Nejste přihlášen/a.
Jestli máte odrůdy paprik ze stejného rodu, tak se projeví sprášení již v daném (aktuálním roce). Odrůda sladké papriky bude pálit. Toto funguje i u kukuřice. Nedostatečná izolační vzdálenost mezi cukrovou a jinou kukuřicí způsobý daleko menší sladkost. U jiných plodin se sprášení projeví až u rostlin další generace.
Mezi konzumovanou částí kukuřice a papriky je naprosto zásadní rozdíl.
U papriky konzumujeme dužnaté oplodí, a to vzniká z pestíku, tedy výhradně z mateřské rostliny. "Novou" genetickou výbavu po sprášení mají pouze semena, která nekozumujeme (nebo těch pár, co nám spadne do omáčky stejně nekoušeme, takže na jejich chuti nezáleží).
U obilky kukuřice konzumujeme v podstatě semeno, a to už obsahuje geny obou rodičů. Obsahuje ho nejen maličké embryo ("klíček!), ale i škrobnatý endosperm, neboť ten u krytosemenných rostlin vzniká tzv. dvojím oplozením a z jedné třetiny obsahuje geny rostliny, z níž pocházel pyl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.