Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na vypěstování vlastních rostlin rajčat

Od: steba odpovědí: 18 změna:

Letos jsem si koupila semena,hlínu na předpěstování a formičky-paletu pro jednotlivé sazeničky.Jsem nadšená,ale je nějaká rada,žeby to nemuselo vyrůst a pak kdy zasadit,jak silná rostlinka je správná.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nemá cenu vysévat příliš brzo, do zmrzlých to jsou pak doma na okně úplné stromy, nejen, že už kvetou, ale mají i malé plody. :)

trtr

Budu vysévat rajčata za okno, tuším že odrůda Haná. Budu dělat 2-3x várky po cca 2-3 týdnech po sobě.

111®
hodnocení

2x

Vysévám po j dnom primo di kalíšku cca 1 cm hluboko s dam na radiátor. Za to sdělení by měly vylézt tak je dam jen na parapet k oknu aby měly sluníčko Když vyhodí první pravé lístky přesadím do větších až po děložní lístky. Za měsíc dávám do vysokých květináčů cca30 cm vysokých a nechám do výsadby. Pokud máte skleník mohou byt už od půlky dubna tam. Za tu dobu prokoření a stvol mají asi jako malíček Vyset koncem února

steba
hodnocení

Pečlivě jste to popsal/a,určitě se do toho dám,semínka 1cm pod a pak už budu opatrně- docela mám z toho obavy.Problém bude ten růst,tolik nádobiček malých nemám a jak se to zalévá asi nepřelévat.

trtr

Zdravím, klid, zvládnout to i děti. Pěkně zasít, jemně vlhčit(třeba rozprašovač-méně je více) a pak pomalu dále. Co se týče nádob, tak na začátku určitě nevadí výsev do mističky a pak přepikýrovat(rostlinku o výšce cca 30-40 mm-má už dva lístky, opatrně přesadíme do kelímku a postupně nádobu zvětšujeme). Někdo přesazuje klidně i 2x (včetně pikýrování), není to raketová věda.

Zkoušel jsem výsev i do tzv. rašelinových tablet - Jiffů (možná by to byla cesta pro začátečníka), případně jsem jednou potřeboval zkontrolovat klíčivost a výsev jsem provedl na vatičku (tampon) a pak jsem naklíčená semínka párátkem zapravil pod zem (vše ok, semínko se otočí, ale je lepší ho při normálním výsevu rovnou nasměrovat špičkou k zemi).

cdn.myshoptet.com/...

steba
hodnocení

Tady nejde o to dát semínko do kalíšku,jako dítě,ale ten průběh a výsledek se nemusí dostavit kladný.Zkoušela jsem vypěstovat vícero věcí,ale nedopadlo to,borůvky kanadské,cibuli,česnek,salát nevytvořil hlávky,fazole se pnuly pod domě se 4 lusky.I květiny jsem si objednala z eshopu 2020 a dodnes nerozkvetly aj.

Upozorňuji,e to není zahrada,ale terasa v kořenáčích.

K rajčatům : Vím,že by měly být pevné,nikoliv vytáhnuté do výšky a slabé,zkroucené.Vloni jsem si zajela na Zelňák,trhovkyni neobviňuji, dala dvojí druh a vše špatné,špičky rajčat uhnívaly,barva do fialova.Letos jdu do toho sama

ttt

Rajcata jsou plevel. takze rostou dobre.

nicmene je problem plisen. 3 roky nazpatek mi to zlikvidovalo celou urodu... uz jsem to chtel vzdat , rok pote najednou rajcata byly ok.

Letos zkousim odrudy:

Start (to ma dobrou chut)

Hana

Salus (to je do kecupu)

Resibella

Primabella

ty posledni dve jsem zvedavej, nemam vyskouseno.

