Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádci,
je tu nějaký zahradník, kdo by mi popsal, jak má v zemi hruška kořenový bal. Budu ji vykopávat. Má 3-4m a kmínek tak 25-30cm u země.
Vykopu kouli kořenů jako třeba u thúje? Nebo to bude plazivé všude do stran či do hloubky ze silnějších?
Když tam nechám nějaké zbytky, tak zahnijí nebo opět vyrostou a bude zase hruška?
Díky za zodpovězení všech dotazů
![]()
3x
Jo, tímto stylem jsem si to myslel, že to budu dělat. Díky
Jen jsem chtěl dopředu vědět, jak velká kula kořenů v zemi bude.
Chci na tom místě opět sázet. Rád mám čisto. I elektriku jsem kdysi komplet vyrvával, jen aby mě tam nepletla ve zdi (co to kdysi bylo a proč, atd...).
Hlavně si potom vyměňte v místě likvidace pařezu co nejvíc zeminy za novou s kompostem. Nejhorší varianta je sázet vedle pařezu.
Tak staleté zahradnické zkušenosti mluví jinak, i já mám 50 letou zkušenost: Sázet stromky těsně vedle pařezů není šťastné řešení. Stromy totiž v průběhu let svými kořeny nejen čerpají živiny, ale vylučují do půdy i zplodiny svého metabolismu. Půda v těsném okolí starších stromů je, přehnaně řečeno, přiotrávená. Samy staré stromy to řeší tím, že se jejich kořeny rozrůstají stále dál do zdravější půdy. Lepším řešením je staré stromy vykopat - u pařezů to jde o hodně hůře. Hlínu z jam dát jinam -. třeba na záhon a jámu naplnit (na kopec) zeminou odjinud s kompostem. Než mladé stromky dorostou okrajů jam, stará půda si odpončne a ozdraví. Zplodiny v půdě jsou charakteristické pro jednotlivý druh stromu, nejhorší je tedy zasadit vedle pařezu stejný strom jako tam rostl.
Hruška může být i na podnoži, pak by byl tvar kořenů podle podnože.
Vykopal jsem švestku, kořeny zůstaly v zemi. Ještě tak dva roky se dělaly výmladky, třeba i 2-3 metry od původního pařezu. Ale byly to výmladky kdoule (podle podnože). Sekačka je vzala, třetím rokem kořeny začaly hnít a bylo po výmladcích.
3x
Jo, wapka byl supr nápad. Navíc jsem vyhodil pařez bez zeminy.
Díky, vyřešeno. Bez pařezu a s novou zeminou.![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.