Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sazenice hynou

Od: katerina222® odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, zahradničím již 7.rokem, sazenice si většinou předpěstovám sama. Loni poprvé se mi stalo u košťálovin, že drobné sazenicemi ve fázi cca tvorby prvních prvých listů začaly od okrajů jakoby zasychat a postupně to měly všechny a vadly a uhynuly. Myslela jsem si, že to bylo tím, že košťáloviny jako brokolici, zelí a květák jsem zkoušela prvně a že na ně bylo doma moc teplo. Později se to stalo i s druhou várkou kedluben, přestože první v únoru býka v pořádku. Letos mám od začátku února vysete papriky, chilli, celery, letní pórek, jahody..a před 4dny jsem si všimla, že paprika, která byla největší - začínala tvořit 1.prave listy začala také od kraje listů zasychat. Zkusila jsem snížit zálivku, zdálo se mi, že jsou mokré až až, nepomohlo, zkusila jsem prepikyrovat, nepomohlo, ale už to mají papriky všechny a pomalu hynou. Okolo na okně jsem viděla asi 5 drobných mušek, jako smutnice, zmáčkla jsem je a žádné další tady nevidím. Na rostlinách není vidět žádné mušky, ani pavučinky, ani úhyn stonku, naopak kořeny byly pěkné a stonky také. Začalo to u jedné rostliny a už to mají všechny. Svítila jsem jim mini pařeništěm z Lidlu 12h. Nechápu čím to může být a proč to nejde nastavit. Zkusím další výsev, teď máčím semínka a zítra vyseju, poraďte prosím aby se to neopakovalo. Připadá mi v tomto, že platí - čím hloupější sedlák, tím lepší brambory, protože dříve jsem rostlinám nesvítila ničím, žádné chytré houby nepřidávala do substrátu na výsev a celkově to méně řešila...a toto se mi nikdy nestalo. Nádoby byly nové, vás umyté, tak nějaká choroba z loňska by to být snad neměla. Díky moc za tipy
Sazenice hynou
Sazenice hynou #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, někdo k omezení padání rostlinek, substrát krátce dá do trouby, aby se substrát dezinfikoval a pak vysévá.
hodnocení

Zapomněla jsem napsat, že substrát jsem 30min pekla v troubě na 100st, také přidala chytrou houbu Symbivit Tric, letos poprvé. Nevíte jestli to padání klicnich rostlin má být jen ve stonku, nebo může i takto začínat z okraje listů? Děkuji moc za odpověď
liska5

U "padání" se zaškrtí stonek hned u kořínku. Lístečky se ani nestačí zdeformovat. Rostlinky padnou jak závora. Když byla půda desinfikovaná, mohlo být osivo kontaminované, nemořené. Pravděpodobně..

id
hodnocení

0x
Musím přes den přísadu sundat z oken, sluníčko mi jí spálí. Také okraje listů.
hodnocení

To mě nenapadlo, ale možná by to mohlo být. Papriky když je dám ven v červnu bez otuzeni na plné slunce mají podobné spáleniny, akorát víc v ploše listů, ne jen na okraji, ale zkusím těm co ještě zbývají to ostřejší slunce ubrat, děkuji... Jsem zvědavá zda to bude mít i ten celer a jahody, ty ještě netvoří pravé listy a zatím jsou všechny v pohodě, papriky postupně odcházejí a na pórku naštěstí nevidím zatím žádné změny ikdyž už je celkem vysoký. Docela mě z toho popadá beznaděj, pěstování mě moc baví a nechápu co se děje a nejde mi to zastavit...ty co vykoukly o den, dva později jsou zatím ještě na první pohled v kondici ikdyž už také zblízka mají okraje jakoby suché
Sazenice hynou #3

hodnocení

Vypadá to, že opravdu malým sazeničkam mohlo vadit ostré slunce přes poledne u okna, ikdyž tam pestuji každý rok, tak nejspíš v tuto dobu byly zrovna na toto citlivé. Jakmile jsem je přes silnější slunce dala dál od okna na dvě hodinky, tak se mi ty zbývající zatím povedlo uchránit, tak uvidíme zda to ustojí. Děkuji všem za reakce

111®
hodnocení

0x

Zkusil bych Previcur, postřik proti padání klicicich rostlin

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]