Hnednuti spicek je nedostatek vapniku - je trebas pridat do pudy dolomiticky vapenec. Nektere ordrudy jsou na to vice haklive.

steba
hodnocení

Super odpověď.Také jsem si vybrala Brutus - SanMar - Herodes a ještě si přiikoupím - Florentské Costoluto

km
hodnocení

2x

hodně záleží na tom, jaké máte možnosti ohledně toho, kde sazenice budete mít, než je vysadíte ven. v teplém pokoji nebo na studené chodbě? na okně? jaká máte okna, kolik dávají světla, kam jsou orientovná, není pod nima topení které stále hřeje? máte skleník? kde budete v sezóně pěstovat, ns balkově, v nádobách, na záhoně nebo ve skleníku? ...

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, žádná věda. Vemte si 2-3x odrůdy. Od každé vysyjte cca 10-15 semínek, určitě něco vyroste. Vyberete nejlepší rostlinky a ty si pak hýčkáte. Při výsadbě ven postupovat třeba tak, že dáte ven cca 50% za týden(10 dní) zbytek -> ochrana před extrémem, kdyby se něco semlelo, ať není v háji vše.

sametka
hodnocení

2x

Vysévejte jakákoliv semínka do takové hloubky jakou mají velikost, tedy rajčata max. do 3-5 mm. Rajčata rostou rychle, tak je na výsev ještě času dost. Aby byla pevná, chějí rozptýlené světlo a musíte je přepikýrovat a pak přesadit do malého květináčku.

priklad
hodnocení

2x

To její mlaskání ve videu mne rozhodilo A asi neví, že hlína je tak na cihly

hlavicka
hodnocení

0x

Na YouTube jsem našel toto video ohledně pěstování rajčat.

Zajímalo by mne jaký kdo máte na to názor. Je možné, že to je skutečně tak jak to ta paní vypráví a ukazuje a ty její rajčata opravdu rostou tak dobře až zázračně bez nějaké péče a nebo se jen chlubí s něčím co není až tolik pravda a oblbuje tím lidí?

km

nemám čas sledovat celé video, ale pokud váš dotaz směřuje k tomu, jestli skutečně mohou existovat odolné odrůdy rajčat, tak mohou. jsou vyšlechtěné právě aby byly odolné, otázkou je jak jsou chutné. a mimochodem nešlechtěná "divoká rajčata" jsou také plísni bramborové odolná, navíc jsou moc chutná, ale jsou strašně mrňavá.

hlavicka

Nemám v úmyslu kritizovat tu paní a tvrdit, že se v tom videu snaží chlubit s něčím co není pravda nebo, že o těch rajčatech vypráví nějaké bludy. Nejsem žáden odborník na pěstování rajčat, ale připadá mi to, že proč někteří lidí řeší nějaké problémy s pěstováním rajčat, plísně atp. když podle té paní existují odrůdy rajčat se kterými nejsou žádné problémy a rostou velmi dobře asi za všech okolnosti a bez nutnosti nějaké větší péče o ně. Asi budou existovat více a méně odolné odrůdy rajčat, ale že by existovaly až tak ideální odrůdy které rostou tak dobře a bezproblémově a tak hodně plodí jak to ta paní v tom videu uvádí a ukazuje to se mi těžko chce tomu věřit. Možná se mýlím, ale máte někdo s něčím takovým u rajčat nějaké konkrétní zkušenosti?

steba
hodnocení

Asi tak,ta videa jsou komerční,nemají doslovou pomoc

km

k věci: pokud se jedná o reklamu, tedy paní někdo zaplatil za to, že bude ta semena propagovat, ze zákona by to u toho videa mělo být uvedeno

hlavicka

Na reklamu mi to nepřipadá i když vyloučit se to asi nedá. Spíše mi to připadá, že ta paní chce těmi kecy a možná i zmanipulovaným videem způsobit aby to její video si prohlíželo co nejvíce lidí a ona na tom co nejvíce od YouTube vydělala. Takových videi s různými zázračnými nesmysly je na YouTube plno. Zajímavé je, že u toho videa tu paní za to všichni chválí. Kdyby to byla 100% pravda co ta paní se snaží nabulikovat tak by se to už dávno rozneslo mezi lidmi a nikdo by asi nepěstoval jiná rajčata než ty které ona propaguje a také by se nikdo neztěžoval na plísně a jiné problémy s pěstováním rajčat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]