Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hruška, kácení a vykopání s kořeny

Od: bear odpovědí: 17 změna:

Ahoj rádci,

je tu nějaký zahradník, kdo by mi popsal, jak má v zemi hruška kořenový bal. Budu ji vykopávat. Má 3-4m a kmínek tak 25-30cm u země.

Vykopu kouli kořenů jako třeba u thúje? Nebo to bude plazivé všude do stran či do hloubky ze silnějších?

Když tam nechám nějaké zbytky, tak zahnijí nebo opět vyrostou a bude zase hruška?

Díky za zodpovězení všech dotazů

;)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jak píše 111, lepší je ořezat hlavní větve, ale tak 2 m kmene nechat. Pak to obkopat a přeba hupcukem, nebo co doma máte, to páčit a přetínat postupně kořeny (sekerou, starou pilou..). Mám udělané ze staré sekery i takové "sekerokopí", které se dostane tam, kam sekera ne.
bear
hodnocení

Jo, tímto stylem jsem si to myslel, že to budu dělat. Díky

Jen jsem chtěl dopředu vědět, jak velká kula kořenů v zemi bude.

Chci na tom místě opět sázet. Rád mám čisto. I elektriku jsem kdysi komplet vyrvával, jen aby mě tam nepletla ve zdi (co to kdysi bylo a proč, atd...).

jiofa

Hlavně si potom vyměňte v místě likvidace pařezu co nejvíc zeminy za novou s kompostem. Nejhorší varianta je sázet vedle pařezu.

km
Kompost jasne, klidne i hnojivo. Ale parez nicemu nevadi, naopak. Drevo hnije, rozpada se a hnoji. Kdyz sazim stromy, davam na dno nekolik spalku z listnateho dreva.
jiofa

Tak staleté zahradnické zkušenosti mluví jinak, i já mám 50 letou zkušenost: Sázet stromky těsně vedle pařezů není šťastné řešení. Stromy totiž v průběhu let svými kořeny nejen čerpají živiny, ale vylučují do půdy i zplodiny svého metabolismu. Půda v těsném okolí starších stromů je, přehnaně řečeno, přiotrávená. Samy staré stromy to řeší tím, že se jejich kořeny rozrůstají stále dál do zdravější půdy. Lepším řešením je staré stromy vykopat - u pařezů to jde o hodně hůře. Hlínu z jam dát jinam -. třeba na záhon a jámu naplnit (na kopec) zeminou odjinud s kompostem. Než mladé stromky dorostou okrajů jam, stará půda si odpončne a ozdraví. Zplodiny v půdě jsou charakteristické pro jednotlivý druh stromu, nejhorší je tedy zasadit vedle pařezu stejný strom jako tam rostl.

K čerstvému pařezu raději nesázet. Nebo ošetřit proti klikorohovi hubeni-skudcu.cz/...
Ještě ke tvaru kořenů a k výmladkům...
Hruška může být i na podnoži, pak by byl tvar kořenů podle podnože.
Vykopal jsem švestku, kořeny zůstaly v zemi. Ještě tak dva roky se dělaly výmladky, třeba i 2-3 metry od původního pařezu. Ale byly to výmladky kdoule (podle podnože). Sekačka je vzala, třetím rokem kořeny začaly hnít a bylo po výmladcích.

hodnocení

3x
Mne sa osvedcilo kopat okolo kmena rucne, aby sa ukazali korene a potom wapkou odstranit zeminu, nasledne po vsiaknuti vody korene prerezat. Vyhoda tlakovej vody z wapky je, dostane sa pod korene.
bear
hodnocení

Jo, wapka byl supr nápad. Navíc jsem vyhodil pařez bez zeminy.

Díky, vyřešeno. Bez pařezu a s novou zeminou.;)

hodnocení

2x
Vždycky stromy odkopu kolem dokola, tak aby byl kořen pod drnem a starým řetězem přeříznu.
Není to práce na půlhodinu, ale nakonec je čisto.
Málokdy začne někde něco růst. A když jo, stačí párkrát ustřihnout a je klid.

km
hodnocení

2x
Hruska miva kulovity hlavni koren do hloubky. Nejlepsi reseni, pokud nepotrebujete na stejnem miste neco stavet nebo uplne ve stejnem miste sazet novy strom, je to co pise jenyk, delam to stejne. Riznout pod urovni terenu a zahrabnout. Hruska pak uz neobroste.

111®
hodnocení

2x

Hlavně to neuříznout u zemněte a nechat si alespoň metr kmenu jako pálit. Čím víc tím lépe.

ttt

spise tak 2 metry, aby to slo vypacit.

bear
hodnocení

Jo, dobrá připomínka :)

Není třeba moc ořezávat, většinou vykopu celý strom, pak se takřka nemusí nic páčit. Vyvrátí se sám.
bear
hodnocení

To nemohu riskovat. Polámal by keře a mladé stromky okolo.

liska5
hodnocení

0x

Nevím, jestli to někdo navrhl, odvrtávač kořenů si půjčit. U nás na sídlišti před rekultivací odvrtali desítky starých pokácených stromů, jen krátery a hromady štěpek zůstaly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]