Nejste přihlášen/a.
Dobrý den jak se mohu zbavit tohoto "plevele v trávníku?
Někde ho mámvíce někde v menší hustotě.
Každý rok 1x-2x provzdušnuji někdy aplikuju i Bofix.
Přidávém fot. přílohu.
Děkuji Macho
mob.602322655
Je to jestřábník. Jak se ho zbavit bohužel nevím, mám ho taky hodně hodně moc, boj s ním jsem na celé čáře prohrála a tak ho v zahradě jen trpím. Když kvete, vypadá roztomile a křehce, ale je silný až běda. Používá se prý v léčitelství - ale to se dneska říká o každém plevelu. A dokonce se dá i koupit, v nabídce ho má spousta zahradnictví .
To je přece krásná kytička / skalnička. Rozhodně hezčí než fádní trávník.
A opravdu je i léčivá.
A ještě hezčí je Chlupáček oranžový /dříve Jestřábník oranžový/, který mám v trávníku také a vůbec mi nevadí.
Nechávám kvůli motýlům a včelám. Anglický trávník ovšem nemám a ani nechci.
Karel Čapek píše v knize Zahradníkův rok:
O životě zahradnickém
Vemte si jen takovou travičku; ona sice, když ji dobře zasejete a vrabci vám ji nevyzobou, za čtrnáct dní vyrazí a za šest neděl ji už musíte pokosit, ale anglický trávník to ještě není. Znám na anglický trávník výtečný recept, jenž – podobně jako recept na worcesterskou omáčku – pochází "od anglického venkovského šlechtice". Tomuto šlechtici pravil jeden americký miliardář: "Pane, já vám zaplatím, co chcete, když mi prozradíte, jakými prostředky se udělá tak dokonalý, tak zelený, tak hustý, tak bezvadný, tak sametový, tak stejnoměrný, tak svěží, tak nezničitelný, zkrátka tak anglický trávník, jako je ten váš."– "To máte docela prosté,"pravil na to ten anglický venkovský šlechtic. "To se musí dobře a hluboce připravit půda; musí být živná a propustná, ani kyselá, ani mastná, ani těžká, ani jalová; potom se musí dobře urovnat, aby byla jako stůl; pak zasejete travní semínko a půdu pečlivě zaválcujete; potom to denně kropíte, a když tráva vyroste, týden co týden ji posečete, posečenou vymetete košťaty a trávník zválcujete; musíte jej denně kropit, rosit, svlažovat, stříkat čili zadešťovat; a když toto budete činit tři sta let, budete mít právě tak dobrý trávník jako já."
---
Zahradníkův červen
Červen je hlavní doba senoseče; ale pokud jde o nás, městské zahrádkáře, nepředstavujte si, prosím, že jednoho rosného jitra naklepeme kosu a pak s rozhalenou košilí, mohutnými rozmachy kosíme jiskřící trávu, až to sviští, zpívajíce přitom lidové písně. Věc vypadá poněkud jinak. Předně my zahradníci chceme mít anglický pažit, zelený jako kulečník a hustý jako koberec, pažit dokonalý, trávník bez poskvrny, drn jako samet, loučku jako stůl. Nuže, zjara shledáme, že tento anglický pažit pozůstává z jakýchsi lysin, pampelišek, jetele, hlíny, mechu a několika tvrdých a zažloutlých trsů trávy. Musí se to předně vyplet; tu tedy usedáme na bobek a vytahujeme z pažitu veškeru neřádnou plevel, nechávajíce za sebou půdu pustou, zdusanou a tak holou, jako by na ní tančili zedníci nebo stádo zeber. Pak se to zaleje a nechá se to na slunci rozpukat; načež se rozhodneme, že se to musí přece jen posekat.
---
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.