Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pnouci rostlina na konstrukci nad terasou

Od: tm odpovědí: 36 změna:
Loni jsem nad terasou začal budovat konstrukci pro vistarii. Vysadil jsem k podpěrám 3 vistarie, které mi nasledne loni na jaře zmrzly. Nenapadá vás nějaká ovíjivá liana, kterou bych letos na jaře vysadil jako náhradu? Děkuji za nápady

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

0x

Pokud bych něco takového dělal, zasadil bych trubače. Něco z čeho je i užitek, tak révu vinnou, rannou odrůdu. Obojí se na jaře stříhá dle potřeby či užitku.

doplněno 11.02.25 21:24:

Jen doplním, že nestřílím od boku, ale doporučuji něco co mám desetiletí a více ověřené a možné i ve 450m n. m.

Pnouci rostlina na konstrukci nad terasou
tm
hodnocení

Trubace jsem měl, ale nerostl. Možná vadná sazenice... ja jsem přes 500 m

Chtěla jsem poradit trubač, ale již ho tady máte i s krásnou názornou ukázkou.:)

tm
hodnocení

Jinak ten trubac se ale neuvidí,že? Ten se musí nějak proplest nebo přitáhnout? Já mám betonové podpěry a nahoře bude trubkova konstrukce
tm
hodnocení

Oprava: neovíjí. Jen dotaz, když vidím tu dřevěnou pergolu - jakou ti má životnost a jak to udrzujete, když je to porostlé?
jiofa

Obrázek není moje pergola, ale trubač mám cca 20 let na jiném místě u konstrukce sezení. Trubač se neovíjí, ale připne (přiroste) kořínky pevně ke dřevu a jen usměrníte či zasunete výhony kam potřebujete. Dělá dlouhé převisy přes okraje. Čas od času vyžaduje větší zkrácení. Je to ale jen jedna z možných variant k pokrytí pergoly. Konstrukce se nechá z jara po střihu vždy po částech ošetřit.

jiofa

Ještě doplnín, že porostlá konstrukce ano, ale volně nad hlavu bez zakrytí nad hlavou bych nic nedával. Hmyz, různé bobule, listí, pavučiny s pavoučky atd. vám spolehlivě odradí většinu žen na poklidné sezení.

hodnocení

0x

Kiwi. Bude z toho i užitek. Jestli máte místo na 3 sazenice, tak dvě samice a jednoho samce.

tm
hodnocení

Ano, to se také dobře pne, ale poroste to ve výšce přes 500 m?

hodnocení

0x

My jsme měli léta na pergole podražec. Roste to jak blázen a vypadá nádherně. Akorát nemá tak krásné květy, jako trubač od jiofy. Ale je to liána a každý rok měl velké přírůstky. Hodně lidí si od nás vzalo odkopky, jak se jim líbil.

lumigreen.cz/...

liska5
hodnocení

0x

Hortenzie popínavá. Má ráda živnou kyselejší půdu a světlé stanoviště. Zkusím najít foto.

Určitě nedávejte břečťan, ten se tak rozleze a rozdivočí, že s ním budete bojovat.

liska5

Padlo tady Kiwi - Aktinidie. Kamarádka ji má v nadmořské výšce taky 500m. Z boudy, ke které ji vysadila k žebříčku, se rostlna vydala do větví jabloně. Má plody jako menší vajíčka a tu jabloň z jižní strany úplně obsadila.

liska5

Tady je ta popínavá hortenzie v červnu. Ty bílé květy po stranách chatky. Je taky dost vysoko, nad Mezibořím - svah Krušných hor. Zatím je malá, za pár let už byla i na mřížích oken zboku chatky.

Pnouci rostlina na konstrukci nad terasou #2
liska5

Zblízka mi nešla zvětšit, vložím jiný obrázek.

tm
hodnocení

Hortenzii mám u stěny a přírůstky jsou tak 25 cm za rok - to bych čekal roky)) navíc si nejsem jistý, jestli by se pnula po kovových trubkach.

liska5
hodnocení

0x

Vlevo nad hortenzií vzadu vistárie, tady ještě mladá. Ta to tam pak obsadila a vydala se na plot.

Pnouci rostlina na konstrukci nad terasou #3

nov
hodnocení

0x

hodnocení

0x

Ke kiwi: Kdysi dávno jsem ve své velké naivitě zasadila u nízkého plůtku jedinou rostlinu. V nadmořské výšce lehce nad 600 m. Rostlo to několik let jako blázen a samozřejmě neplodilo. Musela jsem to ostranit.

tm
hodnocení

Mne jde čistě o dekoraci. Plody nečekám. Noční mráz je z nás už v září.

futra
hodnocení

0x
My bydlíme nad 600 mnm a máme na zahradě Akébii pětičetnou- čokoládové víno.Když udělá plody ,tak jsou jedlé a roste rychle a je v této zimě zatím ještě částečně zelená.
tm
hodnocení

A ta je také ovíjivá jako vistarie?poroste mi po ocelovych trubkach? Ty květy jsou krásné a asi i voňavé? A plody jsou jedlé? Akorát mám trochu strach, aby z toho pak nebylo nějaké proschle roští, když se to zahustí. Stejně jako třeba plamének.
liska5

Plamének se zpravidla musí střihnout a začne znovu. Podle druhu: jeden u země, jiný ve výši asi 60 cm. Kovové trubky by ho mohly popálit, když nebudou zakryté.

