Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádci,
je tu nějaký zahradník, kdo by mi popsal, jak má v zemi hruška kořenový bal. Budu ji vykopávat. Má 3-4m a kmínek tak 25-30cm u země.
Vykopu kouli kořenů jako třeba u thúje? Nebo to bude plazivé všude do stran či do hloubky ze silnějších?
Když tam nechám nějaké zbytky, tak zahnijí nebo opět vyrostou a bude zase hruška?
Díky za zodpovězení všech dotazů
Jo, tímto stylem jsem si to myslel, že to budu dělat. Díky
Jen jsem chtěl dopředu vědět, jak velká kula kořenů v zemi bude.
Chci na tom místě opět sázet. Rád mám čisto. I elektriku jsem kdysi komplet vyrvával, jen aby mě tam nepletla ve zdi (co to kdysi bylo a proč, atd...).
Hlavně si potom vyměňte v místě likvidace pařezu co nejvíc zeminy za novou s kompostem. Nejhorší varianta je sázet vedle pařezu.
Tak staleté zahradnické zkušenosti mluví jinak, i já mám 50 letou zkušenost: Sázet stromky těsně vedle pařezů není šťastné řešení. Stromy totiž v průběhu let svými kořeny nejen čerpají živiny, ale vylučují do půdy i zplodiny svého metabolismu. Půda v těsném okolí starších stromů je, přehnaně řečeno, přiotrávená. Samy staré stromy to řeší tím, že se jejich kořeny rozrůstají stále dál do zdravější půdy. Lepším řešením je staré stromy vykopat - u pařezů to jde o hodně hůře. Hlínu z jam dát jinam -. třeba na záhon a jámu naplnit (na kopec) zeminou odjinud s kompostem. Než mladé stromky dorostou okrajů jam, stará půda si odpončne a ozdraví. Zplodiny v půdě jsou charakteristické pro jednotlivý druh stromu, nejhorší je tedy zasadit vedle pařezu stejný strom jako tam rostl.
Jo, wapka byl supr nápad. Navíc jsem vyhodil pařez bez zeminy.
Díky, vyřešeno. Bez pařezu a s novou zeminou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.