Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nasadit násadu na krumpáč

Od: petr2 odpovědí: 17 změna:
Zdravím. Banální otázka ale …..jak se správně nasazuje násada na krumpáč?
Zítra jdu koupit dřevěnou násadu tak aby to proběhlo ke spokojenosti. něco jsem načetl ale není to asi tak jednoduché správně se žádné klínky nemají používat to už je jen taková berlička. Co mi není jasné zda krumpáč nasazovat na násadu tam kde širší nebo od spodu do části která je užší a držíme ji při kopáni v ruce?
Diky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

úzká zepředu dovnitř, opačně to dost dobře ani nejde *smich*

Před nasazováním násadu pořádně vysušit. Strčíš do krumpáče a boucháš čelem o zem až krumpáč sjede ke konci násady. To je všechno. Pokud násada čumí moc tak vepředu zkrátíš, necháš tak 2-3 cm (na zkracování nespěchat, může si to ještě sednout)

Příp. před nasazením upravit tvar podle díry v krumpáči

petr2
hodnocení

Diky moc.Pochopil jsem to tedy spravne ze krumpac nasazuju na tu uzkou část kterou pak držím v ruce a touto částí pak i bouchám o zem aby krumpáč zajel na druhou stranu do silné části kde bude?
Omlouvám se jsem “přiblblejší” a diky.
trtr

Zdravím, asi takto. Krumpáč s sebou, jelikož jsou různé klíny a velikosti oka, jen tak natrefíte na správnou násadu. Tak jednoduše vezmete násadu, uzká část v ruce a tlustá na zemi, odshora nasunete tak, aby klín oka krumpáče souhlasil s klínem násady, pak jen párkrát odeříte o zem. Vše lze okouknout v železářství, protože 1x vidět je za 100x slyšet.

host
hodnocení

2x

Krumpář lze na násadu nejen nasadit, ale když kopáč jel z domů, bouchnul násadou o zem, krumpáč se uvolnil a spadl z násady. Kopáč pak dal železný krumpáč k násadě, omotal je společně provázkem (kterým si dělal při práci čáru, podle které kopal), krumpáč s násadou přivázal na rám kola a jel domů.Tohle dělali hlavně studnaři, kteří měli menší krumpáč s kratší násadou a nikdy nebyli dlouho na jednom staveništi. Ale většinou se krumpáč na stavbě nebo na zahradě jenom očistí od hlíny a uloží do boudy.

Žádné klínky. Jenom dřevěná násada a kovový krumpáč. Zacházejte s ním jemně, žádné kopání do betonu nebo kamene, nebo se udělají zuby. Mezi kameny jo, například na železničním svršku mezi kamenama.

Násadu udržujte čistou, hladkou, aby nedělal v dlaních puchejře a mozoly. Po čase si nádadu vyhladíte tak, že svůj krumpáč poznáte i potmě pohmatu.,Novou násadu si jistě každý sám vyhladí smirkovým papírem od hrubšího po jemný.a pak ještě otře hadrem. Když kupujeete násadu, dejte pozor na tvar násady a na suky nebo dokonce praskliny nebo proužky tmavého dřeva ve světlém.

Ještě jedno použití krumpáče: když někdo chce vysadit (těžké) dveře nebo vrata: zastune pod vrata a pak násadou krumpáč zhoupne a i těžké vrata se nadzvednou. Hi.

Návod na nasazení je například vidět

riva
11.03.25 14:23
hodnocení

1x

Odspodu.

prostromek
hodnocení

0x

Děda po nasazení namáčel, tím se to utemovalo, ale používal klínky, byl na to zvyklý.

asd1

Lepší nasazovat totálně vysušenou a nechat pak nabrat jen vzdušnou vlhkost.

Klínky jsou potřeba jen když je násada moc úzká a krumpáč by vyjel ven.

prostromek

Děda se narodil 1900 a ve 30. letech za krize byl nezaměstnaný, neměli moc peněz a používalo se nářadí do posledního, neměl prostě na nové, tak všechno s druhým.

Při nasazování je důležité pečlivě upravit konec násady aby kužel dobře seděl, pak není třeba namáčet.
Místo klínků dobře funguje polyuretanové lepidlo, to při vytvrzování zvětšuje objem a vyplní zbylé malé mezery.

petr2
hodnocení

Zdravím tak dnes jsem si byl pro násadu.paní prodavačka mi násadu do Krumpáče podržela abych to mohl vyfotit a moc se mi to nezdá tak jsem to nekoupil a chci se zeptat jestli to můžu koupit nebo ne na fotkách vidíte že jsou tam dost velký mezery a to už je krumpáč skoro na konci tak jestli mám shánět dál jinde děkuju
Na fotkách nic nevidíme, ale ano, konec násady musí být s rezervou větší, než větší otvor v krumpáči. Někdy je také násadu vhodné trošku dotvarovat, aby to sedlo pěkně bez zbytečných mezer.
Ono může být někdy jednodušší (než opakovaně courat do obchodu) a ne o moc dražší koupit celý nový krumpáč. Třeba v Obi stojí násada 200 a krumpáč 359.. Ale pokud někde na dědině seženete násadu do stovky, tak to vyjde jinak.
petr2
hodnocení

Zdravím omlouvám se nemám registraci proto fotky uložit nejdou. Krumpáč z Číny za 300 určitě kupovat nebudu mám starej poctivej krumpáč.Násada je za stovku tady za Prahou ale penize neřeším.
Prostě když je krumpáč už skoro na konci že už bych mohl zatloukat aby zajel do dřeva tak do dřeva by určitě zajel ale určitě by neseděl celým otvorem krásně na dřevě kolem dokola.Nemohl jsem tlouct dál už věděl jsem ze to nekoupim.
Do tlouct na pevno by určitě šel ale dřevo by nebylo těsně sevřeno A místy by to prostě nesedělo fest.
xc

jestli umis s krompacem jak s fotkama tak nevim...

myslim ze stary krumpac na nove nasady nepasuje - musi se dopasovat

km
xc: a poradite jak dopasovat, kdyz je proste nasada uzka a oko v zeleze moc velke? ...

hodnocení

0x
Často nezbývá nic jiného, nežli násadu malinko upravit podle potřeby.
Kdyby se podařilo, tak sehnat násadu jasanovou. Rozhodně nekupovat násadu lepenou z nekonečného vlysu.
km

nerozumím tomu termínu nekonečný vlys zde v tomto případě. jinak jestli myslíte cinkovaný materiál, tak mě kolikrát přijde, že raději to... násady je třeba dobře vybírat, hodně jich je pokroucených, někdy jsou dokonce naštíplé nebo mají jiné vady, které můžou způsobovat problémy. a to radši cink. s jasanem souhlasím, ten je ověřený.

km

už jsem se poučil... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]