Poraďte mi, prosím, nejaký kvalitný strojček na siatie zeleniny v záhrade. Mrkva, petržlen, redkvička, šalát, špenát, atď. Čím som starší, tým mám väčší problém osievať do riadku z ruky za dodržania rozumných rovnomerných rozostupov. Áno, je to rukami. Semiačka sú drobné, v rukách ubúda cit a zrak sa tiež nelepší. Pár rokov to asi ešte vydržím, ale trend je nepriaznivý. Žiaľ, všetky malé strojčeky, ktoré som mal možnosť v minulosti vyskúšať, mali zásadný nedostatok. Nefungovali. Najčastejšie bol problém v tom, že sa upchali a následne pri snahe o nápravu sa z nich bezhlavo začalo sypať obrovské množstvo semien. Predpokladám, že to bolo spôsobené ich vetchou plastovou konštrukciou a nadmernou vôľou v mechanizme. Neexistuje niečo lepšie?
Já mám tento: brufus.cz/... Když si pohrajete s nastavením tak docela funguje. Je tam takový přítlačný štěteček a možnost regulace štěrbiny a já si nejprve vyzkouším na stole jak to funguje a když jsem spokojen tak šup na záhon
Tento sa mi celkom pozdáva. Neviete, prosím, aký má spon?
Napr. mrkvu sa snažím dávať aspoň 4 cm od seba už pri výseve. To, že nie všetky vyklíčia, je pre mňa menšie zlo ako sa nedostať k ich poctivému vyjednoteniu a následne ich spracovávať prťavé.
U drobných semen to žádný stanovený spon nemá. Na hřídeli v násypce jsou jamky, kam zapadne třeba jeden hrášek. Ale drobná semínka musíte s něčím zamíchat a výsledný spon je prakticky náhodný a určený vaší zkušeností. Můžete leda zkusit na rovném tvrdém povrchu, jak to sype a doladit. Proto pokud kupujete pár drahých malých semínek v sáčku na malý záhonek, tak asi nejlepší je to dělat ručně.
Jinak tenhle máme taky, ale jak píšete. je nutná předstartovní příprava a stejně to není úplně spolehlivé. A to člověk malém záhonku nechce. aby zjistil, že mu v půlce řádku vylezla jen jedna mrkev. Takže na malé záhonky nepoužíváme.
Některá malá semínka je dobré vysévat s pískem nebo s pilinami. V té směsi pak semínka neporostou tak hustě.
Existovala taková finta, že se namotala příze nebo nit na pravítko, tyčinku o obvodu, jakou chci mít vzdálenost rostlin, na hraně se potřela v tečně napříč vlákny škrobovým lepidlem /třeba z hlad.mouky s vodou/ a obtiskl se tím proužkem lepidla do semínek. Pak se do řadku natáhla a vložila rozmotaná nit, přihrnulo se to a přitlačilo...
liska5
U těch plastových věcí /zde strojků/ je někdy problém statická elektřina. Semínka se chytají na stěn, nadskakují a lepí se.
Piesok je fajn pri siatí naširoko. Pri výseve do riadku sa mi to ale až tak neosvedčilo. Tie pásky asi vyskúšam. Viem, že sa dajú aj kúpiť, ale výber a dostupnosť je obmedzená.
Když to motorika dovolí vyrobíte si pásky i doma. Stará hnědá papírová lepicí páska nastříhat na šířku cca do 1m a délka podle možnosti. Pak rozebrat ubrousek a nastříhat na stejnou šířku. Pak už jen navlhčit pásku, naklást semínka a přikrýt proužkem ubrousku. Hotovo jen nechat zaschnout
Verím, že tieto veľké už fungujú dobre. Naplním ich ale? Pestujem len pre vlastnú potrebu a vysievam naraz pár gramov, 1-2 sáčky. Tak aby som im len nezašpinil násypku...
Co je to "dobře"? Protože přesněji a do sponu to umístíte jedině prsty, ne tímto strojkem. Z tohohle to leze tak trochy nahodile. Na lánu to nevadí, na záhonku to někomu může vadit. My to na poli používáme na tu řepu. Na záhonek a jeden až dva sáčky je to s kanónem na vrabce. I cenově a prostorem na uskladnění to na záhonek nemusí moc dávat smysl. Ale je to volba tazatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.