Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňky a mráz, jak ochránit 2 stromy?

Od: koko58 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den tak jako každý rok už vykvetli merunky a a jako každý rok zase přijdou ke konci týdne mrazy,mám dva stromy a za posledních 5 let jsem sklidil sotva košíček tak letos chci něco pro to udělat ,že bych okolo založil pár menších ohńů stromy jsou už starší jestli má někdo zkušenost v jakém okruhu mám ty ohně založit cca ,děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak já si zkusil variantu kotlů - mimochodem zakázáno je pálit listí a trávu...

Třeba vloni jsem měl kotlinu mezi 4 stromy, dal tam plno vody a topil celou noc - pára byla teplá a táhla se kolem stromů, oheň dlouhodobě... - stejně to nepomohlo, stačilo -5°C a všechno spadlo zmrzlé.

Myslel jsem si na roub odolnějšího kousku - letos mi ale sadař řekl, že se na to vykašle. On totiž roznáší na stromy petky s horkou vodou. Pokládá je do středu stromu a na hlavní větve. Začne po půlnoci, pak ve 3 a v 5 ráno.

Můžeme se mu smát... ale meruňky měl krásné, i když všem v okrese zmrzly. Prodával je na Slovensku za nějakých 7eur za kilo... okamžitě prodal plnou dodávku.

doplněno 03.04.25 15:41: a co toto? :D to vypadá nadějně facebook.com/...
asd1

Petka s vodou je stejný princip jako ten otočený květináč nad svíčkou - taky vyzařuje teplo a ohřívá přímo květy. Větší svíčka vydrží celou noc, tak to nemusíš měnit každý dvě hodiny.. Mám vyzkoušeno ve skleníku, na stromy jsem to zatim nedával (vloni úroda velké prd)

Samotná svíčka = teplo jde nahoru a ohřeje to jen vzduch, navíc vítr jí sfoukne.

liska5
hodnocení

2x

Stromy postříkat vodou, dát pod ně nádoby z vodou, hodit na ně bílou netkanou folii, jestl jsou nízké. Aspoň na některé větve bych to zkusila přikolíkovat. Ohně dělávají v takových kovových kotlících. Určitě ne, aby se stromy popálily! Vzdálenost se dá okoukat z loňských obrázků. Mám někde začazený záběr mezi viničnými řádky, zkusím pohledat. Určitě se dá najít na netu něco jako návod.

pavel
hodnocení

1x

S tím neuděláte nic. Příroda velí. Myslet si ale, že pár ohňů ohřeje okolní vzduch tak to je utopie. Jen něco podpálíte a meruně zmrznou stejně. Zbytečná práce.

hostka
hodnocení

1x

pecenkav
hodnocení

0x

A co bys chtěl na tý zahradě pálit, když je to zakázaný?

tm
A kdo to zakázal?
liska5

Nedávno to bylo v rádiu. Povolena jsou jen ohniště obložená kameny nebo nehořlavým materiálem, kde se pálí dřevo a je po ruce voda v nádobě nebo v hadici. Taková opékání buřtů na zahrádkách se mohou, ale spalovat trávu, listí a "bordel" je zakázáno i na soukromé zahradě.

asd1

Zakázáno je pálit odpad. Oheň za konkrétním účelem (i jen na koukání) je legální, tj. legální je i oheň na ohřívání květů aby nezmrzly.

Než oheň, tak je lepší "infrazářič", možná i svíčka pod květináčem - teplý květináč vyzařuje a sáláním ohřívá strom. Ale jak moc velký (výkonný) a jak může být daleko vyzkoušené nemám. Postavit tam plynový zářič by byla tutovka, ale to si rovnou meruňky můžeš koupit i s dovozem *smich* Táborák bys musel udržovat celou noc až do rána, spálíš na to hafo dřeva.. Kropit vodní mlhou bys musel taky každý dvě hodiny až do oteplení nad nulu.. Dva dny to vydržíš a třetí den to zmrzne *ua*

tm
Pecenka zřejmě šíří nesmysly, že je to zakázané, bo vláda, Brusel... zakázané to není, ale je logické, že pecenka tam nemůže lifrovat bordel, jak byl zvyklý. Samozřejmě je to podle většiny lidí buzerace a šikana lidí, když někdo zakáže pálit bordel. Slušný člověk ho napálil nikdy a ani ho to nenapadlo. Soused se taky rozhodl, ze spálí v husté zástavbě větve z čerstvě poraženého smrku, pač to tak dělal vždycky. Dement no, celá ulice dva dny v husté mlze doutnajicich větví s jehlicim.
asd1

Holt ty větve neprolil naftou a nerozjel pár pneumatikama, jako standard u lesáků ;) Dnes tedy už většinou dělaj obrhaldu a všechno seštěpkujou, takže v lese nezbyde ani popel..

tm
Tak stepka je dobrá. Drzi se v ní vlhkost, brouci a poměrně brzy se rozloží.

tm
hodnocení

0x
Počítej s tím, že mrznout může klidně ještě 1,5 měsíce.
pecenkav
tm
To je naprosto v pořádku. Který magor by pálil listí a trávu. Když nemám kompost, můžu to odvézt do sběrného dvora, dát do popelnice na bioodpad. A když nemám auto, kompost apod., můžu si nechat za pár stovek pristavit kontejner.

ohnivazena
hodnocení

0x
Zdravím, otázkou je v jakém místě to je,je to v údolí nebo na kopci na větrné straně nebo závětří blízko obydlí.jinak ono se nemusí dělat ohně ale stačí horký dým ...mají to hasiči specifikované že zakládat oheň když se dělá dřevěné uhlí taky to jen dýmí .
Jinak ta voda je dobrá i v zahrádkách pokud je rostlina zalita voda udělá Krustu a chrání před mrazem noo je na vás jestli budete večer běhat s hadici nebo postřikovačem.kdyz je jasno je jasné že může být i mrazík.podle dřívějších pranostik když bouří v březnu tak sněží v květnu tady mám vypozorovane 500m když jsou velikonoce až v dubnu tak je vždycky kosa a poletuje i sníh takže v jaké jste poloze.jinak asi fakt ta netkaná jak tu někdo už spomnel nebo prostě nějakým.zpusobem horky vzduch ale vzdušný balón si asi půjčovat nebudete *nevi*
Tak jedině udělat hromadnou grilovačku
*pivo,*

hodnocení

0x

Máme ten samý problém, veliká merunka a ted je krásně rozkvetlá. Poslední dnytu jen poprchává a nemrzne. Zeták vloni oblékl broskvičku a tím květy ochránil. Žádné včelky nevidím, jen jednoho čmeláka.

host
hodnocení

0x

V jednom pořadu Přemka Podlahy zahradnice radila vysadit meruňku ne na nejteplejší místo u jižní zdi domu, ale volně do prostoru, aby meruňka nevykvetla tak brzo a počkala s kvetením na teplejší dny, kdy vyletí včely, aby mohly květy opylovat.. Minulý rok byly mrazíky už po odkvetení a maličké odkvetené budoucí plody zmrzly a opadaly. Nedalo se tomu zabránit.

Ale u některých domů na chráněné jižní straně domu vykvetrou brzo, včely najdou květy a mrazíky u teplé zdi překonají. Takže radu nemám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]