Nejste přihlášen/a.
Zřejmě chcete volně rostoucí živý plot.
Ta azalka prospívá spíše v polostínu, stínu. Pokud se jí bude u Vás dařit, potřebuje prostor okolo sebe na šířku. Ale zas tak rychle neroste, přírůstky nejsou velké. Potřebuje kyselou půdu a pokud bude na slunci, tak půda musí být vlhká.
Azalky a rododendrony vynikají na pozadí tmavších jehličňanů.
-----------------------
Vajgélie jsou bezproblémové keře. Ony totiž neodnožují. Starší dřevo je podobné bezinkovému.
Vybírejte dobře podle výšky, jsou nižší a vysoké. Osobně mám skoro 3 metry.
Ty vyšší byste museli dál od plotu, protože delší větve se prohnou do oblouku. Pak větve vypadají velice efektně, jsou hustě obsypané květy. Velký a vysoký keř vynikne jako solitér v trávníku, tak se ještě v zahradnictví poraďte, abyste vybrali podle jména dobře. Pokud nemáte moc místa a chtěli byste stříhat jako živý plot, nevím, jak to bude s kvetením, potom ty květy až tak nevyniknou. Takže opravdu zvolit tu správnou odrůdu se správnou výškou.
Mám tmavě červenou, a povětšinou kvete jednou za rok hodně bohatě a podruhé nakvete již méně. Nové přírůstky mají kolikrát až 40 cm, tak abyste stále živý plot neopečovávali.
Mě osobně se líbí v řadě u plotu jeden druh keře. Někdo vysadí různé druhy, ale potom to vypadá dost neuspořádaně, pokud je každý keř jiného habitusu.
Já bych tam dala keřové muchovníky Amelanchier. A budete mít nejen jarní květy, ale i plody začátkem léta na zobání a dekorativníí listy. Dají se tvarovat a jsou odolné a nenáročné. Dozrávají postupně. Dají se zkombinovat se spireou, brsleny, tavolami, kalinami..Zajímavá, rozložitější je kolchicie / růžová/, sice roste pomaleji, ale nádhera. Trochu podobná vajgelii. Letní šeřík se jí říká.drobnokvětá. Azalky jsou řídké, pomalé a nevytvarujete je. Na všem si čtěte, jaké výšky dorůstají zda chějí stín a kyselost půdy. Abelii znám jen tak do pasu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.