nezdražil.

hodnocení

0x

Já používám toto...Doma vyrobené

Drtič větví

hodnocení

Děkuji všem,za odpovědi. Hezké Velikonoce všem,všem Franttišek

hlavicka
hodnocení

0x

poradte.cz/...

Připadá mi to, že ty některé běžné drtiče vyrábí asi stejná firma pod více různými názvy nebo značkami a pouze na tom mění barvu těch plastových krytů a některé detaily a jinak je to všechno většinou stejné.

prostromek
hodnocení

0x

Pokud se smí na zahradě spálit pár větví na ohřev jídla, opečení buřtíků, tak osobně mám ráda navíc pečené brambory. Pohádka mládí. A ty bez pořádné vrstvy popela nejde jinak upéci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]