Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přezimování hortenzií - obražení/olistnění již v lednu

Od: magda odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu, jak postupovat v přezimování hortenzií.
Bydlíme v paneláku s terasou, na které přes léto pěstuji hortenzie v květináči.
Každou zimu jsem je přesunula z balkonu na společnou chodbu domu. Zde však bylo jediné možné místo u okna chodby (sahajícího od země po strop), na které bylo navíc relativně teplo. Hortenzie začaly vždy v lednu vyhánět první lístky a dokonce i sem tam malý květ. Ty pak na jaře povadly a vypučely nové.
Letos jsem je poprvé dala do společných garáží (loni mi je totiž na chodbě napadly nějací škůdci z rostlin sousedky). Zde je chladněji a i méně světla (malé okno je vysoko na zdi, u které hortenzie stojí). Zalévám je minimálně, vůbec nepřihnojuji. Hortenzie se však masivně zazelenaly, mnohem více než předchozí zimy (viz přiložené foto).
Poradíte mi prosím, jak mám nyní postupovat? Nerada bych, aby jejich současný stav měl negativní vliv na jejich kvetení během léta.
Předem Vám děkuji.

Přezimování hortenzií - obražení/olistnění již v lednu
Přezimování hortenzií - obražení/olistnění již v lednu #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Já pěstuji jenom venkovní. Tady bych odstranila jen ty suché květy a mrtvé části stonků. Bacha, dole u země bývají na starých stoncích pupeny. Vše zelené bych nechala, zatím nezakracovala. Zdá se, že na podzim už zkráceny byly. Možná už pohnojit a blíž ke světlu. Pokud bude teplo, tak bych je na nějakou dobu dávala ven - otužovala. Ale ať je nespálí slunce.

tm
Já vysadil hortenzii loni někdy v červnu ven. Krásně kvetla, přežila i sucho. Na podzim výška rostliny asi 30 cm. Po prvních mrazech v říjnu listy zčernaly mrazem, tak jsem taky zvědav, co bude na jaře.

hodnocení

0x
Velkolisté hortenzie pěstuju v půdě i v květináčích, dá se obojí. Květináčové zimují doma, ale snažím se je držet co nejvíce v chladu a na světle. Mám hodně studenou a světlou chodbu, takže jsou přes zimu tam. Ty vaše bych očistila od suchých květenství a listů a pomalu bych je někde ve stínu uvykala na venkovní světlo. Ale pozor na mrazíky, v tomto stavu by už výhony zcela omrzly. Zelené výhonky nezakracujte, takto mladé, nezralé by začaly hnít. Mimochodem, moje celoročně venkovní hortenzie, které rostou zcela ve stínu u severní zdi, mi loni vyhnaly poupata dokonce v lednu. Část jich potom omrzla. Jsou ale remontantní, takže to tak nevadí. Letos bylo chladněji, takže mají "jen" malé, ale už rozevírající se se listy. Chci tím jen říct, že velkolisté hortenzie celkově raší dost brzy, a to i venku.Jinak já je na zimu nezakrývám - právě proto, aby nerašily ještě dříve.
doplněno 24.02.25 22:49:

Příspěvek jsem odeslala s normálním členěním na odstavce. Bohužel jsem si nevšimla, co se z něho stalo a teď už je pozdě... Je to ale hrozné.

liska5

Radíme v podstatě stejně. Ještě je třeba dodat, že záleží na tom, co to je za hortenzie. Koupili jsme několikrát hortenzie na hotel na vstupní schodiště: venkovní, do interieru i bez označení /na trzích/. Když posloužily, vysadila jsem je ven. Některé krásně rostou a kvetou venku dál. Jen je na první zimy zakrývám chvojím. Tam se ukáže jejich odolnost. Dobré je uhlídat ty pupeny budoucích větví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]