Co bývá takové krycí, dekorativní a neopadavé je brslen, Euonymus, ideálně panašovaný, brslen Fortuneúv. Ten obrůstá ploty, trubky by zakryl. Jen asi nepoleze vodorovně. Nebo ho jen přichytit a navigovat/?/

futra
Je ovíjivá .
tm
hodnocení

Brslen je ale taky líný. Sice je hezky kompaktní, ale je to lenoch)) zatím jako dobrý tip vidím ten trubač, akebii, zimolez a ještě jsem našel klanoprašku čínskou - neznáte někdo?
liska5

Klanopraška čínská, to je Schizandra, tu znám jen jako léčivku. Zajímavé, jdu na ni kouknout.

tm
hodnocení

Klanoprašku jsem našel mezi popinavkami

km
hodnocení

0x

cokoliv, vinná réva, aktinidie, chmel, přísavník

Pozor na přísavník, je to neštěstí, nestačíme ho likvidovat, vlezl i k sousedům, ale na podzim je to krása, ty barvy. Pak když shodí listí, jsou toho po zemi haldy. To takový zimolez, ten je neopadavý. Také ho máme vedle trubače, ale ten zimolez kvete nic moc. Měla jsem krásnou červenoou pnoucí růži, vypěstovanou z větvičky, hodně let, až jednu zimu vymrzla a bylo po ní. Tak jsem koupila jinou a žádná sláva. Mám místo ní ten zimolez.:)

tm
hodnocení

Já měl za to, ze zimolez opadava. Psi víno ne, protože to se jen lepí na podklad a kovova konstrukce by asi nebyla to nejlepší
km

"to se jen lepí na podklad" psí víno se sice lepí, ale nedělá mu problém se pnout ovíjením. s tím má trochu problém břečťan.
ano, zimolez opadává.

Přísavník, neboli psí víno, ten nám každý podzim opadává. *zmateny*

km

maky: a on tu někdo tvrdí, že je neopadavý, všechny rostliny co jsem vyjmenoval jsou opadavé (až na ten břečťan) ;)

liska5
hodnocení

0x

Koukla jsem na nové odolné odrůdy vinné révy. Zaujala mne odolná mrazuvzdorná /?/ rychlerostoucí odrůda Dubovskij.

tm
hodnocení

To vypadá zajímavě a možná vyzkouším. Na to že jsme na horách, vysadil jsem jen tak pro okrasu 2 odrůdy - po jedné sazenice na západní stranu fasády a dále na zahradu. Ty ba zahradě skomiraji, ale ta jedna odrůda u fasády měla loni 2 hrozny, které v druhé půlce září byly sladké)) problém je, ze vždy je přírůstek třeba metr a půl za rok, ale přes zimu to většinou zmrzne a raší to prakticky od země. Což pro plody dobré, ale na okrasu nic moc. Leda až to pořádně zdrevnati a bude se ten kmínek posouvat pomalu vys a výš.
liska5

Asi před 30 lety jsem si k nám do podhůří Jeseníků přivezla z Polska vinnou révu odrůdy Krystal. Světle zelené hrozny. Nijak jsem ji nechránila ani nestříhala, šlo mi jen o to zamaskovat roh sousedovy garáže. Pokaždé na ní vyrostlo pár hroznů, tak vím, že odolné odrůdy jsou. Dneska určitě mnohem víc.

hodnocení

0x
Já bych asi zkusila wistarii, zní to nelogicky, ale mohla to být nějaká chyba. O trubači, vínu i kiwi se píše, že často vymrzá a hodí se do trochu teplejších oblastí.
Wistarii jsem koupila před 20 lety a není roubovaná. V zimě s ní nikdy nebyl problém, ale několik rostlin kiwi mi zmrzlo úplně, zahynuly. Akebie má pro mne ale nejkrásnější listy a nezmrznul mi taky nikdy ani kousek větvičky. Zatím jsem ji na plotech nevídala, ale naproti vchodu do zahradnictví Flos ji má na zahradě přes cestu soused, nejspíše by šla najít fotka i na netu, pne se tam na klasickém drátěném pletivu. Starší akebie má růst rychle, já mám jen mladinkou. Taková rychlá je i wistárie, proto bych neriskovala tři rostliny. Po 20 letech je wistárie mnohem mohutnější a vyšší, než dospělá bříza bělokorá a nepůsobí úplně lehce. Přestože nebyla roubovaná, dávno už kvete, jen ale poměrně krátky čas. Později střílí semínka se zvukem pukání lusků, což je vtipné.
Vzhledově mi přijdou třeba pnoucí hortenzie i kiwi takové se silnými větvičkami, neohrabané. Proti nim je akebie a wistárie jemná tenoučká princezna na pohled.
Když kiwi na jaře poroste špatným směrem, nejde do něj říznout a omezit ho, protože na jaře krvácí, tak i řez je u kiwi jiný, než u dalších rostlin. Všechny mladé rostliny ale rostou pomalu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]